Kelet felé tolódik a viharzóna, áradhat a Duna

ovari balazs
2016.07.14. 06:13 Módosítva: 2016.07.14. 08:56

Szerda este lecsapott az országra a vihar, a front mentén heves zivatarok alakultak ki, dió nagyságú, 3-5 cm átmérőjű jég, 30-50 mm csapadék, illetve viharos erejű széllökések is kísérték az erősebb gócokat. Nyugaton jéggel, felhőszakadással kísért szupercellák léptek be az országba, és kelet, északkelet felé haladtak.

A Velencén zajló EFOTT fesztiválra is lecsapott az eső, itt a szabadtéri esti programok elmaradtak. A Heves megyei Poroszló közelében pedig összedőlt egy hodály, a romok alatt több állat is elpusztult

Hihetetlen vízszintemelkedést okoz egy-két napi esőzés a Dunán, a Hydroinfo szerint várhatóan négy métert emelkedik a vízszint az elkövetkező napokban. Helyenként 4 méteres növekedés is lehet. Nagybajcsnál a hétvégén már harmadfokú árvízjelzés szintjéig érhet a víz.

Fák dőltek a sínekre, akadozik a vasúti közlekedés

Országszerte négyszáznál is több helyszínen dolgoznak a tűzoltók, közölte a katasztrófavédelem csütörtökön délelőtt. Főleg Bács-Kiskun, Baranya, Csongrád és Pest megyéből kapnak bejelentéseket. A leszakadt faágak, kidőlt fák sok helyen akadályozták a közúti forgalmat, több helyen volt áramkimaradás. A víz pincéket öntött el, és villámcsapások is okoztak gondokat.

Budapesten az elmúlt 17 órában közel ötven helyszínre hívták ki a tűzoltókat. A legtöbb esetben kidőlt fák és leszakadt ágak, gallyak okozta fennakadásokat. A XX. kerületben a Helsinki úton fába csapott a villám, ami meggyulladt. A XIII. kerületi Jász utcában építkezési paraván borult az úttestre. A XI. kerületi Baranyai téren autóra esett egy nagyobb faág. A IV. kerületi Berda József és a Temesvári utca sarkán egy üresen várakozó buszra dőlt egy fa.

A főváros Veszprém megyéhez képest úgy fest, mint ahol semmi nem történt. Itt több mint 200 helyszínre riasztották a tűzoltókat. Berhidán villámcsapás miatt égett egy családiház tetőszerkezete, máshol elárasztott pincékhez és kidőlt fákhoz hívták ki a katasztrófavédelmet.

Győrben, a Szent István út és az Újlak utca kereszteződésében tűzoltóautóval karambolozott egy Mercedes. Mindkét sofőr megsérült, és mindkét autó totálkáros lett, írja a Kisalfold.hu.

Áramszünet van az M6-os autópálya egyik alagútjában, ezért majdnem késő délutánig az 56-os útra terelték az autósokat Bátaszék és Véménd között. Most már ismét teljes szakaszon használható az autópálya.

Ön is látta a vihart?

Délután 1-re helyreállt a vasúti közlekedés

Csütörtök délelőtt fennakadások volt több vasútvonalon is. De délutánra az egész országban elhárították a problémákat, már nincsenek több órás késések és pótlóbuszokat sem kell használniuk az utasoknak, írja közleményében a MÁV.

Korábban a Mávinform jelentése szerint a Budapest–Székesfehérvár és a Budapest–Újszász–Szolnok vonalon nyúlt meg a menetidő az éjszakai vihar következményei miatt. Kápolnásnyék és Gárdony között pedig tartós zárlat keletkezett – ezen a szakaszon a megrongálódott felsővezeték miatt késtek a vonatok 20-30 percet. Újszász és Tápiógyörgye között is hasonló meghibásodás lassította a vonatközlekedést.

Fák dőltek a sínekre Soltvadkert és Pirtó között is, ezért a Budapest–Kunszentmiklós–Tass–Kelebia vonalon pótlóbuszok vitték az utasokat, ugyanúgy, ahogy Soltvadkert és Kiskunhalas között.

