Nem vagyok törvényen kívüli betyár, ezek csak a rendszer hibái

2016.07.12. 15:14
Török Márk 12 éve a hallgatói önkormányzat elnöke Szegeden. Pályáját sok vitatott ügy kísérte, a legtöbbet a HÖK-höz köthető kocsmák miatt támadják. Néhány napja 12 helyi dékán szólította fel a távozásra a 30 éves hallgatót, mire ő szokatlanul kemény levélben vágott vissza. Azt mondja, eddig fontolgatta a távozást, de most már csak azért sem adja fel. Interjú.

Miért ragaszkodik ennyire a HÖK-elnökséghez?

Törvénnyel raknák ki

A felsőoktatási törvény tavaly szeptember 1-től hatályos módosítása szerint egy HÖK-vezető nem lehet négy évnél többet a posztján. Törököt a hatálybalépés után pár nappal újraválasztották, de a kinevezéséről szóló HÖK-határozatot az egyetem most megsemmisítette. Az ügy bíróságon folytatódik, a jogvita lényege, hogy a négy évet az új szabály hatálybalépéstől kell-e értelmezni, vagy a múltbeli éveket is be kell-e számolni.

Egyrészt úgy érzem, nem én akartam ezt a dolgot. A törvény módosult, aztán engem megválasztottak, de pár héttel ezelőttig fel sem merült, hogy ezzel probléma van (a jogi részletekről lásd keretes írásunkat jobboldalon). A dékán urak is szeptember óta tudtak róla. Azért fontos ez a poszt, mert semmiképpen nem akarom így itt hagyni az egyetemet, és úgy érzem, hogy igazunk van.

De ha a konkrét ügytől eltávolodunk, továbbra is adott a kérdés. Miért HÖK-elnök 12 éve?

Nyálasan hangzik, de erre a kérdésre a fiatalabb IT-vezérek motivációit tudom segítségül hívni. Csinálni valamit, létrehozni valamit, az jó dolog, élvezem. Ütnek érte, de ez kevesebb, mint az az élmény, hogy létrehozunk dolgokat.

Később erre visszatérünk, de személyesen mit ad önnek a HÖK? Vagy kérdezhetem úgy is, hogy ez mekkora biznisz? Cikkek sorozata szól arról, hogy milyen céghálók, alapítványi hálók épültek a szegedi HÖK köré. 

Alapítványoktól a kocsmákig

A HÖK-hálózat középpontjában a H. M. Vagyonkezelő Kft. áll, amelynek három, Török által létrehozott hallgatói alapítvány a tulajdonosa. A H. M. több cégben érdekelt önálló vagy társtulajdonosként, melyek kocsmákat, kávézókat, szórakozóhelyeket visznek, weboldalt csinálnak. A H. M.-nek minimális forgalma és nyeresége van csak, de az érdekeltségei közül 100 százalékban az övé a büféket üzemeltető F.R.O. 1968 Kft. évi 26 milliós forgalommal, és az alapítványokkal közösen tulajdonolt, weboldalt készítő Ponty-Média Kft. 6 milliós, a külső tulajdonosokkal együtt vitt GG-Central 80 milliós, az egyetemmel együtt tulajdonolt Universitas-Szeged Nonprofit Kft. félmilliárdos forgalmat csinál.

Ha innen közelítjük, akkor egyértelműen azt mondanám, hogy túl van hájpolva általában a hallgatói önkormányzat fontossága, nem csak a szegedié. Ha valaki végigsilabizálja a jogszabályokat, akkor látszik, hogy a hallgatói forrásoknak nevezhető keretösszeg 93,5 százaléka tanulmányi és szociális ösztöndíjra megy. Hosszú ideje vagyok hallgatói vezető, de még egyszer sem támadtak be azzal, hogy baj van az ösztöndíjrendszerrel.

A hallgatói juttatási keretösszeg 7-8 százaléka az, ahol a HÖK-vezető hangsúlyokat tud bemutatni.

