16:00, November 29.
Ecuador 0
Szenegál 0
Kalifa Nemzetközi Stadion A csoport
16:00, November 29.
Hollandia 0
Katar 0
al-Bajt Stadion A csoport
20:00, November 29.
Wales 0
Anglia 0
Ahmad bin Ali Stadion B csoport
20:00, November 29.
Irán 0
Egyesült Államok 0

Lázár a miniszterelnökségről: A naptáramban nem szerepel

D YT20160714026
2016.07.14. 13:58
 • Július 26-án Budapestre látogat Christian Kern új osztrák kancellár.
 • A kormány jövő héten értékeli az Európai Bizottság "új botrányos javaslatát", amely Lázár szerint egy teljesen új betelepítési program lenne.
 • A kormánynak növelnie kell a magyar hadseregre fordított költéseit.
 • A héten újabb állami rezsicsökkentéses nemzeti konzultációt kezdett a kormány.
 • Ha a főváros úgy dönt, hogy hitelt vesz fel a 3-as metró felújítására, a kormány hajlandó garanciát adni erre.
 • Az Uber kivonulása Lázár szerint a pénzről szólt, a cég nem akarta betartani az adózással kapcsolatos szabályokat.
 • Lázár szerint minden kormányüdülőt el kellene adni.
 • A kormány elismeri, hogy hiány van szakképzett munkásokból, de "nem hozunk külföldről munkaerőt".
 • Lázár a Városligetben balhéra és provokációra számít.
 • Lázár arról a sajtóértesülésről, hogy létezik egy fideszes terv, amely szerint 2018-ban miniszterelnök lehet, azt mondta: nem szerepel a naptárában ilyen forgatókönyv.

Budapestre jön az új osztrák kancellár

A nyári szünet előtt ez az utolsó kormányinfó - jelentette be Kovács Zoltán kormányszóvivő. Legközelebb a tervek szerint augusztus 18-án lesz ilyen tájékoztató. Kormányülést azonban tartanak, rögtön jövő héten, július 20-án. 

Orbán Viktor erre a kormányülésre már házi feladatot is adott néhány miniszternek. 

 • Orbán tájékoztatást kért a viharkárokról a belügyminisztertől és a vidékfejlesztési minisztertől,
 • Orbán tájékoztatást kért a bevándorlással kapcsolatos aktuális helyzetről.

Július 26-án Budapestre látogat Christian Kern új osztrák kancellár Orbán Viktor meghívására. A kormány új fejezetet akar nyitni a magyar-osztrák kapcsolatokban. Lázár Bécsbe utazik hétfőn, hogy egyeztessen az osztrák kancelláriaminiszterrel. A bevándorlás és a gazdasági együttműködés kérdése is biztosan napirenden lesz.

Lázár a miniszterelnökségről

Lehetséges kormányfő-jelöltként említette Lázárt, illetve Varga Mihályt a Heti Válasz. A lap szerint ez a Fidesz b-terve arra az esetre, ha nem sikerül 2018-ban megszerezni az abszolút többséget, és koalícióra kényszerül a párt.

Lázár annyit mondott erre az értesülésre, hogy "a naptáramban nem szerepelnek ilyen forgatókönyvek". Lázár szerint nagyon meleg volt a hétvégén, "biztos elfáradt valaki, azért született a cikk".

A kormány elutasítja az EB botrányos javaslatát

A kormány jövő héten értékeli az Európai Bizottság "új botrányos javaslatát", amely Lázár szerint egy teljesen új betelepítési program lenne. A miniszter szerint újabb milliókat szeretne az Európai Bizottság Európába meghívni, amennyiben a tagországok nem akarnak ebben részt venni, akkor szankciók jöhetnek.

A javaslattal az a kormány problémája, hogy nem politikai menekültekről, hanem gazdasági bevándorlókról szól, és a kormány nem ért azzal egyet, hogy különadót kellene majd fizetniük a tagállamoknak, akik nem vesznek részt a betelepítésben. "Az ország szuverenitását egyértelműen érinti az EB legújabb javaslata" - mondta Lázár János, aki ki is lyukadt a kvótanépszavazásra.

A miniszter szerint azért fontos, hogy érvényes legyen a népszavazás, hogy hatékonyabb ellenállást legyen képes kifejteni a kormány. Ez a népszavazás fogja meghatározni "a kormány mozgásterét a küzdelemben".

Nem volt erőszak a határon

Lázár reagált arra a jelentésre, amelyet a Human Right Watch nemzetközi szervezet adott ki a napokban, és amelyben menekültek ellen elkövetett rendőri erőszakról beszélnek. "Teljes biztonsággal állíthatom, hogy a magyar belügyi szervek intézkedéseik teljes mértékben méltányosak voltak, semmilyen erőszak nem történt" - mondta Lázár, aki szerint ötszáz embert visszakísértek a szerb határra, a kerítés túloldalára, és ott elmondták nekik, hogy menekültügyi kérelmüket hol terjeszthetik elő.

Többet kell költeni a hadseregre

Lázár János a múlt heti varsói NATO-csúcsról azt mondta, hogy ott is születtek döntések arról, hogy csökkenteni kell a Földközi-tengeren az illegális bevándorlást. Magyarországon a NATO keleti szárnyának a megerősítése keretében lesznek erősítések. A kormánynak növelnie kell a magyar hadseregre fordított GDP-arányos költéseit is. 

