Eleonóra
-2 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

LMP: Legalább 250 millió forint ment el az egészségügyben kamutanulmányokra

2016.07.14. 12:57
Az alapvető ellátások területén is forráshiánnyal küszködő egészségügyben legalább negyedmilliárd forintot költött a kormány kamutanulmányokra

– állította az LMP antikorrupciós szakszóvivője, Hadházy Ákos csütörtöki sajtótájékoztatóján. Hadházy ezt egy 9,5 milliárd forintos egészségügyi fejlesztési program forrásfelhasználásának vizsgálata alapján állapította meg, pedig a részletes költségvetést még csak most kéri majd ki.

Az érintett uniós programot „az egészségügyi ellátórendszer szervezeti hatékonyságának fejlesztésére”, valamint „a területi együttműködések kialakítására” írták ki. Azonban a forrásfelhasználás nagy része egyáltalán nem ismert, a csekély átláthatósággal bíró programból annyi azonban látható, hogy mintegy 250 millió forint ment kamutanulmányokra, drága képzésekre vagy olyan programfejlesztésre, amely már az állam rendelkezésére áll.

Példaként ismertette, hogy az Állam Egészségügyi Ellátó Központ által, egyetemek bevonásával megvalósított projekt során szabálytalan közbeszerzéssel fizettek ki több mint 23 millió forintot nyilvánosság biztosítására, amelynek keretében egy reklámspothoz napi 400 ezer forintért bérelték az állatszereplőket idomárostul.

Hadházy Ákos szerint az a legnagyobb baj, hogy

az alapvető hiányosságokkal, gyakran higiéniailag sem megfelelően működő egészségügyben inkább néhány tízezer oldalnyi tanulmányra fordítják a forrásokat.

(MTI)