Ez 12 karon évi 60-80 millió forint.

De ha az e köré szerveződő cégeket, alapítványokat vesszük, akkor ez egy jóval nagyobb volumen. Büfék, kocsmák, gólyatáborok.

Igen, de ennek jó szakirodalma van.

Ha az eposzi jelzőt elhagyjuk, hogy átláthatatlan, akkor ez igenis egy áttekinthető holdingszervezet.

Örököltem ezt a rendszert, a 90-es évek óta működnek gazdálkodó szervezetek az egyetemen belül. Az egyik első feladatom az volt, hogy az egyetem jelezte, be szeretne szállni a HÖK zászlóshajójába, az Universitas Szeged Kft.-be. Mi ebbe belementünk. Szóval rettentő rosszul az elődeim csak nem csinálhatták.

Tehát azt mondja, hogy ez a hálózat, az alapítványok cégei által üzemeltetett kocsmák, a Pöcike, a Törpe büfé...

Na, hát a Pöcike konkrétan egy 15 négyzetméteres kifőzde.

De akkor azt mondja, hogy ez az egész egy transzparens történet, és az ön zsebébe mindebből semmi nem megy?

Így van. Amit a gazdaságtudományi karokon tanítanak, hogy holdingszervezet, átláthatóság, azt mi ebben a formában megcsináltuk. Szerintem ezek az intézmények nem nagyon értelmezhetőek hallgatói önkormányzatok nélkül. Ilyen szervezeti keretben működünk, nehéz elképzelni, hogy az államháztartási törvény alapján működtessük a JATE Klubot, ami 45 éve hallgatói vezetés alatt van. Szoktak azzal támadni, hogy nem adtak számlát a JATE Klubban, meg ilyenek, de nem tudok egész nap ott állni a pult mögött.

Az egyetemtől mennyi pénzt kap?

Nekem 75 ezer forint a közéleti ösztöndíjam. Én erre direkt figyeltem.

Tudok olyan önkormányzatot, ahol a HÖK-elnök 150 ezer forintot kap. Ez egy hivatalsegéd bruttó bére. 

Egyéb díjazást kap?

Nem.

Fizetést?

Van állásom, de teljesen függetlenül az egyetemtől, a szülővárosomban, Zircen. Egy katás egyéni vállalkozásom van, legutóbb azért kaptam pénzt, mert terveztünk egy okostelefonos appot. De például oktatásszervezésben, e-ügyintézésben sem vagyok utolsó.

Ami a legfrissebb ügyet illeti, a válaszlevelében konkrét ügyeket sorol fel, csak nevekhez nem kapcsolja ezeket.

Nem ügyeket sorolok fel, csak próbáltam tájékoztatni a dékánokat, hogy ilyeneket nem csináltam.

Na jó, de mégiscsak konkrét ügyet sorol, amikor azt mondja, hogy ki az, aki Moszkvában közpénzből balettelőadást néz, vagy aki nyelvvizsga nélkül ad ki diplomát.

Én csak azt írtam, hogy én nem.

Nyelvészkedhetünk, de ezt nehéz másképp értelmezni, mint úgy, hogy tudomása van olyanról, hogy valaki ezt csinálja az egyetem környezetében.

Ez az ön értelmezése. Egy olyan nyílt levelet kaptam, amire tényleg nem volt még precedens. Azt is sokféleképp lehet értelmezni. Azt gondolom, direkt van úgy megírva, hogy

én vagyok Pistike, akinek elporolják a fenekét.

Remélem, bármilyen áthallás rendeződik majd az egyetemen.

Hiába kérdezem, nem fog válaszolni?

Egyelőre nem.

Feljelentést sem tesz?

Az önkormányzat nem hatóság, nem belső ellenőr. Még azt sem feltétlenül állítom, hogy a velem kapcsolatos kritikák egy része nem sugall bűncselekményt. Ha valamit üzenni szerettem volna, az az, hogy mi közfeladatot ellátó személyek vagyunk, bármit teszünk, az nyilvános. Ugyanez viszont nem igaz az oktatókra, ami érthetetlen. Ha én közfeladatot látok el, egy tanszékvezető működése miért nem nyilvános?

