Nem nyomoz az ügyészség Rogán után

2016.07.26. 20:26

A fideszes Tényi István, illetve a PM-es Szabó Tímea tett feljelentést Rogán Antal ellen hivatali vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt, miután a Prisztás-gyilkosság felbujtójaként elítélt Portik Tamás azt nyilatkozta, hogy tízmillió forintnak megfelelő eurót adott át Pápa Marianne nevében Rogán Antalnak. Tényi elküldte az ügyészség elutasító határozatát, amelyben azt írják, hiányzik a bűncselekmény gyanúja: Portik személye sem túl hiteles, amiket mondott, azok pedig nem egyértelmű állítások.

Portik Tamást abban a személyiségi jogi perben hallgatták meg, amelyet Rogán Antal indított Juhász Péter ellen. A tanúként kihallgatott Portik Tamás azt vallotta, tízmillió forintnyi eurót adott át Habony Árpád nagynénje, Pápa Marianne nevében Rogán Antalnak. Ezután tett feljelentést Tényi.

Az ügyészség június 23-án vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmény miatt feljelentéskiegészítést rendelt el, ami kétszer 15 nap volt. Ennek keretében, mostani döntésük előtt megkérték a bíróságtól a Juhász-Rogán-per jegyzőkönyvének azt a részét, amiben Portik vallomása van, az ügyészség tehát ez alapján dolgozott. Elutasító határozatából következően nem rendelt el nyomozást.

Azt írják, Portik a pénz átadásának helyszínénél nem volt egyértelmű. Először azt mondta, a Centrál Kávéház melletti szűk utcában valamilyen pártirodában történt − ami az ügyészség szerint a Fidesz ötödik kerület, Cukor utca 5. szám alatti irodája −, ám később már az Aulich utcai pártirodát jelölte meg. Ráadásul kérdésre nem tudta felidézni, hogy nézett ki a helyiség.

Az átadott pénzzel kapcsolatban is voltak az ügyészségnek aggályai: Portik 10 millió forintnak megfelelő euróról beszélt, de ezen túl semmit nem mondott. Az ügyészség szerint Portik a vallomásában ugyanis nem tért ki „ a pontos euró összegre, annak forrására, címletezésére, illetve egyéb olyan jellemzőire, ami nyilatkozatát tartalommal töltené meg és hitelt érdemlővé tenné".

Összegzésében az ügyészség úgy fogalmaz, hogy a Portik által elmondottak „valóságtartalmával szemben olyan ésszerű kételyek támaszthatók, amik a bűncselekmények a nyomozás elrendeléséhez szükséges gyanújának hiányát eredményezik, így nyomozás elrendelésére nincs törvényes alap és a feljelentések elutasítása felől kellett határozni".

Rogán Antal egyébként feljelentette Portik Tamást hamis vád miatt, ám az ügyészség azt elutasította.

Portik a fent említett tárgyaláson többek között arról beszélt, hogy a kétezres évek közepén-végén ismerte meg Rogánt, nagyvilági életet élt ekkor. Pápa Marianne-t, Habony Árpád nagynénjét állítása szerint 2008-2009-ben egy bírósági tárgyaláson ismerte meg. Ő 5-6 éve "Árpival", vagyis Habony Árpáddal felvezettek neki egy üzleti tervet az olcsó belvárosi ingatlanokról.

A Tóni intézi a piaci árnál jóval alacsonyabban a belvárosi ingatlanokat

– mondta a tárgyaláson Portik. Mindezt úgy csinálják, hogy a piaci ár alatti összeget hoz ki az önkormányzatnak dolgozó értékbecslő, majd a kerületi rendelet szerinti egy összegben történő fizetés miatt adható kedvezménnyel együtt akár a piaci ár feléért juthatott ingatlanhoz a kedvezményezett. Azt is elmondta, hogy egy alkalommal Habony Árpád kérésére Pápai Marianne egy alkalommal 10 millió forintnak megfelelő összegű eurót küldött rajta keresztül Rogán Antal, akkori belvárosi polgármesternek.