Liget-projekt: így hazudnak a biztonságiak és a TV2

2016.07.15. 07:01 Módosítva: 2016.07.15. 08:39

A Liget-projekt arcai, a nagydarab verőemberek “biztonsági szolgálat” néven sok szépet tettek már a Városligetben:

A jelenetek közös jellemzője, hogy a rendőrség szinte szó nélkül nézi végig azokat.

Az ezekről szóló cikkekre érezte úgy a kormánypropagandista TV2, és a propaganda anyagok felkent papnője, Kunfalvi Nóra, hogy reagálniuk kell, vissza kell vágniuk. Óriási meglepetésre úgy tűnik, ordas nagy hazugsággal sikerült.

TV2-s riportban  a Városliget Zrt-vel szerződött őrző-védő cég ügyvédjeként nyilatkozó Mikó István − aki korábban még egy másik őrző-védő cég nevében nyilatkozott, azéban, amelynek alkalmazottja gyomorszájon vágta az egyik ligetvédőt − azt állítja a riportban, hogy Gulyás Márton egy 4 cm pengehosszúságú késsel vágta le a kerítésen a belátást eltakaró ponyvát, majd azzal a késsel sebesítette meg két kollégáját is a volt Hungexpo területénél történt konfliktusban. A riportban meg is mutatják a két sérülést.

Az egyik képen az látható, hogy valakinek a háta sérült meg, a másikon egy sérült alkar. A hátsérülésről nem tudunk semmit, a helyszíni képek, videók és beszámolók alapján úgy tűnik, ahhoz doromboló macskaként kellett volna a kerítés legtetején háttal dörgölőzni a ponyvát levágó Gulyás szerszámához. Gulyás szerint ilyen nem történt, de szívesen meghallgatjuk a hátán megsérült biztonsági embert a dologról.

A másik sérült biztonsági őrről azonban már vannak felvételek, azokon pedig felismerhető a férfi, akinek az alkarja sérült meg. És épp a Ligetben készült videók bizonyítják azt is, a közelében sem volt az a férfi Gulyás Mártonnak, illetve annak a helyszínnek, ahol a ponyvát tépték és vágták le a tiltakozók.

A videóból kivágott kép, és a TV2 által használt fotó alapján nehéz lenne azt mondani, hogy a két sérülés nem ugyanaz:

biztons

A lenti videón két felvételt tettünk egymás mellé, amelyek ugyanazon időpontban készült felvételek. Az egyiket egy Török Gábor nevű ember töltötte fel a Youtube-ra, a másikat kollégánk készítette, miközben élőben jelentkezett a Ligetből. A videón a 2. perctől látszik, hogy párhuzamosan fut a két felvétel, ott ér össze, amikor egy látássérült fiút leszednek a rendőrök a kerítésről, majd bekísérik a bontási területre.

Na de mi okozta azt a vágást Ligetben a securitys kezén?

A megsérült biztonsági őr mindvégig a kapunál van, a baloldali felvételen végig látszik. A jobboldali felvételen az első percnél tűnik fel Gulyás Márton virágos rövidnadrágban, a biztonsági őrtől legalább 50 méterrel arrébb, a kerítésnél.

2:40-től érdemes figyelni: a baloldali felvételen látszik, hogy a balhé alatt a később megsérülő biztonsági végig ott áll, majd a 3. percnél észreveszi, hogy megsérült. Mintha lehajolna a kidőlt kerítésnél, nem látszik tisztán, nem derül ki, mitől sérült meg. Mindenesetre mutatja vezetőjüknek, Tóth Csabának, aki biztatja is, hogy mutassa a fotósoknak, videósoknak sérülését. Mindezt két méterrel egy rendőrsorfal mögött, 50 méterre attól a helyszíntől, ahol Gulyás Márton ponyvát vágott le, majd a szerszámot eltéve szájkaratézott a biztonsági őrökkel. Az eredeti videókon a folytatásban látszik is, ahogy néhány perc múlva Tóth Csaba átrohan ahhoz a helyszínhez, hogy Gulyással üvöltözzön egy sort. A megsérült biztonsági őr továbbra is a kapunál marad.

Mivel a tévés anyag napján egy élő közvetítésben a tévének nyilatkozó Mikó István maga mondja, hogy nem adnak fotókat, felvételeket a tévéknek, újságoknak, ehelyett feljelentést tesznek azokban az esetekben, ahol megtámadták őket, ezért természetesen megkérdeztük a rendőrséget is, hogy van-e tudomásuk ilyen késes sebesítésekről. Illetve, hogy tett-e bárki feljelentést ilyen ügyben a biztonsági őrök részéről. Akár Gulyás Márton, akár ismeretlen tettes ellen. A rendőrség azonban az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvényre hivatkozva megtagadta a válaszadást.

Amennyiben a biztonsági szolgálatnak a két sérülésről készült fotón kívül komolyabb bizonyítékaik is vannak, szívesen vesszük őket és közöljük.