Mi lesz ennek a vége? Nem tart attól, hogy a következő vizsgaidőszakban csupa egyessel kivágják az egyetemről?

Viszonylag rutinos vagyok már ebben a kérdésben. Nem félek.

A dékánokkal csak a nyilvánosságban beszél? Nem ültek le egy kávézóban egy informális egyeztetésre?

Én tudtam, hogy készül a levelük. Informális úton jeleztem, hogy ez nagyon nem jó, mert erre válaszolni fogunk. És én például nem lovagoltam azon, hogy az ország vezető egyeteme háromnegyed év után jön rá, hogy gyakorolja törvényességi jogát. Vannak professzorok, akikkel jóban vagyok. Ha páran leülnek velem, és elmagyarázzák, hogy bár az órán azt tanuljuk, hogy visszamenőlegesen egy jogszabály nem keletkeztethet kötelezettséget, jogot nem tehet terhesebbé, de most ez miért van mégis így, akkor elfogadom, és eleve vesztes dologba nem megyek bele.

Miért akarják ennyire a távozását?

A 12 dékáni levél azért különleges, mert egyetemen belül az intézeti tanácsokban, kari tanácsokban, szenátusban mindig zajlanak a viták, de nem a nyilvánosság előtt. Veszekednek a karok, intézetek, tanszékek, tehát ez nem ritka.

Ilyen típusú ütközések vannak. Az a ritka, hogy az oktatók egy ilyen ügyet kivisznek a sajtó elé. 

Azt mondja, ez is egy ilyen szokásos ütközet, nincs itt semmi látnivaló?

Igen. De azt most sem értem, hogy miért jó, hogy kiviszik a nyilvánosság elé. 

Most milyen szakot csinál?

A jogászt szeretném befejezni. Igazából már olyan hosszú időt nem szeretnék hallgatói önkormányzat vezetője lenni. 

Egy örökös HÖK-elnök pályája

Török Márk 30 éves. 2004-ben, rögtön első egyetemi évében bölcsészkari HÖK-elnök lett, 2007-ben pedig egyetemi HÖK-elnöknek választják. Azóta is folyamatosan betölti a tisztséget, egyetlen megszakítással: 2008-ban hallgatói kötelezettségei megsértése miatt két félévre eltiltják az egyetemtől, a döntést végül a bíróság helyezi hatályon kívül. Több szakot is elkezdett, ezek közül befejezte az ifjúságsegítőt, a kommunikátort és a történelem-társadalomtudományit. 2010 óta jogászhallgató.

Az mit jelent, mennyit? Most fordult épp bírósághoz, hogy hadd maradjon.

Ez nem így igaz. Ha a HÖK nem ért egyet az egyetemnek a törvényességi jogkörben hozott döntésével, hogy megsemmisíti a megválasztásomról szóló határozatot, akkor bíróság dönt.

Ha az ön javára dönt, kitölti ezt a ciklust?

Ezt is mindenki rosszul tudja. Egy évre választanak meg, nem négy évre. De valóban vannak olyan hallgatói önkormányzatok, ahol hosszabb egy ciklus.

Oké. Jövőre újraindul?

Mindenképp, ha addig nem születik meg az ítélet.

Na, de most mondta, hogy nem akar már sokáig elnök lenni.

És hogy ha valakinek valami fontos volt, hagyja ott úgy, mint egy kivert kutya? Ami a levélben van, az csoportos lincselés.

A 12 dékán csoportosan lincseli önt?

Így van. Ez a 12 dühös ember magyar változata.

Akkor most csak azért is marad?

Van benne egy ilyen, de

én nagyon büszke vagyok a HÖK-tevékenységemre, és nem szeretném, hogy így legyen vége.

Mi van még hátra, amit nem akar most így itt hagyni?

