Nem találnak bírót egy bűnszervezet létrehozásával vádolt ügyvéd ügyében

2016.07.08. 07:01

Már két komplett megye záratta ki magát egy büntetőügyből, ami azért áll, mert nincs bíró, aki tárgyalná - tudta meg az Index. Magáról a büntetőügyről márciusban az Index is beszámolt. Az ügyészség szerint egy nyíregyházi ügyvéd pár évvel korábban létrehozott egy prostitúcióval, cigarettacsempészettel és gazdasági társaságok színlelt értékesítésével és vagyonuk eltüntetésével foglalkozó bűnszervezetet.

Egy ügy, amihez nem találnak bírót

A Nyíregyházi Járási Ügyészség februárban emelt vádat az ügyben. Aztán jöttek a nem várt meglepetések:

  • A Nyíregyházi Járásbíróság valamennyi büntető bírója a kizárását kérte elfogultságra hivatkozva.
  • Úgy tudjuk, hogy ezután megnyilatkoztatták Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei valamennyi büntető bíráját, de mindenki hasonlóan járt el, sőt, a Nyíregyházi Törvényszék bírái is elfogultnak érezték magukat.
  • Ezután átkerült az ügy a Debreceni Ítélőtáblára, amelyik a Debreceni Járásbíróságot jelölte ki az ügyben első fokon eljáró bíróságnak.
  • Csakhogy a Debreceni Járásbíróság valamennyi büntető bírája, majd Hajdú-Bihar Megye valamennyi bíróságának valamennyi büntető bírája szintén kérte a kizárását, úgyhogy az ügy megint visszakerült a Debreceni Ítélőtáblára.
  • A Debreceni Ítélőtábla a Miskolci Járásbíróságot jelölte ki, egyelőre itt tart az ügy.

Információnk szerint az eljárás fél éve áll, még a vádiratot sem kézbesítette senki a vádlottaknak, sem a védőknek.

Prostik, cigi, cégeladás, minden volt

A vádirat szerint a helyi ügyvéd pár évvel korábban létrehozott egy bűnszervezetet, ami prostitúcióval, illegális cigarettaforgalmazással, valamint gazdasági társaságok színlelt értékesítésével és vagyonuk eltüntetésével foglalkozott. 

Az ügyvéd a magyar cégtulajdonosoktól esetenként félmillió forintot kért azért, hogy a cégüket olyan ukrán embereknek játssza át, akik nem akarják működtetni, ténylegesen nem fizetnek érte, sőt ők kapnak pár ezer forintot a szükséges okiratok aláírásáért. Olyan is előfordult, hogy az ügyvéd megtévesztette a magyarul nem értő ukránokat, akik azt hitték, hogy magyarországi munkavállalással kapcsolatos iratokat írnak alá. 

Az ügyvéd egyik társának az volt a feladata, hogy felkutassa az eladni szándékozott cégeket és az új ukrán tulajdonosokat, míg másik társa a lakásán biztosított székhelyet az így külföldi tulajdonba került társaságoknak. Ezzel a módszerrel 49 magyar cég került ukrán tulajdonosok nevére.

A cégek közül hatnak jelentős - esetenként több tízmillió forintos - vagyona volt, ezt azonban a korábbi magyar tulajdonosok az ügyvéd és társai segítségével maguknak tartották meg. Ezekből az összegekből főként az adótartozásokat kellett volna kifizetni.