Püspöke letiltotta a habonyozó papot

2016.07.15. 15:11

Cseh Péter Mihály szekszárdi római katolikus pap kedden tette fel videóblogjában a kérdést Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy kicsoda is Habony Árpád. A Pécsi Egyházmegye vizsgálatot kezdeményezett a kisegítő lelkész ügyében, és ennek idejére felfüggesztették, írja a Nol.hu.

Habony Árpád egyébként egy hosszú elmélkedés végén kerül elő a bejelentkezésben. Cseh onnan indul, hogy arról beszél, miként ismerhető meg Jézus Krisztus. Először Pete Sampras egykori teniszezőt hozza példának, akit a közösségén és a róla szóló könyvek alapján lehet megismerni, szemben a miniszterelnök leginkább letagadott főtanácsadójával, akit úgy lehetne megismerni, hogy megkérdezzük a barátját. Szerinte ez Orbán Viktor, akinek azt a kérdést címzi:

Kicsoda Habony Árpád?

Udvardy György püspök és az egyházmegye vezetése a videó miatt vizsgálatot kezdeményezett ellene, majd később eltiltották a nyilvánosságtól. Ezt azzal indokolták, hogy Cseh nagyon aktív a közösségi oldalakon, és úgy gondolják, így előzhetők meg a további botrányok. Az egyházmegye közleményében azt írja, nem egyszer figyelmeztették a papot: szóban és írásban is megfedték már, ugyanígy útmutatást is kapott arra, hogy milyen fórumokon és stílusban folytassa tevékenységét. Azonban az egyházmegye szerint ennek nem, vagy nem megfelelő módon tett eleget.

Cseh „Péter atya” néven futó videóblogját több ezer ember követi, és nem ez az első alkalom, hogy politizálni kezd. Legutóbb épp csütörtökön ismertette a püspökének írt nyílt levelét: ebben arra kér választ, hogy mi a katolikus vezetés véleménye arról, hogy igennel, vagy nemmel kell szavazni a kvótanépszavazáson. De az oldalán elérhető katolikus hangos bibliafelolvasás és prédikációk is.