Hibákkal teli az új történelemkönyv

2016.07.13. 07:57

A történelmi bűnöket relativizáló nyilatkozatairól ismert Szakály Sándor volt a tizenkettedikes állami kísérleti történelemkönyv egyik szakértője, írta meg a Magyar Nemzet. A kamenyec-podolszki deportálásokat idegenrendészeti eljárásnak nevező, a numerus clausust mentegető Szakály a Veritas intézet igazgatójaként segíthetett annak a tankönyvnek a megírásában, amelyben hibák egész sorát fedezték fel.

A tankönyv korábban azért került a figyelem középpontjába, mert olyan új tankönyveket kellett megrendelniük a tanévkezdésre a középiskolai történelemtanároknak, amelyek a mai napig nem hozzáférhetők. Sem nyomtatásban nem jelent még meg a tankönyv, sem az interneten. A régi könyvek hiába kaphatók, a kerettanterv ősztől jelentős változásokon esik át, amelyeket csak az új kiadvány követ.

A könyveket végül a múlt héten töltötték fel a köznevelési portálra, így a történelemtanárok mostanra tudhatják, tévedések és hibák egész sora került a történelemkönyvbe. Az esélyegyenlőségről szóló fejezetből kifelejtették például a fogyatékkal élőket. A civil szervezeteket a politikai szervezetek közt tárgyalják. De olyan konkrét hibákat is felfedeztek, mint hogy Nyugat-Európában a felnőttek negyede dolgozik, noha  a valóságban az arány 50 százalék körül van.