Publicus: A magyarok kétharmada az EU mellett szavazna

2016.07.09. 14:26

A brexit, illetve Lázár János és Kovács Zoltán kormányszóvivő EU-kilépésen dilemmázó nyilatkozta után különösen érdekes, hogy a magyar szavazók mit gondolnak a kérdésről.

1.png
Fotó: Publicus

A Publicus július 1. és 6. között, 1000 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta azt, a magyarok hogy voksolnának most egy EU-népszavazáson.

3.png
Fotó: Publicus

A fontosabb megállapítások:

  • Tíz megkérdezettből heten azt gondolják, hogy az EU-tagságunk első évtizede előnyős volt számunkra. Ez 13 százalékpontos növekedés az egy évvel ezelőtti kutatásban mértekhez képest. 
  • A megkérdezettek 60 százaléka szerint a tagság nyújtotta lehetőségeket inkább ki tudtuk használni. Ezt egy évvel ezelőtt 7 százalékpontnyival kevesebben gondolták még így. 
  • A választók egyértelmű többsége, kétharmada (64 százaléka) egy most esetlegesen tartandó népszavazáson újra belépne az EU-ba. A biztos szavazók körében ez háromnegyedes támogatottságot jelent. Ez az arány 7 százalékponttal növekedett az egy évvel ezelőttihez képest.
  • Most vasárnap az összes vizsgált társadalmi csoport belépne az EU-ba, leginkább az MSZP-szavazók (74 százalék), a fiatalok és a diplomások (74 és 75 százalék). 
  • Míg egy évvel ezelőtt a Jobbik-szavazók többsége nem lépett volna be az EU-ba (35 százalék 52 ellenében), addig most már az ő körükben is többségben vannak az EU-párti szavazók: 58 százalék, 33 ellenében.
  • A megkérdezettek majdnem fele (46 százalék) úgy gondolja, hogy a britek rosszabbul járnak a brexittel, míg kevesebb, mint harmaduk (30 százalék) az, aki szerint jobban járnak.