Tasó László: Örülnék, ha annyim lenne, mint amivel támadnak

2016.07.18. 08:06

Egy Magyar Hírlapnak adott interjúban utasította vissza a vagyonnyilatkozatával kapcsolatos állításokat Tasó László közlekedéspolitikai államtitkár. Miután a beszélgetésben hosszan felsorolja, hogy mennyi minden épül, mi az, amire jut támogatási pénz és mire nem (ezekről ide kattintva olvashat részletesen), a beszélgetés végén kapja meg a kérdést, hogy mi a helyzet a vagyonával.

Tasó azt állítja, hogy

  • örülne, ha összesen kilencven hektár szántóval és erdőterülettel rendelkezne, de csak 48,47-et tulajdonol, részben a feleségével közösen. Erről azt is mondta, hogy
Szívesen számolnék be a meglévő földek többszöröséről is, de a magyar emberek szolgálatát választottam.
  • hamis az az állítás is, hogy a tulajdon értékes, jelentős erdő-, illetve földbirtoknak minősül. A szántóterületek értéke ugyanis mindössze 5,1 aranykorona hektáronként, az erdőterületeké 5,42 aranykorona.
  • nem titkolt el nagy értékű ingatlanokat, amelyek iparfejlesztésre alkalmasak. Ezzel szemben a három különálló és még most is eltérő művelési ágú, összességében 3376 négyzetméternyi, a vagyonnyilatkozatban feltüntetett nyíradonyi terület a szabályok szerint beépítésre, iparfejlesztésre nem alkalmas. A rendezési tervben világosak a szabályok: 2500 négyzetméter a legkisebb beépíthető terület. A három földterület összesített értéke szakértői becslés szerint nem éri el a kilencszázezer forintot.
  • a földjei után járó területalapú támogatás szerinte nem minősül jövedelemnek, így azt nem is kellene beírnia a vagyonnyilatkozatba. De azért állásfoglalást kér a mentelmi bizottságtól.

Tasó Lászlónak a nyíradonyiak minden bizonnyal hinni fognak, ez derült ki legalábbis korábbi helyszíni videónkból, aminek forgatásakor véletlenül pont akkor igazoltatták munkatársunkat a rendőrök, amikor az államtitkárhoz csöngetett be.