Konrád, Tivadar
5 °C
14 °C

Őszig még békén hagyják a gyülekezési törvényt

2016.07.26. 06:28

Leghamarabb szeptemberben, a parlamenti ülésszak megkezdése után célszerű ötpárti egyeztetést folytatni a gyülekezési törvényről - írta a Magyar Nemzet kedden az Igazságügyi Minisztériumtól kapott tájékoztatás alapján.

Az újságot a Jobbik és az LMP is úgy tájékoztatta, hogy az ötpárti egyeztetésről semmilyen értesítést, vagy szóbeli javaslatot nem kaptak.

A kormány illetve az igazságügyi miniszter két hete jelentette be, hogy újraírják a gyülekezési törvényt, mert az Alkotmánybíróság mulasztásos törvénysértést állapított meg több konkrét ügyben is. 

Az Alkotmánybíróság szerint nem volt alkotmányellenes megtiltani az Orbán Viktor háza előtti tüntetést, az viszont mulasztásos alaptörvénysértés, hogy feloldatlan ellentmondás van a jogban a magánélet védelme és a gyülekezés szabadsága között. A döntés szerint a parlamentnek év végéig fel kell ezt oldania, ami új gyülekezési törvényt jelenthet. A TASZ szerint így most hozzányúl a kormánytöbbség az utolsó érintetlen liberális szabadságjogot szabályozó törvényhez is.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Az Alkotmánybíróság a gyülekezési törvény értelmezésében egy napon belül keveredett önellentmondásba, a részletekről itt írtunk.