A börtönben ülő Vizoviczki közleményben védi Rogán Antalt

2016.07.14. 15:20
Miután a Fővárosi Törvényszék eldöntötte, hogy házi őrizetbe helyezik a négy éve kisebb megszakításokkal előzetes letartóztatásban ülő diszkókirályt, Vizoviczki sietve kiállt Rogán mellett, akivel egyébként kölcsönösen nem ismerik egymást. Vizoviczki korábban azt állította az ügyészségnek, hogy magas szintű kapcsolatai és információi vannak, de ezekről „politikai elkötelezettsége és a kormányzás stabilitása miatt” soha nem szeretne beszélni.

Kétség nélkül bizonyítható, hogy Rogán Antallal soha semmilyen kapcsolatom nem volt, még látásból sem ismer engem. Minden ezzel ellentétes hír a félreértés, butaság vagy rosszindulat tragikomikus terméke

– írta ma a négy éve letartóztatott Vizoviczki László ügyvédjén keresztül a Pestisrácok.hu-nak. 

A hivatali vesztegetéssel és adócsalással vádolt vállalkozó a Jobbik-közeli N1TV-n tegnap megjelent interjúra reagált, amelyben D. L., a Vizoviczki-ügy negyedrendű vádlottja azt állította: Vizoviczki 2011-ben négymillió forint kenőpénzt vitt az akkori V. kerületi polgármester Rogán Antalnak, máskülönben nem nyithattak volna ki a vállalkozó éttermeinek teraszai a belvárosban. 

A Vizoviczki szórakozóhelyeinek gazdasági vezetőjeként, ellenőreként számon tartott vádlott állításaira gyorsan reagált még tegnap a Miniszterelnöki Kabinetiroda: 

A Jobbik TV ma megjelent videója egy arctalan hazugság. A videón szereplő névtelen, arctalan személy egyetlen szava sem felel meg a valóságnak. Az ügyben a mai napon azonnali hatállyal feljelentést tettünk. Minden olyan sajtóorgánummal szemben, aki ezt az arctalan hazugságot leközli, jogi eljárást fogunk eszközölni

– írta közleményben Rogán minisztériuma. 

A Fővárosi Törvényszék egy hete határozott úgy, hogy Vizoviczkit 250 millió forint óvadék ellenében házi őrizetbe lehet helyezni. A bíróság azzal indokolta a döntést, hogy a rendőrök megvesztegetésével és adócsalással vádolt vállalkozó büntetlen előéletű és rendezett a családi élete. 

A 250 millió forint egyébként hatalmas óvadékrekordnak számít, a törvényszék által óvadékként korábban kiszabott legmagasabb összeg 60 millió forint volt. Nem tudni, hogy ki fizetne ki Vizoviczkiért 250 millió forintot, a vállalkozónak erre biztos nem lehet pénze, hiszen letartóztatása után a rendőrség zárolta a személyes vagyonát. 

A törvényszék döntését követően, július 6-án Vizoviczki ügyvédje azt mondta, hogy még néhány hetet várni kell, mire a határozat jogerőre emelkedhet, tehát Vizoviczki jelenleg még a börtönben tölti előzetes letartóztatását, ezzel ellentétes információról egyelőre senki sem tud. 

Érdekesség, hogy a bíróság nemsokkal azután határozott Vizoviczki hazaengedéséről, hogy a Prisztás-gyilkosság miatt jogerősen 15 évre ítélt Portik Tamás bíróság előtt azt állította, hogy 10 millió forintnak megfelelő eurót vitt Rogánnak a belvárosi Fidesz-irodába. Rogán ezt hazugságnak nevezte, és feljelentette Portikot, de az ügyészség elutasította a kérelmét. 

Vizoviczki nem beszél politikai kapcsolatairól a Fidesz kormányzásának stabilitása miatt

Vizoviczki az elmúlt években nagyon szeretett volna házi őrizetbe kerülni – állítja a 444, amely közzétett egy részletet a vállalkozó ügyészségnek küldött leveléből. A 2013 szeptemberében kelt írásban Vizoviczki emlékezteti az ügyészséget, hogy 2013 tavaszán alkut ajánlott, és felvázolt témákat, amelyek a 2002 és 2010 közötti kormányzás legfelső vezetőihez érnek. 

Tehát a szabadlábra engedéséért cserébe Vizoviczki hajlandó lett volna bizonyos baloldali kormányzathoz köthető „témákról” beszélni az ügyészségnek.

Nagyon remélem, hogy egy egyeztető megbeszélés után elegendőnek találják azokat (a témákat – a szerk.) egy számomra elfogadható alkuhoz 

– írta Vizoviczki, majd a 444 által idézett levélben hozzátette:

Magas szintű kapcsolataim, információim 90 százaléka a 2010 óta eltelt időszakból származik. 

De sietve megjegyezte azt is, hogy ezekről az információkról soha nem akar beszélni „politikai elkötelezettsége és a kormányzás stabilitása miatt”. Az előzetes letartóztatásban ülő vállalkozó azt állította, hogy a birtokában lévő politikai információk súlya az „őszödi beszédhez hasonlítható”, „büntetőjogi súlyuk ehhez képest csekély”.

Nagy kérdés, hogy Vizoviczki milyen magas szintű információkról írhatott az ügyészségnek 2013-ban, és az is nagy kérdés, honnan tudja Vizoviczki, hogy Rogán Antal még csak látásból sem ismeri őt.