Minden ötödik népszavazási aláírást érvénytelenítettek

2016.07.28. 15:52
Befejezte az MSZP földügyi népszavazási kezdeményezéséhez gyűjtött aláírások ellenőrzését a Nemzeti Választási Iroda. Eszerint 180 650 az érvényes aláírások száma. Az NVI 45 130 aláírást érvénytelenített, részletesen elküldték, miért.

Szerda este derült ki, hogy az MSZP bukta a földek eladásáról szóló népszavazását. A Nemzeti Választási Iroda ugyanis annyi érvénytelen aláírást talált, hogy matematikailag nem jöhetett össze már a 200 ezer.

Az NVI csütörtökre végzett az összes aláírás első körös átvizsgálásával, és eszerint 

  • az érvényes aláírások száma 180 650, 
  • az érvénytelen aláírásoké 45 130.

Ez azt jelenti, hogy tényleg nincs tehát meg a népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer szignó. A parlamenté a döntés, kiírja-e a szavazást, ám a fideszes többségű Országgyűlés ezt aligha teszi meg. A számokból pedig az is látszik, hogy az NVI minden ötödik aláírást érvénytelennek talált.

A választási iroda elküldte az Indexnek, hogy milyen okok miatt szórták ki ezeket az aláírásokat. A többes aláírások száma 18 174 (ez 8,0% az összes ellenőrzött aláíráshoz képest), a hibás aláírások száma 26 956 (ez 11,9% az összes ellenőrzött aláíráshoz képest).

A többes aláírások jellemzően 2 támogató aláírást jelentenek, de az NVI szerint volt olyan választópolgár, aki 12-szer írt alá az MSZP-nek. (Ebben az esetben 1 érvényes, 11 érvénytelen.)

Hibásnak a következő okok miatt találtak egy-egy aláírást:

  1. a választópolgár valamely adata (név, anyja neve, személyi azonosító, aláírás) hiányzott: 4340
  2. a választópolgár aláírása nyilvánvalóan fénymásolat volt: 1
  3. az aláírás egyértelműen nem arra a támogató választópolgárra vonatkozott, akinek az adatai az ív ellenőrzött sorában szerepelt: 106
  4. a választópolgár adatai az ívnek nem azon az oldalán szerepelt, amelyen a kérdés található: 1
  5. az azonosítás eredménytelen a személyes adatok teljes vagy jelentős eltérése miatt: 20 678
  6. a polgárnak nem volt választójoga: 1830.

Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese gyanúsnak és furcsának tartja, hogy ilyen sok az érvénytelenített aláírás, és szerinte azért találtak ennyi érvénytelen aláírást, mert "a Fidesz eldöntötte, hogy földügyben nem lesz népszavazás". Bár az MSZP-ben - mint megírtuk - annyira nem szomorkodnak a szavazás bukásán. Az MSZP szerint az NVI arányaiban annyi aláírást minősített érvénytelennek, "amennyit korábban soha egyetlen népszavazási kezdeményezés esetében sem." 

Az NVI elküldte, hogy Kész Zoltán június 3-án leadott kezdeményezésénél mik voltak az arányok: a többes aláírások aránya 3,7 százalék (az MSZP-nél ez 8 százalék), míg a nem elfogadható aláírások aránya 12 százalék (az MSZP-nél ez 11,9 százalék) volt az összes ellenőrzött aláíráshoz képest.