Jenő
-3 °C
6 °C

Reped a gát Szentendrénél, de nem kell félni

2016.07.12. 12:37

Aggódó olvasónk küldött képeket a szentendrei mobilgát talapzatáról, amelyen számos repedés látható. A repedések nem túl szélesek, de átfutnak a gát talapzatán, így a helyiek félnek attól, hogy árvízi terhelés alatt a hiba akár veszélyes helyzetet is teremthet.

Megkerestünk néhány betonépítészetben gyakorlott építészt, akik nyugalomra intettek minket. 

Baróthy Anna, aki például a felújított Moszkva tér betonelemeiért volt felelős, azt mondta, hogy a beton repedései önmagában nem a hiba jelei. A beton száradásával, vagy hőtágulásával gyakran képződnek repedések, amelyek megjelenésével néha számolnak is a tervezők. Repedések megjelenhetnek például ott is, ahol a betonban vasalat van, azaz éppen a legerősebb helyen.

Hasonlóan nyilatkoztak megkérdezett vasbetonra szakosodott technológusok is. Egyikük úgy látta, hogy Szentendrének nem kell félnie az árvíz pusztításától. A képeken látható repedések nem tűnnek vészesnek, valószínűleg a beton zsugorodásával képződtek.

Árvíz esetén nem valószínű, hogy ezek a repedések veszélyt jelentenének. Az építész szerint a jég repesztő hatása sem kezdené ki a vastag betonfelületeket.

Egy szakember megjegyezte, hogy a repedés akkor jelenthet problémát, ha a betonfelület vékony, vagy a repedés bármilyen módon a funkciót veszélyezteti. Egy gát talapzatán a kitáguló repedések akár a vizet is átengedhetik.

Esztétika

Maga a tervező is hasonló véleményen volt. A Mélyépterv vezérigazgatója levelében azt írta, a repedések esztétikai jellegűek, és nem jeleznek szerkezeti problémát. "Kialakulásuk törvényszerű volt a vasbeton építőanyag ridegsége miatt."

A hajszálrepedések olyan vékonyak, hogy a vízzáróságot sem befolyásolják. Dr. Tóth László megemlíti, hogy a repedések már 2013-ban megjelentek, és azóta több árvíz is bizonyította, hogy nincs mitől félni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?