Edit
10 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Újra visszatért a nyár

2016.07.21. 19:30 Módosítva: 2016.07.21. 19:38

Napsütésre, 30 Celsius-fok körüli melegre, és frissítő záporokra is készülni kell a hétvégén - írja az MTI. Mérsékelt marad a légmozgás, de zivatarok környezetében erős vagy viharos széllökések is lehetnek. Szécsi Pál fohásza meghallgattatott, visszatért a nyár.

Pénteken a sok napsütés mellett szórványosan fordulhat elő zápor, zivatar. A meteorológiai szolgálat veszélyjelzésében azt írta: a zivatarokat viharos (60-70 kilométer/óra körüli) szél, kisebb méretű jég és nagyobb mennyiségű (akár 10-20 milliméternyi) csapadék kísérheti. A legkisebb valószínűséggel a Dél-Alföldön lehetnek zivatarok.

Pénteken a legalacsonyabb hőmérséklet 13-19, a legmagasabb hőmérséklet 27-32 fok között alakul. A meteorológiai szolgálat arra is felhívta a figyelmet, hogy pénteken a figyelmeztetési értéket meghaladó, 8.1-es (extrém) UV-B sugárzás várható. Ezért azt kérik, hogy 11 és 15 óra között minél kevesebbet töltsenek napon, ilyenkor ugyanis akár 15 perc alatt is le lehet égni.

Szombaton is napos időre lehet számítani, de néhol az Alföldön és elszórtan másutt is várható zápor, zivatar. A leghidegebb órákban 14-20 fok lehet, napközben 28-33 fokig melegszik a levegő. Ehhez már Zalatnay Saroltának is van egy-két szava:

Vasárnap keleten kevesebb felhő valószínű, és kisebb eséllyel alakul ki csapadék. A Dunántúlon viszont már erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, és többfelé várható zápor, zivatar. A minimumhőmérséklet 15-21 fok között valószínű, a nappali maximumok várhatóan 26-33 fok között alakulnak. Délkeleten lesz a melegebb, északnyugaton a hűvösebb - olvasható az előrejelzésben.

Vizeink egyre melegszenek, a Balaton csütörtökön már 21 fokos volt, a hétvégére melegedhet még pár fokot.