2010–11-ben a megújuló oktatói vezetéssel megállapodtam, hogy létre fogjuk hozni az egységes kollégiumi üzemeltetést. Most 12 kollégium működik 12 igazgatóval, 2500 férőhellyel. És nagyon rossz állapotban van a legtöbb. Ez a kollégiumi ügy az egész pályámon átível, mert hasonló lincselésben már volt részem, amikor a HÖK megfúrta a PPP-rendszert. Akkor azért kaptam a fejemre például a dékánoktól. Hát utólag ezért talán valami oklevelet kellene adniuk. Amikor átvettem a 12 kari HÖK-öt, az elődintézményekből megörökölt minden szabályozó különböző volt. Különböző módon, 36 szabály alapján osztottak tanulmányi, szociális, tudományos ösztöndíjakat. Ez majdnem 3 év volt, hogy egységesítsük, peresíthető közigazgatási eljárásban bíráljuk el a kérelmeket, és elektronizáljuk.

Most hányadéves a jogon? 

Most 70 kredit hiányzik még.

Ez nekem nem sokat mond. 

Ha valaki arányosan teljesít, akkor 30 kreditre jön ki egy félév.

Akkor ez még három félév? Csak azért kérdezem, hogy mikorra tervezi az egyetemi távozást, és mik a tervei utána?

Most belevittek egy olyan ügybe, aminek nem tudom, mikor lesz a vége. 

Addig marad HÖK-elnök?

Ez így helytálló. De annyit megjegyeznék, hogy ez a per nem csak engem érint. Nem én vagyok a legöregebb HÖK-vezető, maximum engem választottak meg legfiatalabban. Nem én vagyok legrégebb óta HÖK-elnök (a rekorder az épp most búcsúzó debreceni Körösparti Péter – a szerk).

Van egy csomó ügy, ami miatt bírálták. Volt végrehajtás egy HÖK-cég ellen, eltiltották önt a HÖK-elnökségtől, élcelődtek a cikkek azon, hogy Török Márk elnöknek jelöli Török Márkot, amit Török Márk elfogad, satöbbi. Hogy ha most visszatekint, utólag sem mondja azt semmire, hogy hibázott?

Dehogynem. Amikor most elolvastam a dékánok levelét, elszívtam két cigit, és elmentem futni. Öt éve rögtön összehívtam volna egy sajtótájékoztatót. Én egy forrófejű ember vagyok, és az egyetemi működési struktúrákban ez nem előnyös. Ezt mindenképpen tudnám mondani. De a támadásokhoz hozzá vagyok szokva.

Nem ilyesmire gondolok, hanem arra, hogy volt-e olyan, amiben az újságoknak igazuk volt.

A cikkek jelentős részének van igazságtartalma. Csak ez úgy van kinagyítva, mintha valami törvényen kívüli betyárok lennének a HÖK-ösök,  nem pedig egy nagy rendszer természetes hibáiról lenne szó.

Amikor azt olvassa, hogy ön nagyon befolyásos Szegeden, ahhoz mit szól?

Egyrészt hülyének tűnne, ha egy szervezet vezetője elkezdene helyreigazításokat követelni, hogy ez nem igaz. De azt gondolom, ez is abszolút túl van tolva. Aki érdemben foglalkozik közélettel, az nem állíthatja, hogy bármilyen pozícióban nem a hallgatói önkormányzat a gyengébb fél. De ettől függetlenül büszke vagyok, ha azt mondják, befolyásos a HÖK.

A politikai pályáját valóban elkezdte építgetni? Az őszi önkormányzati választásokon már indultak HÖK-höz kapcsolódó jelöltek.

Ez úgy igaz, hogy volt hallgatói tisztségviselők indultak választásokon. Egyébként minden pártban van egykori HÖK-képviselő.

És ön el tudja képzelni a jövőjét a politikában?

Azt tudom mondani, hogy nem feltétlenül szeretnék politizálni. Nem tudok olyan pártról, amely tárt karokkal fogadna. A keményfejűség nem jó ajánló.