Az ombudsmanhelyettes elítélte a Kanadába repülő romák vegzálását

2016.07.15. 16:53

A nemzetiségek jogaiért felelős ombudsmanhelyettes állásfoglalása szerint nem lehet diszkriminatív a nemzetközi légijáratok utasainak beszállás előtti repülőtéri ellenőrzése, de a minimumkövetelmények közé tartozik az is, hogy az utast az ellenőrzéskor nem hozhatják megalázó vagy emberi méltóságát sértő helyzetbe - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala pénteken az MTI-vel.

Szalayné Sándor Erzsébet ombudsmanhelyetteshez több panasz érkezett azzal kapcsolatban, hogy tavaly a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről több magyar állampolgárságú, roma nemzetiségű ember, illetve család sem tudott elrepülni Kanadába, annak ellenére, hogy érvényes úti okmányokkal és repülőjeggyel rendelkeztek. Erről a RomNet nyomán lapunk is írt akkor.

A romák kiutazását többnyire úgy akadályozták meg, hogy az utasfelvételt lebonyolító pultok előtt, ismeretlen felhatalmazással rendelkező emberek egy rövid beszélgetést követően megtagadták az utazóközönség soraiból kiemeltek utas- és poggyászfelvételét, és nem engedélyezték, hogy felszálljanak a gépre.

A magyarországi nemzetiségek jogainak védelmét ellátó ombudsmanhelyettes az ügy vizsgálata, illetve az érintett szervektől és hatóságoktól kapott válaszok alapján megállapította, hogy a panaszolt gyakorlat számos alapjogi aggályt vet fel: az ellenőrzés sértette a tisztességes eljárás követelményét, a jogorvoslathoz való jogot, a mozgásszabadság jogával élni kívánók emberi méltóságát. Az ellenőrzés továbbá az egyenlő bánásmód követelményét is sértette.

Emiatt kiadott elvi állásfoglalásában Szalayné Sándor Erzsébet azt írta: egyetlen Kanadába induló utas számára sem lehet diszkriminatív a Liszt Ferenc-repülőtéri előzetes ellenőrzés. Az előzetes ellenőrzést végző szervezetnek az eljárást írásban rögzített protokoll alapján, minden esetben azonos módon kell lefolytatnia, emellett elvárható, hogy az utasokat aktívan és előzetesen tájékoztassa az ellenőrzés tényéről és céljáról.

A szervezetnek tennie kell azért, hogy az utasok előzetes ellenőrzése megfeleljen a hátrányos megkülönböztetést minden kétséget kizáróan biztosító eljárási, garanciális és formai feltételeknek, amelyek kiterjednek a jogorvoslati lehetőségekkel kapcsolatos pontos utastájékoztatásra is - hangsúlyozta az ombudsmanhelyettes.