Reped a gát Szentendrénél, de nem kell félni

2016.07.12. 12:37

Aggódó olvasónk küldött képeket a szentendrei mobilgát talapzatáról, amelyen számos repedés látható. A repedések nem túl szélesek, de átfutnak a gát talapzatán, így a helyiek félnek attól, hogy árvízi terhelés alatt a hiba akár veszélyes helyzetet is teremthet.

Megkerestünk néhány betonépítészetben gyakorlott építészt, akik nyugalomra intettek minket. 

Baróthy Anna, aki például a felújított Moszkva tér betonelemeiért volt felelős, azt mondta, hogy a beton repedései önmagában nem a hiba jelei. A beton száradásával, vagy hőtágulásával gyakran képződnek repedések, amelyek megjelenésével néha számolnak is a tervezők. Repedések megjelenhetnek például ott is, ahol a betonban vasalat van, azaz éppen a legerősebb helyen.

Hasonlóan nyilatkoztak megkérdezett vasbetonra szakosodott technológusok is. Egyikük úgy látta, hogy Szentendrének nem kell félnie az árvíz pusztításától. A képeken látható repedések nem tűnnek vészesnek, valószínűleg a beton zsugorodásával képződtek.

Árvíz esetén nem valószínű, hogy ezek a repedések veszélyt jelentenének. Az építész szerint a jég repesztő hatása sem kezdené ki a vastag betonfelületeket.

Egy szakember megjegyezte, hogy a repedés akkor jelenthet problémát, ha a betonfelület vékony, vagy a repedés bármilyen módon a funkciót veszélyezteti. Egy gát talapzatán a kitáguló repedések akár a vizet is átengedhetik.

Esztétika

Maga a tervező is hasonló véleményen volt. A Mélyépterv vezérigazgatója levelében azt írta, a repedések esztétikai jellegűek, és nem jeleznek szerkezeti problémát. "Kialakulásuk törvényszerű volt a vasbeton építőanyag ridegsége miatt."

A hajszálrepedések olyan vékonyak, hogy a vízzáróságot sem befolyásolják. Dr. Tóth László megemlíti, hogy a repedések már 2013-ban megjelentek, és azóta több árvíz is bizonyította, hogy nincs mitől félni.