Újabb bürokráciacsökkentéses konzultáció

Lázár felhívta a figyelmet arra, hogy július 11-én "újabb állami rezsicsökkentéses nemzeti konzultációt kezdett" a kormány. Ugyanakkor nem arról a fajta konzultációról van szó, hogy minden háztartásba kiküld a kormány kérdőíveket, a kormányhivatalokban tehetnek javaslatokat az emberek.  

A kormány három témakörben várja a javaslatokat:

 • milyen eljárásokban lenne szükség újabb egyszerűsítésekre?
 • milyen engedélyezi eljárásokat kellene átalakítani?
 • milyen fizetős szolgáltatásokat kellene ingyenessé tenni?

Hitelgarancia a 3-as metró felújítására

Lázár szerint az Európai Bizottság nem ellenzi a 3-as metró rendbetételét , hanem egy új megoldási javaslatot ajánlott Budapest és a kormány figyelmébe ajánlott: a vissza nem térítendő támogatást. Ha a főváros úgy dönt, hogy hitelt vesz fel, a kormány hajlandó garanciát adni erre - mondta Lázár. Azt pedig tudomásul veszik, hogy az Európai Unió nem támogatja a metrófelújítást, mert ilyen a támogatási koncepciója.

Lázár János hozzátette később, hogy nem fogadna arra, hogy lesz erre a területre vissza nem térítendő forrás. Az unió megtérülő beruházásnak tartja a 3-as metrót.

Az Uber-kivonulás a pénzről szól

Ha az Uber körül minden rendben van, miért nem vállalták a szabályok betartását? - reagált az Uber kivonulásáról szóló hírre Lázár. "Jobb lett volna, ha betartják a szabályokat, és megvalósul a verseny". Szerinte a cég kivonulása a pénzről szól, vagyis, hogy a cég nem akarta befizetni az adót.

Az Ubert egy innovatív cégnek tartja, de "úgy nem tud működni az ország, hogy valakire nem vonatkoznak a szabályok". Lázár elárulta, hogy a munkatársainak nagy része Uberrel közlekedett. "Az Uber hibát követ el, ha nem tartja be a szabályokat", ezt Lázár szerint más országokban sem tűrik el.

Minden kormányüdülőt el kellene adni

Lázár elejtett egy érdekes megjegyzést a kormányüdülők sorsáról. A lovasberényi üdülőről terjedt el a hír, hogy L. Simon Lászlóhoz kerülhet, ezt azonban a most menesztett államtitkár cáfolta.

A miniszter most a lovasberényi és a többi kormányüdülővel kapcsolatban azt mondta, hogy az állami vezetőknek nem szabad fenntartani a korábbi rendszert. "Magam nem jártam a balatonőszödi üdülőben, inkább a gyerekeimmel vagyok" - mondta Lázár. Szerinte minden kormányüdülőt el kell adni. A balatonőszödi komplexumot pedig a gyereküdültetésre kell használni.

Lázár a szuverenitásról

Nem azért léptünk ki a Szovjetunióból, hogy egy másik unió tagjai legyünk, hanem hogy függetlenek legyünk.

Liget, vendégmunkás, alagút, Balaton

 • A Liget-ügybe a kormány nem akar már belefolyni. Lázár szerint tévedésben vannak azok, akik szerint a zöldterület csökkenni fog, csak beteg fákat vágnak ki. "Számítok balhéra a Ligetben", mondta Lázár, aki szerint a provokációkra is fel kell készülni. 
 • A kormány nemet mond a vendégmunkásokra, "nem hozunk külföldről munkaerőt". Bár azt elismerte Lázár, hogy hiány van szakképzett dolgozókból, de a szakképzési rendszer átalakítása ennek a munkaerőhiánynak a  csillapításáról szól. 
 • A Kossuth téri MTESZ-székház és a Parlament összekötésére tervezett alagútról azt mondta, hogy nem tud róla többet. Azt ugyanakkor jó ötletnek tartja, hogy az üresen álló székház képviselőház legyen.
 • A balatoni fejlesztési pénzeket (300 milliárd forint) azért fagyasztották be, mert a kormány álláspontja, hogy nem szabad kiemelni senkit csupán azért, hol van. A 300 milliárdot nem vonjuk el, csak a Balaton-címke nem jár majd előnyökkel - mondta Lázár. De lesznek kiemelt fejlesztések a Balatonnál, például a körvasút kiépítése a tó körül, amely önmagában 100 milliárdos beruházás.

Az első félév kormányzati statisztikája

Lázár a nyári szünet előtti utolsó kormányinfón néhány adatot is ismertetett a Miniszterelnökséget vezető miniszter:

 • 20 ülést tartott a kormány,
 • 648 előterjesztést tárgyalt,
 • 19500 oldalnyi dokumentációt dolgozott fel.
 • Március 23-án volt a "legdurvább" kormányülés, 1900 oldalnyi előterjesztést tárgyaltak, 
 • 182 rendelet alkotott a kormány,
 • 75 törvényt nyújtott be a kormány,
 • 2087 ellenzéki kérdésre válaszolt a kormány,
 • egy interpellációra adott választ fogadott el az ellenzék.
 • A miniszterelnök 45 napirend előtti kérdésre válaszolt.

Július 28-án ér véget a földárverés időszaka - mondta Lázár János. Erről majd egy részletes tájékoztatást kap a parlament. 206 ezer hektár kelt el eddig, 200 milliárd forintos bevétele lehet a magyar államnak a földárverésekből. • Hírek
 • Bankszámla