Ömlik a szennyvíz a Tiszába, a vízmű szerint is sürgős felújításra lenne szükség

2016.07.14. 11:23

Hiába ömlik most is naponta ezer köbméternél is több víz a Tiszába Vásárosnaménynál, az állami tulajdonú vízmű és az önkormányzat csak tiki-takázik a felelősséggel. A hárítgatás azután kezdődött, hogy az Átlátszó riportban mutatta be, 

lényegében nem működik a vásárosnaményi víztisztító.

A vásárosnaményi szennyvíztisztító telepen ugyanis a berendezések többsége üzemképtelen, így a városból és környékéről érkező napi 2000-2500 köbméter kommunális szennyvizet egy, még a rendszerváltás előtt épült, és csak napi 600 köbméterre méretezett ún. oxidációs medencében próbálják meg ártalmatlanítani.

A vásárosnaményi telep 28 olyan Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településről is fogad szennyvizet, ahol nincs kiépített csatornahálózat. Ez napi 50-60 köbméter szennyvizet jelent, ami – mivel a szippantóautók által beszállított szennyvíz fogadásra kiépített technológia, szűrők, ártalmatlanító rendszerek is használhatatlanok – a legminimálisabb kezelés után szintén egyenesen a Tiszába kerül.

A lap felhívta az üzemeltető Tiszamenti Regionális Vízmű Zrt. figyelmét is a jelenségre, az állami tulajdonú közműszolgáltató válaszlevelében felháborodottan utasította vissza a "szenzációhajhász" és "megtévesztő" riport megállapításait, majd a levél utolsó bekezdésében lényegében elismerte a probléma meglétét:

A vásárosnaményi szennyvíztelep gépészeti, technológiai elemei elavultak, a tisztítási hatásfok alacsony. A szennyvíztelep és a szennyvízhálózat bizonyos elemei is nagyon sürgős felújításra szorulnak.

A TRV Zrt. szerint a ezeket az állapotokat a 2013 előtti üzemeltetőtől örökölték, és a jogszabályok értelmében a rekonstrukció, bővítés, netán egy új vízmű építése az önkormányzat feladata lenne. Vásárosnamény vezetése azonban csak addig jutott, hogy 2013-ban kiírt egy pályázatot, de a vízmű szerint az összes állagmegóvó munkát eddig nekik kellett elvégezni.

Probléma lehet a szennyvíz üledékével is: az évi beérkező 900 ezer köbméter szennyvíz keletkezett iszaptartalma szakértők szerint évente több mint 5 000 köbméter lehet. A TRV Zrt. azonban folyamatosan ennek alig 1 százalékát vallja be, miközben iszapszállítási szerződést nem tudott bemutatni, azaz valószínűleg ez az iszap a szennyvízzel együtt suttyomban távozik. A Felső– Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság 2014-ben és 2015-ben is figyelmeztette a céget, hogy a szennyvízzel távozó iszap a Ludányi-csatorna feliszapolódását eredményezi, ami

károsítja az árvízvédelmi berendezés zsiliprendszerét is.