Egymilliárdért repült Orbán Viktor

2016.07.15. 09:58 Módosítva: 2016.07.15. 10:10

A miniszterelnök az elmúlt két évben főleg Európán belül utazott, de a keleti nyitás jegyében volt egy-két drágább útja is - derítette ki a Nol.hu. Az Együtt által kikért adatokból kiderült, hogy Orbán Viktor és delegációja az elmúlt két évben egymilliárd forintért utazott.

A Nol szerint az, hogy 0 2014 májusától számított első évben 303 millióért, a következő évben pedig 701 millióért utazott, azt mutatja, hogy nagyobb hangsúlyt fektetett a külpolitikai manőverekre.

Orbán Viktor nyolcvanhatszor utazott a két év alatt, ebből tizenháromszor járt nem EU-országban, tizenegyszer Ázsiában, kétszer az USA-ban és egyszer Afrikában. Az adatokból az is kitűnik, hogy a skandináv országokat kerülte.

Az ázsiai utak összköltsége 379 millió forint volt, a legdrágább utak is innen vannak: az indonéz út 65, a mongol 64, a kínai 61 az iráni út 50 millió forintba került. Azért ilyen drágák ezek az utak, mert delegációkkal utazik, amiben több miniszter is szokott lenni, és ők is hoznak még egy-két munkatársat.

A legnagyobb delegáció a május végi egyiptomi útra kísérte el, 76 fővel érkezett ide. Kazahsztánba 71-en, Mongóliába 64-en, Iránba és Indonéziába pedig 58-an mentek.

A cikk azt is megjegyzi, hogy az elmúlt két évben sem Indiában, sem Izraelben, sem Japánban nem járt.