Elhalasztották egy idős nő kilakoltatását a Józsefvárosban

2016.07.14. 13:58
Danó Andrásné Gizellát úgy akarták kilakoltatni józsefvárosi önkormányzati lakásából, hogy végig fizette albérletét, de csalás áldozata lett. Csütörtöki kilakoltatását az aktivisták pár órás tiltakozása után elhalasztották, egyelőre nem tudni, mikor fogják végrehajtani. A 63 éves, súlyos beteg asszony havi 26 ezer forintból él, lakásában már az áramot is kikapcsolták. Sorsa most a józsefvárosi önkormányzattól függ, ahol Sára Botond alpolgármester már többször ígéretet tett, hogy nem lesz több jogtalan kilakoltatás a kerületben.

Danóné öt éve költözött a Szerdahelyi utcai önkormányzati lakásába, és hosszú időn keresztül abban a hiszemben fizette a költségeit, hogy az önkormányzathoz jut a pénze. Az asszonyt azonban átverték. „Társbérlőjének” valójában nem volt szerződése, az idős nő pénzét zsebre tette. Mikor elköltözött a lakásból, kiderült, hogy 300 ezer forintos tartozást halmozott fel az önkormányzat felé.

Danóné havi 26 ezer forint rokkantnyugdíjból él, ebből most 16 ezer forintot az önkormányzatnak fizet a 23 négyzetméteres lakásáért, ahol áram híján gyertyával világít.

A történtek okozta stressz miatt három éve stroke-ot kapott, cukorbeteg is, műtétekre vár. Ezen felül még havi hetvenezer forintba kerülnek a gyógyszerei, amiket közgyógyellátásból fizet. A 63 éves, aktív korú asszony a stroke miatt nehezen mozog, nem tud munkába állni, ennyi pénzből pedig a vízszámlára is csak ritkán futja. Vidéki testvérei segítségétől függ a megélhetése, ők támogatják néha kisebb összegekkel, főzéssel. Szomszédai nagyon szeretik, segítenek neki bevásárolni, mert még annyi mozgás is gondot okoz neki.

DSC 0023
Fotó: Csarnó Ella

A Város Mindenkié (AVM) csoport szerint bár ígéretek vannak, alapvetően az önkormányzati szándékban van a hiba:

A Szerdahelyi utcai lakásokat részben EU-s forrásokból, a Magdolna Negyed Program keretében újították fel, amit a lakhatási szegénység felszámolására, szociális rehabilitációra kell fordítania az önkormányzatnak.

Ha a rászorulókat kilakoltatják, ez nem valósulhat meg. Az épületben, ahol Danóné lakik, számos másik önkormányzati lakás van, hét lakás viszont teljesen üresen áll. Az önkormányzat törekszik rá, hogy a szociális bérlakásokat jutányos áron eladhassák a bérlőknek, tehát gyakorlatilag privatizálják őket, megszabadulnak a terhüktől.

Bizonytalan ideig elhalasztják a kilakoltatást

Mióta a csalás kiderült, Danóné hiába kereste az önkormányzatot, elküldték azzal, hogy már rég nincs velük szerződése. Most is a szerződés hiányában akarták kilakoltatni, ennek fényében viszont az asszony nem érti, miért lakhat még mindig a lakásban, és miért fogadják el a bérleti díját. Az AVM aktivistái segítenek neki, de mai napig nem tisztázódott, hogy milyen jogviszony van közte és az önkormányzat között:

A szerződési viszony tagadása ellenére a lakás bérleti díja és a tartozás törlesztőrészletei folyamatosan érkeznek az önkormányzat számlájára.

Az asszonynak sikerült törlesztési tervet kérnie, erről szóló szerződést viszont nem kapott az önkormányzattól. Három éve rendesen fizeti a lakás költségét, és hónapok óta folyamatosan törleszti a hivatalnak a pénzt, amivel átverték: a csaló lakótárs által felhalmozott 300 ezer forintos tartozásból már csak 160 ezer maradt.

A csütörtökre tervezett kilakoltatást reggeltől élőlánccal akarta megakadályozni az AVM körülbelül 20-25 aktivista részvételével. Abban bíztak, hogy egy korábbi példához hasonlóan végül sikerül rendezni Danóné helyzetét az önkormányzattal. Egy hónapja egy hasonló helyzetben lévő családot már elhelyezés nélkül utcára tettek, a gyerekeiket elvették tőlük, akiknek visszaszerzésére adományokat gyűjt az AVM.

DSC 0031
Fotó: Csarno Ella

A kilakoltatás végül elmaradt, de még nem tudni, hogy a nő meddig maradhat lakásában. Az AVM szerint a döntést Farkas Örs, a Józsefvárosi Vagyongazdálkodási Igazgatóság vezetője hozta meg. A családsegítő szolgálat a napokban hivatalos végzést küld az asszonynak, ekkor derül majd ki, mi a következő lépés.

A szerződés problémáját még mindig nem oldották meg. Sem a családsegítők kapcsolattartóját, sem az önkormányzatot nem lehetett elérni az üggyel kapcsolatban.

Hogyan verjünk át egy rászorulót?

