Rafael
17 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Nem nyomoz az ügyészség Rogán után

2016.07.26. 20:26

A fideszes Tényi István, illetve a PM-es Szabó Tímea tett feljelentést Rogán Antal ellen hivatali vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt, miután a Prisztás-gyilkosság felbujtójaként elítélt Portik Tamás azt nyilatkozta, hogy tízmillió forintnak megfelelő eurót adott át Pápa Marianne nevében Rogán Antalnak. Tényi elküldte az ügyészség elutasító határozatát, amelyben azt írják, hiányzik a bűncselekmény gyanúja: Portik személye sem túl hiteles, amiket mondott, azok pedig nem egyértelmű állítások.

Portik Tamást abban a személyiségi jogi perben hallgatták meg, amelyet Rogán Antal indított Juhász Péter ellen. A tanúként kihallgatott Portik Tamás azt vallotta, tízmillió forintnyi eurót adott át Habony Árpád nagynénje, Pápa Marianne nevében Rogán Antalnak. Ezután tett feljelentést Tényi.

Az ügyészség június 23-án vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmény miatt feljelentéskiegészítést rendelt el, ami kétszer 15 nap volt. Ennek keretében, mostani döntésük előtt megkérték a bíróságtól a Juhász-Rogán-per jegyzőkönyvének azt a részét, amiben Portik vallomása van, az ügyészség tehát ez alapján dolgozott. Elutasító határozatából következően nem rendelt el nyomozást.

Azt írják, Portik a pénz átadásának helyszínénél nem volt egyértelmű. Először azt mondta, a Centrál Kávéház melletti szűk utcában valamilyen pártirodában történt − ami az ügyészség szerint a Fidesz ötödik kerület, Cukor utca 5. szám alatti irodája −, ám később már az Aulich utcai pártirodát jelölte meg. Ráadásul kérdésre nem tudta felidézni, hogy nézett ki a helyiség.

Az átadott pénzzel kapcsolatban is voltak az ügyészségnek aggályai: Portik 10 millió forintnak megfelelő euróról beszélt, de ezen túl semmit nem mondott. Az ügyészség szerint Portik a vallomásában ugyanis nem tért ki „ a pontos euró összegre, annak forrására, címletezésére, illetve egyéb olyan jellemzőire, ami nyilatkozatát tartalommal töltené meg és hitelt érdemlővé tenné".

Összegzésében az ügyészség úgy fogalmaz, hogy a Portik által elmondottak „valóságtartalmával szemben olyan ésszerű kételyek támaszthatók, amik a bűncselekmények a nyomozás elrendeléséhez szükséges gyanújának hiányát eredményezik, így nyomozás elrendelésére nincs törvényes alap és a feljelentések elutasítása felől kellett határozni".

Rogán Antal egyébként feljelentette Portik Tamást hamis vád miatt, ám az ügyészség azt elutasította.

Portik a fent említett tárgyaláson többek között arról beszélt, hogy a kétezres évek közepén-végén ismerte meg Rogánt, nagyvilági életet élt ekkor. Pápa Marianne-t, Habony Árpád nagynénjét állítása szerint 2008-2009-ben egy bírósági tárgyaláson ismerte meg. Ő 5-6 éve "Árpival", vagyis Habony Árpáddal felvezettek neki egy üzleti tervet az olcsó belvárosi ingatlanokról.

A Tóni intézi a piaci árnál jóval alacsonyabban a belvárosi ingatlanokat

– mondta a tárgyaláson Portik. Mindezt úgy csinálják, hogy a piaci ár alatti összeget hoz ki az önkormányzatnak dolgozó értékbecslő, majd a kerületi rendelet szerinti egy összegben történő fizetés miatt adható kedvezménnyel együtt akár a piaci ár feléért juthatott ingatlanhoz a kedvezményezett. Azt is elmondta, hogy egy alkalommal Habony Árpád kérésére Pápai Marianne egy alkalommal 10 millió forintnak megfelelő összegű eurót küldött rajta keresztül Rogán Antal, akkori belvárosi polgármesternek. 

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!