Négy métert emelkedik a Duna a napokban

2016.07.14. 15:18 Módosítva: 2016.07.14. 20:34

Hihetetlen vízszintemelkedést okoz egy-két napi esőzés a Dunán, a Hydroinfo szerint várhatóan négy métert emelkedik a vízszint az elkövetkező napokban. Ezen a grafikán látható, hogy a Duna Budapestnél 13-án még 223 centin áll, de 19-ére már 611 centis állást jósolnak:

442027
Fotó: hydroinfo.hu

Nagybajcsnál a legerősebb, harmadfokú árvízjelzést közelíti meg a várt vízmagasság, itt a július 11-i 189 centiről 17-ére 569 centire fog emelkedni a Duna. Komáromnál 17-18-ára eléri a vízszint ez elsőfokú vészjelzés szintjét, Esztergomnál, Vácnál, Mohácsnál és Budapestnél pedig meg is haladja majd.

A hirtelen emelkedés ellenére az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerint nem kell arra számítani, hogy Budapesten el kellene rendelni az árvízvédelmi készültséget, Nagybajcsnál viszont másodfokú készültség is várható.

A fővárosban rakpartot sem kell valószínűleg lezárni a folyó vízszintjének emelkedése miatt, de ez a Hydroinfo adataiból is látszik.

Az MTI arról számolt be, hogy a lezúduló eső miatt Felső-Ausztriában már árvízveszély alakult ki, a nagy vihar országszerte milliós nagyságrendű károkat okozott.

Mivel az Enns folyó megáradt a felső-ausztriai Steyr település melletti szakaszán, a tűzoltók csütörtökön kora hajnalban riasztották a lakosokat. A vészjelzés elsősorban az autótulajdonosokat érintette, akik a folyó mentén parkoltak. A folyó vízszintje 5,05 méter volt, 5,3 méteren pedig már kiléphet a medréből. A szakemberek szerint a vízszint a csapadék mennyiségétől függően ezt a magasságot akár már csütörtökön átlépheti.

A tartományi rendőrség közlése szerint Schärding településnél az Inn folyó, Mauthausennél a Duna léphet ki a medréből. A becslések szerint a Duna vízszintje ezen a szakaszon további húsz centimétert is emelkedhet csütörtök estére.