Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az LMP vezetői bojkottálják Orbán kvótanépszavazását

2016.07.27. 07:07
Szél Bernadett LMP-s társelnök tusványosi fellépése féloldalasan jutott el a magyar médiába, ezért elterjedt, hogy az ellenzéki párt is Orbán Viktor álláspontját osztja. Pedig Szél arról beszélt Tusványoson, hogy az LMP-sek különbözőképp dönthetnek a kérdésben. Szél az Indexnek most azt mondta: olyannyira nincs Orbán pártján, hogy ő maga nem megy el szavazni.

Hónapok óta látható, hogy nehéz helyzetbe hozta az ellenzékieket Orbán Viktor a kvótás népszavazással. A baloldali pártok ugyanis más-más választ adnak a kérdésre, és más-más iránymutatást a szavazóknak, hogyan viselkedjenek október 2-án.

A DK és az Együtt bojkottálja a népszavazást, vagyis míg az MSZP szintén a távolmaradásra buzdít, bár ezt a pártvezetés nem szereti bojkottnak nevezni. A Fodor Gábor-féle Liberálisok viszont a részvételt javasolják, és azt, hogy a szavazók igenis szálljanak szembe bátran Orbán álláspontjával, és voksoljanak igennel.

Az LMP álláspontját Szél Bernadett társelnök igyekezett tisztázni Tusványoson, és a magyar sajtóban úgy terjedt el a dolog, hogy az LMP is nemre buzdít, "az LMP egy követ fúj Orbánnal", az LMP a "Fidesz csicskája lett". Mivel az Index tudósítói is jelen voltak a frakcióvezetői vitán, biztosan tudjuk, hogy semmi ilyet nem jelentett ki Szél.

Az LMP társelnöke a kvótanépszavazásról lényegében a következőket állította:

  • A migráció kérdése mindig is nemzeti hatáskörben volt az Európai Unióban és ott is kell maradnia, a számítóan megfogalmazott orbáni kérdésre így nem is lehet más választ adni, mint a nemet. 
  • DE: Szokatlan, hogy a kormány kezdeményez erről népszavazást, miközben más népszavazások megrendezését a rendszer meggátolja. A népszavazás így egy hatalomtechnikai ügyeskedés, amelyhez nem kell feltétlenül asszisztálni.

Szél Tusványoson is elmondta, majd a Facebookjára is kiírta, hogy egy LMP-szavazó aszerint fog dönteni, hogy nemmel szavaz vagy bojkottálja az egészet, hogy melyik szempontot tartja a fontosabbnak. Szél kijelentette Tusványoson, hogy szerinte lesz olyan LMP-szavazó, aki nemmel fog szavazni, de sok olyan is, aki távol marad az urnáktól október 2-án. A kijelentés feltehetően az MTI féloldalas tudósítása miatt (az előző mondatot például nem írta le a nemzeti hírügynökség) ment át út a magyar média nagy részében, hogy Szél a nemet támogatja. Később az Együtt elnöke és Tamás Gáspár Miklós filozófus is emiatt élesen támadta az LMP-t.

Szél márpedig olyannyira nem a kormány álláspontján van, hogy amikor megkérdeztük most tőle hogy fog ikszelni október 2-án, azt válaszolta: 

feltehetően nem fogok elmenni szavazni.

Vagyis a bojkottot választja. Hadházy Ákos, az LMP másik társelnöke a Hvg.hu-nak hasonlóan fogalmazott: "a kvótarendszer is rossz megoldás, és az ellene való népszavazás is". A kérdésre, ő mit tesz október 2-án, azt válaszolta: "én nem mennék el szavazni, mert a menekültkérdést ez nem oldja meg." Az LMP ezért a döntést a választóira bízza.