Kopaszok sérültek a ligeti dulakodásban

2016.07.11. 22:04
Két nyilatkozat is megjelent az elmúlt napok városligeti csatározásaival kapcsolatban: az egyik a biztonsági őrök főnökéé, aki az Origónak elmondta, nincs köze a Fradihoz, a Fideszhez, az emberei viszont megsérültek a dulakodásban. A másik a józsefvárosi jegyzőé, aki szerint az a határozat, ami alapján kitették a ligetvédőket, jogszerű volt.

Ha az elmúlt napok demonstrációi békések voltak, akkor hogyan lehet az, hogy a munkatársaim megsérültek? 

tette fel a kérdést az Origo újságírójának Tóth Csaba a városligeti építkezést védő biztonságiak főnöke. Azt, hogy milyen sérülések történtek, nem részletezte, csak annyit mondott, hogy a tüntetők kővel dobálták meg a védett területet.

Gulyás Mártonnak, az egyik aktivistának viszont valahogy eltört az ujja, feljelentést is tett ismeretlen tettes ellen. Mint az Origónak mondta, egy multifunkcionális harapófogó volt nála, amiben van egy kisebb vágórész is. Ezt használta arra, hogy a ponyvát levágja, de amikor ezt megtette, akkor senki sem volt a közelben. Az ujját akkor törték el, amikor már nem is volt nála az eszköz.

Na de mit mondott erre Tóth Csaba? Azt, hogy Gulyás egy 5 centiméter hosszúságú bicskával hadonászott, többször felszólította, hogy ezt hagyja abba és várja meg a rendőröket.

Arról, hogy egy rendőr alezredessel ordítozott, a biztonsági főnök annyit mondott: a szóhasználatért elnézést kér tőle, de abban a helyzetben, amikor támadták őket ezt meg lehet érteni.

Továbbá elmondta, hogy semmi köze a választási irodánál februárban történtekhez és a Fradi Security Kft.-hez, sőt a Fideszhez se, mivel az MSZP nyolcéves kormányzása alatt is részt vett a magyar labdarúgó-válogatott mérkőzéseinek a biztosításában. 

Tóth Csaba azt is mondta, hogy szándékosan biztosan nem ütöttek meg a kollégái senkit sem, mivel erre egyébként sincsen jogosítványuk. Nekik csak arra volt jogalapjuk, hogy az általuk védett területen biztosítsák a rendet, és rendbontás esetén értesítsék a rendőrséget.

Jegyző: Jogszerűen paterolták ki a ligetvédőket

A Városliget meghatározott területének birtokvédelmére vonatkozó jegyzői határozat jogszerű, de aki azt sérelmesnek tartja, a bíróságtól kérheti megváltoztatását – közölte a józsefvárosi önkormányzat hétfőn.

A Danada-Rimán Edina jegyző által jegyzett, az MTI-nek küldött közleményben az is olvasható, hogy a határozat csak a Városliget Zrt. és a bontást végző cég birtokát képező területen birtokháborító magatartást tanúsító emberekre vonatkoztatható. Danada-Rimán Edina jelezte azt is, hogy a helyszínen minden érintettel közölték, továbbá a határozat is tartalmazza, hogy azzal szemben bírósághoz lehet fordulni.

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szombaton jelentette be, hogy hivatali visszaélés gyanújával ismeretlen tettes ellen feljelentést tesznek a Városligettel kapcsolatos birtokvédelmi határozat miatt. Erőss Gábor, a párt elnökségi tagja, józsefvárosi önkormányzati képviselő azt közölte, hogy a PM hivatali jogosítványok "társadalmi rendeltetésükkel ellentétes", szabályellenes, másnak jogtalan hátrányt okozó gyakorlása ügyében kezdeményezi az eljárást.

Szerdán kezdték el bontani a Városligetben a Hungexpo irodaházakat, kiürítették a területet, miután az illetékes jegyző hatósági eljárás keretében kezdeményezte a Liget Budapest projekt ellen tiltakozó aktivisták által elfoglalt terület átadását. Számos tiltakozó ellenszegült, a rendőrök szerda délutánig hatvanhárom emberrel szemben intézkedtek.