Megint ömlött egy napig a szar a Dunába Szentendrénél

4O5A8521
2016.07.16. 07:36

Egyszerre két Duna-menti településénél is folyt a szennyvíz a Dunába a napokban, ráadásul a hivatalos strand fölött. Leányfalunál néhány óráig, míg Szentendrénél ugyanazon meghibásodás miatt csövön vezették a szennyvizet a Dunába egy napon át.

Nem egyedi eset, az utóbbi időszakban viszonylag sűrűn előfordultak órákig tartó szennyvízfolyások. Kubatovics Áron, szentendrei önkormányzati képviselő a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt.-től kért ki valamilyen vízjogi engedélyt, hogy megtudja, milyen protokoll alapján engedik a szennyvizet a Dunába csőtöréseknél, átemelőmeghibásodásoknál, szivattyúk elromlásánál vagy karbantartásoknál.

De a DMRV állítólag nem túl közlékeny: a szentendrei önkormányzatnak a sajtós szerint hosszú küzdelmek árán sikerült elérni, hogy a váratlan üzemzavarnál legalább értesítsék az önkormányzatot, hogy tudjanak intézkedni: figyelmeztető táblákat kihelyezni, értesíteni az épp fürdőzőket. A mostani, legfrissebb esetnél már kaptak egy telefont, de hivatalos, írásbeli értesítést az elmúlt 48 órában egyáltalán nem kaptak. Amit telefonon elmondtak a DMRV-sek az önkormányzatnak, az ráadásul nem is teljesen fedi azt, amit a szennyvízcsövet a Dunába vezető munkások állítottak.

Az önkormányzati képviselő Facebook-posztja július 12-én született: azt írja, kapott egy jelzést, hogy Szentendrén a Határ Csárda magasságában egy csövön át szennyvizet eresztenek a Dunába. A helyszínre érkező képviselő a DMRV Zrt. munkásaitól annyit megtudott, hogy csőtörés történt, ezért építik ki az ideiglenes, Dunába vezető csövet, illetve, hogy a várost már értesítették. Le is ment a frissen hivatalossá, és kiépítetté tett Postás strandhoz, ahol a közteresek már épp a fürdőzőket figyelmeztették.

Később Szentendre polgármestere, Verseghy-Nagy Miklós is megerősítette a szennyvíz-ömlés tényét, azonban a DMRV tájékoztatása kicsit másképp hangzott, mint a kint dolgozóké. „A DMRV Zrt. diszpécser szolgálata ma (2016. július 12.) 11 óra 33 perckor értesítette Szentendre Város Önkormányzatát, hogy a szennyvízátemelőnél kihelyezett jelzőberendezésük szerint tisztítatlan szennyvíz folyik a Dunába a Duna-korzónál, a nemrég felújított Postás strand közelében. A szolgáltató szerint a minimális mennyiségű szennyezés negyedéves tisztítás és karbantartás miatt jutott a folyóba." - áll a polgármester posztjában. Az is kiderült, hogy a népegészségügyi szolgálat vízmintát is vett, az önkormányzat sajtósától úgy tudjuk, ennek pénteken lesz eredménye.

Sikerült elérnünk Balog Zsoltot a DMRV Zrt. műszaki igazgatóját, akitől megtudtuk, mi is történt pontosan, és hogy miért hangzott másképp a polgármester posztja. A műszaki igazgatótól megtudtuk, egy regionális szennyvíz-átemelő nyomócsöve fut ott végig a Duna parton, az sérült meg. Miután kiásták, láthatóvá vált, hogy a sérülés olyan mértékű, hogy azt a részt ki kell cserélni. Ehhez azonban az átemelőt le kellett állítaniuk. Mivel a szennyvizet arra a napra, amíg a javítások folynak nem akarták közterületre folyatni, ezért döntöttek a Duna mellett.

Erről tájékoztatták a katasztrófavédelmet. Hogy miért nem ez szerepelt a polgármester posztjában, csak egy szennyvíz észlelés, arról Balog azt mondta, az egy korábbi észlelés, ami miatt az önkormányzat már eleve kiírta a strandnál, hogy ne használják azt, és úgy gondolták, mivel a strand szempontjából nem változtat a helyzeten az, hogy most egy csövön direktbe kiengedik a szennyvizet, így ezzel az információval nem egészítették ki a jelzést. De a műszaki igazgató hozzátette, egy megbeszélést hívott össze a DMRV-ben, ahol elmondta kollégáinak, a strandra való tekintettel máskor minden információt mondjanak el az önkormányzatnak.

A szennyvíz-kivezetés egy ideiglenes, vészforgatókönyves kivezetés volt, amely minden szabályzatnak, törvénynek megfelelt Balog szerint. Hozzátette, hogy ősztől az önkormányzattal közösen a hálózat fejlesztésébe kezdenek. Az önkormányzat csapadékcsatornákat épít, a DMRV pedig vezetékcseréket csinál majd, éppen azért, hogy növeljék kapacitásukat, hogy az időjárás, például a sok csapadék ne okozhasson üzemzavarokat.

Az, hogy ezen a szakaszon szennyvíz ömlik a Dunába sokszor órákig nem újdonság. Helyiek beszámolója szerint rendszeres, hír akkor lesz belőle, ha valaki épp dokumentálja, és ki is teszi Facebookra, esetleg elküldi valamelyik lapnak. Mi legutóbb május elején számoltunk be egy ilyenről, de már abban a cikkünkben is azt írtuk, hogy előtte februárban, az előtt decemberben történt hasonló. A májusi esetnél azt írták, „az átemelőtelep rekonstrukciója közben kialakult üzemzavarokat az ideiglenes szivattyúk, illetve azok meghibásodása okozta". Azóta annyi történt, hogy a kiömlő alatt pár száz méterrel megnyitott egy hivatalos strand.

Ezzel párhuzamosan egy leányfalui lakos már egy éve jelezte levélben a leányfalui polgármesternek, hogy rendszeresen szennyvíz kerül a Dunába a 25. kilométer után kb. 200 méterre, a Boldogtanyai megállónál lévő szennyvíz átemelő telepnél. Ezt erősíti meg legfrissebb mobiltelefonos videója is. Azt írja, borzasztó bűz terjeng a környéken, és a látvány sem túl kellemes. Egy tavalyi levél tanúsága szerint a polgármester tehetetlen dühében a következőt írta vissza: 

Kifejezetten megkérném , hogy forduljon a médiához ! A probléma évek óta fennáll. Üzemzavar esetén ott van lehetősége a DMRV – nek az ürítésre

Ebből a reakcióból, és a szentendrei önkormányzat sajtósával folytatott beszélgetésből az derül ki, az önkormányzatok nem igazán elégedettek a DMRV Zrt. kommunikációjával. Azt is nehéz volt elérni, hogy legalább az ilyen váratlan eseteknél jelezzenek az önkormányzatoknak. A következő lépcsőfok lenne, hogy előre jelezzék, ha olyan munkálatok vannak, amit tudnak előre, és azzal járnak, hogy szennyvíz kerül a Dunába. A cég műszaki igazgatója hozzátette, hogy sokat javult a kommunikáció az utóbbi időszakban.

Mondjuk persze mi ez az egész ahhoz képest, hogy a Tiszába meg napi kétezer köbméter szennyvíz folyik Vásárosnaménynál.