Ezerkétszázszor avatkoztak be a tűzoltók a kegyetlen vihar után

2016.07.15. 11:54

Ezerkétszázszor avatkoztak be a tűzoltók szerdán és csütörtökön a viharkárok felszámolása érdekében - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Főleg kidőlt fákhoz, leszakított elektromos- és távközlési vezetékekhez, villámcsapás okozta tüzekhez, megrongált háztetőkhöz, kéményekhez riasztották a tűzoltókat. A kárfelszámolás több helyen még pénteken is zajlik.

A szerda estétől csütörtök délutánig tartó vihar miatt több mint háromszáz esetben kérték Bács-Kiskun megye tűzoltóinak segítségét. Járműben és lakóépületben is okozott kárt a vihar, de senki nem sérült meg. Bács-Kiskun megyében pénteken reggel még mindig hatvan helyszínen volt tűzoltói beavatkozást igénylő feladat.

Veszprém megyében száznegyvenszer riasztották a tűzoltókat, a legtöbb jelzés Balatonfüredről és körzetéből érkezett.

Pest megyében több mint száztízszer avatkoztak be a tűzoltók.

Kilencvenszer riasztották a baranyai tűzoltókat. A megyében öt lakóépületben is kár keletkezett. Az özönvízszerű esőzés több utcát elöntött Pécsen és a környező településeken. A viharos szél vezetékeket szakított le, oszlopokat döntött ki, így több mint ezerháromszáz helyen nem volt áram péntek reggelig.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében házakba folyt be a víz, fák dőltek épületekre, úttestre. Nyolcvanöt alkalommal kérték a katasztrófavédelem segítségét. Az esőzések miatt huszonkét település több mint nyolcezer-hatszáz fogyasztójánál nem volt áram. Mezőtúron, az Álomzug úton egy bálába csapott bele a villám. A jászberényi polgármesteri hivatal udvarán lévő fenyőfa rádőlt az épületre. Jászladányban az esőzés miatt egy ház lakhatatlanná vált, három lakót az önkormányzat helyezett el.

A Somogy megyei tűzoltókat hatvannyolc műszaki mentéshez riasztották. Kapolynál, Barcs és Babócsa között a vasúti sínekre dőlt fa okozott fennakadást. A személyvonatok útját több fa akadályozta. Miklósiban a patak elöntötte a kempinget.

Csongrád megyében a tűzoltók negyvenkilenc esetben vonultak ki Eközben hálózati meghibásodások miatt kilenc településen szűnt meg, illetve akadozott a villamosenergia-ellátás.

Heves megyében tizennégyszer riasztották a tűzoltókat. A 25-ös úton, Mátrafüred-Sástón, Gyöngyösön, Szarvaskőnél, valamint Egerbakta és Bátor között fák zuhantak az útra. Tarnamérán és Pálosvörösmarton egy ház tetejére, Gyöngyösön pedig garázsra dőlt nagy méretű fa. Egerben, az Íj úton homokzsákokkal védték a víztől ingatlanokat.

Tolna megyében a tűzoltók száz műszaki mentést hajtottak végre, főként Dombóváron, Kocsolán, Nagykónyiban, Tamásiban, Szekszárdon, Decsen, Bátaszéken, Alsónánán és Bonyhádon.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében fa dőlt a 4911-es útra Nyírbátor és Nagykálló között, valamint Tiszavasváriban.

A nógrádi megyeszékhelyen, Salgótarjánban leszakadt egy nagy méretű cégtábla.