A Budapest–Szeged vonalon, Petőfiszállás és Kiskunfélegyháza között fa dőlt a sínekre, a vonatok nem közlekedtek. A Kiskunfélegyháza-Kiskunhalas vonalon sem jártak a vonatok. Délelőtt 9-re zavartalanul indult meg a vonatforgalom.

Mielőtt útnak indul, ezeken az oldalakon tájékozódjon:

  • Ha vonattal indulna el, a Mávinform térképes oldalát ellenőrizze!
  • Ha közúton utazna, akkor az Útinformon találja meg a legfrissebb térképes közlekedési információkat!

Áramkimaradások a déli megyékben, terheltek a biztosítók

Csongrád és Bács-Kiskun megyében több településen áramkimaradások vannak, mert a hajnali vihar megrongálta a hálózatot. A hiba elhárításán jelenleg is dolgoznak a szolgáltató szakemberei. Baja és Kecskemét térségében a középfeszültségű hálózat akadozik: több vezeték leszakadt, kidőltek a villanyoszlopok.

Az érintett terület nagysága és a hibák jelentős száma miatt a javítás hosszabb időt vesz igénybe – írta az MTI-hez eljuttatott közleményében az EDF-DÉMÁSZ. A cég mindenkit arra kér, hogy ne menjen a leszakadt vezetékekhez, mert a magas feszültség életveszélyes lehet.

Nemcsak a közösségi infrastruktúra sínylette meg a vihart: Több ezer kárbejelentés érkezett mintegy 500 millió forint kárról a nagyobb hazai biztosítókhoz. Az Aegon Magyarországnál közel 2000 esetet jelentettek, az ügyfelek összesen 340 millió forintra becsülik a kárösszeget, átlagosan 178 ezer forint a kért térítés. Az Allianz Hungáriához 1300, a Groupamához mintegy 100, a K&H Biztosítóhoz 300 bejelentés érkezett.

Újabb viharokra figyelmeztetnek

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök reggel kiadott kiadott figyelmeztetése szerint a reggeli órákban még több helyen lesz zivatar az országban, majd a délutáni órákban kelet felé tolódik, este pedig már ott is megszűnik. A heves zivatarokat akár 90-100 km/órás széllökések kísérhetik, és 2-3 cm-es jég is eshet. Helyenként a lezúduló csapadék meghaladhatja a 30-50 mm-t is.

Az OMSZ ezért csütörtökre az ország nyugati részére elsőfokú, a keleti részére másodfokú figyelmeztetést adott ki heves zivatar és felhőszakadás miatt. Az ország nyugati részén a széllökések miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Jó hír viszont, hogy a sok csapadékot hozó frontrendszer éjszaka elhagyja hazánkat, így pénteken már viszonylag nyugodt időre ébredhetünk. A gomolyfelhők mellett az északi országrészben több, délen kevesebb napsütés várható. Eleinte elvétve, majd késő délutántól főleg az Alföldön egyre nagyobb területen várható eső, zápor. 21-26 fok várható.

A mostani előrejelzések szerint csapadékos, az átlagosnál hűvösebb idő lesz a hétvégén. Szombaton sokfelé várható eső, nyugaton kevesebb, az Alföldön viszont kifejezetten sok csapadék eshet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15-20 fok között alakul, északkeleten lesz melegebb, ott 20-25 fok várható.

Vasárnap eleinte többnyire erősen felhős lesz az ég, majd lassanként felszakadozik a felhőzet, és egyre kevesebb lesz a csapadék, 20-25 fok között alakul a hőmérséklet.

Ausztriában árvízre készülnek

Felső-Ausztriában a nagy mennyiségű csapadék miatt árvízveszély alakult ki: az Enns folyó megáradt a felső-ausztriai Steyr település melletti szakaszán. A vízszint 5,05 méterre emelkedett csütörtök reggelre – 5,3 méteren a folyó már kiléphet a medréből. A szakemberek szerint a vízszint a csapadék mennyiségétől függően ezt a magasságot akár már csütörtökön átlépheti.

Schärdingnél az Inn folyó, Mauthausennél a Duna léphet ki a medréből. A becslések szerint a Duna vízszintje ezen a szakaszon további húsz centimétert is emelkedhet csütörtök estére.  

(Borítókép: olvasónk, Óvári Balázs)