Leszoknak Magyarországról a német nyaralók

2016.07.11. 06:11

Miközben a környező országokból Magyarországra látogató turisták száma folyamatosan nő, a Németországból érkezőké csökken - idézi a Magyar Idők hétfői cikkét az MTI.

A szálláshelyek elégedettek a nyári forgalommal, de miközben az osztrák, a szlovák és a cseh vendégek száma nő, addig a németeké csökken Budapesten, a Balatonnál és a vidéki üdülőövezetekben is - nyilatkozott a lapnak Niklai Ákos, a Magyar Szállodaszövetség elnöke.

Szerinte ennek oka lehet az, hogy a Magyarországot évtizedekig nyaralóhelyként választó klasszikus német utazóréteg idősebb korba lépett, és kevesebben indulnak útnak, valamint a migránskérdés kezelése kapcsán jellemző feszültség hatása is tetten érhető. Emlékeztetett: tavaly ősszel, a külföldi sajtóban Magyarországról megjelent negatív híradások következtében is mérhető volt a visszaesés a hazánkba irányuló turizmusban egyes küldőországok esetén.

A Központi Statisztikai Hivatal adatsorai szerint áprilisban az Egyesült Királyságból, Csehországból és az Egyesült Államokból érkező vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma tíz, hét és három százalékkal emelkedett, a németeké viszont tíz százalékkal visszaesett.

A várakozások szerint fellendül az Oroszországból jövő turizmus, és ősszel már mérhető lesz a gyógyszállodákban, vidéki wellnesshotelekben és a fővárosban is, hogy újra nagyobb arányban választják hazánkat az orosz utazók - mondta Niklai Ákos annak kapcsán, hogy másfél éves szünet után újraindultak a menetrend szerinti légi járatok a sármelléki repülőtér és Moszkva között.