Káosztól tartanak a hétvégén a lipóti termálfürdőben

2016.07.08. 16:27
Akár közlekedési káoszhoz is vezethet a Lipóti Termálfürdő és a helyi önkormányzat között kirobbant konfliktus, miután a község polgármestere, Tóth Péter megüzente: bezáratja a fürdő előtti, önkormányzati tulajdonban álló parkolót, ha a fürdő tulajdonosai nem fizetnek érte.

Nem most kezdődött a konfliktus a Lipóti termálfürdő és a Győr-Moson-Sopron megyei község önkormányzata között. A lipóti önkormányzat évről-évre egyre magasabb helyi adó megfizetésére kötelezte a Lipóti Termálfürdő tulajdonosait.

DSC 5537-1
Fotó: lipotfurdo.hu

A fürdő egyik tulajdonosa, Juhász János az Indexnek azt mondta, hogy 2014-ben megközelítőleg 10 millió, 2015-ben 40,6 millió, idén pedig már több mint 60 millió forint helyi adó megfizetésére akarja az önkormányzat kötelezni a cégüket, de szerintük ez irreálisan magas. Különösen azért, folytatta Juhász, mert 2015-ben a 40 millió forint helyi adóból csak a telekadó több mint 30 millió forint volt.

Nem mellékes az sem, hogy nem csak a cég, de a kormányhivatal is túlzónak találta a helyi adó mértékét, ezért a hivatal döntése értelmében a 40 millióból később vissza is kellett fizetni a fürdőnek.

Senkinek nem jár ingyen parkoló

A termálfürdő tulajdonosai szerint az idei évre kiszabott 60 millió forint is irreálisan magas, amit nem tudnak és éppen ezért nem is akarnak kifizetni. Ez viszont a polgármesternek nem tetszik, aki a fürdő tulajdonosainak állítása szerint egy közvetítőn keresztül megüzente: vagy megállapodnak a hétvégéig a helyi adó mértékében és kifizetik a fürdő előtti parkoló bérleti díjat, vagy az önkormányzat lezáratja a tulajdonában lévő parkolót. 

A parkoló ugyanis valóban az önkormányzat tulajdonában áll és korábban a fürdő 4,5 millió forint bérleti díjat fizetett érte. Csakhogy amióta megszűnt a szerződés és a helyi adó mértéke a tulajdonosok szerint irreálisan magas lett, a fürdőt üzemeltető cég nem fizetett a parkoló után, mondván, így is sokat fizettek az önkormányzatnak.

Azt Tóth Péter polgármester az Indexnek megerősítette, hogy valóban megüzente a tulajdonosoknak:

ha nem újítják meg a 4,5 milliós bérleti szerződést a parkolóra, akkor bezáratja azt.

Ezt lapunknak úgy finomította, hogy ha legalább szóbeli ígéret nem lesz arra a fürdő tulajdonosaitól, hogy 4,5 millióért igényt tartanak a parkolóra, akkor "van realitása annak", hogy szombaton bezárják azt.

Tóth - aki egyébként az ismert lánc, a Lipót Pékség tulajdonosa is - azt mondta, ő is üzletember, 220 boltja van szerte az országban és egyik boltja sem kap ingyen parkolót, így a fürdő sem várhatja el, hogy ingyen adja nekik oda a parkolót a település. Tóth egyébként nem tartja irreálisan magasnak a fürdőre kiszabott helyi adó összegét, mondván, hogy az egy "milliárdos értékű termálfürdő".

Nem normális a telekadó mértéke

Juhász ezzel szemben az Indexnek azt magyarázta: nem azzal van a bajuk, hogy adót kell fizetniük, a parkoló bérli díjával sem lenne semmi bajuk, de az szerinte nem normális, hogy a 260 milliós árbevételű fürdő telekadója több tízmillió forintra rúgjon.

"Bár a termálfürdők az országban általában nem fizetnek telekadót, mert működésük más vállalkozások eredményes tevékenységét segítik, mi nem zárkózunk el a telekadó fizetési kötelezettség elöl. A lipóti telekadó tekintetében az álláspontunk az, hogy

mind a magánszemélyek, mind a vállalkozások egységes elvek szerint és egységes mértékű telekadót fizessenek,

ez négyzetméterenként legyen 15 forint" - mondta az Indexnek Juhász. 

A termálfürdő mindenesetre értesítette a rendőrséget, mert ha a parkolót szombaton tényleg bezárja az önkormányzat, akkor a rendőrök segítségét fogják kérni, hogy elkerüljék az esetleges közlekedési káoszt, baleseteket. Hiszen a fürdőbe érkező vendégek majd egyszerűen nem tudnak parkolni.