32 ezer ember vár műtétre az országban

2016.07.19. 09:04

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár júniusi adatai szerint jelenleg 32 ezer, azaz egy városnyi beteg vár műtétre Magyarországon. A legtöbben, 11 377-en szürkehályog-műtétre várnak, amelyet átlagosan 104 nap után tudnak elvégezni az orvosok. A bő 3 hónap nem is tűnik olyan soknak, sérvműtétre ugyanis átlagosan 464, térdprotézisműtétre 387, csipőprotézis-műtétre pedig 311 napot kell várni a Blikk összesítése szerint.

Míg Nyugat-Közép-Magyarországon átlag 42 napot kell várnia a betegnek egy szürkehályog-műtétre, addig egy észak-közép-magyarországi sorstársának 106 napot. A különböző területek közötti egyenlőtlenség oka sok esetben a szakszemélyzet és az infrastruk­túra hiánya, de finanszírozási problémák is befolyásolják az operációk tervezését.

Az arányok sokat javultak, négy éve még 70 ezren voltak a kórházi listán. A javulásban szerepet játszott az idén 5 milliárd forinttal megtámogatott várólista-csökkentő program, aminek keretében bizonyos műtéteket külön finanszíroznak, így a nagyobb kórházaknak megéri átvállalni a betegeket a kisebb intézményektől.