Danóné helyzete sajnos nem példa nélküli, gyakran megtörténik, hogy az önkormányzati lakásokban élők hasonló csalás áldozataivá válnak. Az AVM szerint viszont ezek a helyzetek elő sem állnának, ha a polgármester nyomon követné, kik és milyen jogi keretek között élnek közpénzből fenntartott önkormányzati lakásokban.

Danóné előző otthonát is a józsefvárosi önkormányzattól bérelte a Lujza utcában, ahonnan öt éve kellett elköltöznie. A szociális bérlakások helyén rendőrlakásokat húztak fel, ez a döntés kényszerhelyzetbe hozta az ott lakókat.

Egy ilyen helyzetben a bérlők elfogadhatnak cserelakást, vagy kérhetnek kompenzációt. Mivel leégett, befalazott lakásokat ajánlottak cserére, ráadásul állítása szerint több hónapot várnia kellett volna, Danóné a kompenzációt választotta. Nem tudta, hogy ebben az esetben megszűnik a jogviszonya az önkormányzattal, a pénzzel új szociális lakást keresett. Ekkor jutott a hozzá hasonló sorsúakra vadászó csalók kezére.

K. Gina és V. Attiláné meggyőzték, hogy különbözet és ügyvédi díjak kifizetése ellenében (összesen 4 millió 750 ezer forintért) „elcserélheti” korábbi lakását egy Szerdahelyi utcaira. A 23 négyzetméteres lakásban V. Attilánéval ketten laktak, úgy egyeztek meg, a társbérlő fizeti a bérleti díjat, Danóné az összes többit.

A csalás akkor derült ki, mikor V. Attiláné elköltözött. Danóné bement az önkormányzatra, hogy a saját nevére írassa a szerződést, ahol közölték vele: semmilyen jogviszonya nincs.

Az igazgatóságon már nem először hallottak K. Gina nevéről, a csaló vélhetőleg 17 éve lakásdílerként ténykedik, kifejezetten a rászorulókat keresi. Danóné 2012-ben feljelentést tett K. Gina ellen, ami 4 éven át húzódott. Az ügyet végül bizonyíték hiányában ejtették, ekkor már Danóné szomszédait sem voltak hajlandóak tanúként kihallgatni.

DSC 0013
Fotó: Csarnó Ella

2013-ban jött az első bírósági döntés, ami kimondta, hogy a két bérlőnek 300 ezres tartozása van. Danóné több helyen is próbálkozott segítséget kérni, de mindenhol azt mondták, az ügy az önkormányzat alá tartozik. Kocsis Máté polgármester végül a Vagyonkezelési Igazgatósághoz irányította, így zárult be a kör.

Lehet, hogy vállalja a felelősséget az önkormányzat

Bár a csalásért nem felelősek, az önkormányzat mulasztása az ügyben tagadhatatlan. Danóné azt állítja, mikor V. Attilánéval összeköltöztek, elmentek a Lakásgazdálkodási Igazgatóságra, ahol rábólintottak a „lakáscserére″ . Az Őr utcai Vagyonkezelési Igazgatóság ezzel kapcsolatban nem kívánt reagálni az Index megkeresésére, az illetékes igazgató, Sára Botond elfoglaltságra hivatkozva nem jött telefonhoz.

Sára Botond egyébként idén több alkalommal (nyomtatásban pedig a Józsefváros magazin 2013. július 10-én megjelent számában is) elmondta, hogy

nem volna helyes a pozitív hozzáállású jóhiszemű, jogcím nélküli lakosok kilakoltatása.

A kilakoltatás előtti utolsó pillanatig bizonytalan volt, hová kerülhet majd az asszony. A végrehajtás előtt jött a hír, hogy egy idősek otthonában helyeznék el. Viszont mivel ez csak átmeneti, egy évre szóló megoldás lenne, nem fogadta el az ajánlatot, bízott benne, hogy nem kerül majd utcára.

Nagyon reméli, hogy maradhat, hisz fizeti a lakás költségeit. Ha kitennék, akkor vidékre kellene költöznie a testvéreihez, akik már most is nagyon szégyellik az asszony helyzetét. Továbbra is bízik az alpolgármester szavaiban, és arra, hogy számíthat a szociális rendszer segítségére.

UPDATE: A józsefvárosi önkormányzat közleményben reagált cikkünkre. "A lakás-kiürítés elhalasztására vonatkozó döntés jóval a mai nap előtt megszületett, és az érintett már a kitűzött időpont előtt egyértelmű tájékoztatást kapott arról, hogy a lakásmaffia feltételezhető áldozataként végleges intézményi elhelyezéséig az ingatlanban maradhat. Figyelemmel arra, hogy az érintett korábbi bérlőként önkormányzati bérlakásáért több millió forintos kompenzációt kapott az Önkormányzattól, sajnálatosan arra nincs mód, hogy hosszú távon a lakásban maradjon. Józsefvárosban nincs elhelyezés nélküli kilakoltatás, a vagyonkezelő és a szociális intézményrendszer munkatársai szoros együttműködésben, minden esetet alaposan körüljárva oldják meg az erre rászoruló, együttműködő emberek lakhatási és szociális problémáit" - írják.