Kósa Lajos büszke, milyen sokat tesz a Fidesz a korrupció ellen

2016.07.22. 15:29

Tusványos nemcsak azért kivételes hely, mert itt a fideszes politikusok pólóban, olykor rövidnadrágban nyomják a nyilvános beszélgetéseket, vagy mert itt fideszes polgármesterek is bátran beszólnak a kormánynak. Vagy mert ingyen osztogatják Matolcsy György könyveit az MNB-alapítványok sátrában. Az is kivételes, hogy a legmagasabb szinten vállalják a vitát az ellenzékkel a kormánypárti politikusok.

Péntek délután Tusnádfürdőn frakcióvezetői vitát hirdettek, amelyen viszont Kósa Lajossal és Harrach Péterrel szemben csak Szél Bernadett állt ki. Bár a szervezők Stumpf András moderátor szerint meghívták az MSZP-t és a Jobbikot is, az ő székük ezúttal üresen maradt.

A vitán ténybeli újdonságok nem hangzottak el, Kósa és Harrach a kormányzati migrációs, bér- és adópolitikát dicsérte felváltva, míg Szél Bernadett folyamatosan megpróbálta árnyalni a képet. A beszélgetés különlegessége az volt, hogy Kósa annyira haza pályán érezte magát Tusványoson, hogy még az ellenzék által sokat kritizált témákat is előhozta és megvédte. Például a stadionépítésekről azt mondta:

"A stadion kulturális beruházás."

A Fidesz ugyanis a sportot a kultúra részének tekinti, és a stadionépítésre pontosan ugyanúgy szükség van, mint egy kulturális intézmény rekonstrukciójára.

Kósa örül, hogy megszűnt a korrupció

A majdnem kétórás beszélgetés csúcspontja talán az a rész volt, amikor Kósa Lajos annyira belelendült a kormány fényezésébe, hogy saját maga hozta elő a korrupció témáját is. "Nyugodtan mondhatom, hogy rendszerszinten 2010-től kezdve ez a kormány tette a legtöbbet a korrupció felszámolásáért" – jelentette ki Kósa. Szerinte egyedi esetek mindig előfordulnak, de ez a kormány változtatta meg a kampányfinanszírozási rendszert, bevezette az online pénztárgépeket és az ekáer-t is.

"Rendszer szinten megszüntettük a korrupciót" – ismételgette Kósa, mire Szél Bernadett nyelt egy nagyot, és lecsapta a magas labdát. "Hogy beszélhet antikorrupciós politikáról az a kormány, ahol offshore-lovagok lehetnek kormánybiztosok?" – tette fel a kérdést Andy Vajnára célozva. Majd Habony Árpádot is előhozta azzal, hogy "itt Raszputyinok lebzselnek Orbán közelében szerződés nélkül". Szél szerint "nem telik el botrány nélkül", ezért is tud minden héten az LMP feltárni egy-egy ügyet a korrupcióinfós tájékoztatóján.

Harrach Péter ehhez annyit szólt hozzá, hogy a korrupciós téma ugyanolyan ellenzéki stratégia része, mint a "demokráciadeficit" volt 2010 és 2014 között. Szerinte az ellenzéknek nem fog bejönni ez a politikai kommunikáció, de azért hozzátette, hogy "mindig lesz korrupció, bármilyen kemények az intézkedések".