Fordulat: Mégis vádat emeltek a menekülteket ócsárló porschés ellen

2016.07.29. 10:54

Váratlan fordulat történt annak a fehér porschés férfinak, Sz. Attilának az ügyében, aki tavaly szeptember 4-én, amikor menekültek tömegei indultak útnak gyalogosan az osztrák határ felé, az autópályán ordított, tombolt, és megfenyegetett két nőt, hogy kézigránátot dob a kocsijukba.

A Budapest Környéki Törvényszék a héten közölte, hogy a Budaörsi Járási Ügyészség július 4-én vádat emelt Sz. A. ellen kényszerítéssel elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntette miatt.

A nagy vihart kavaró esetet annak idején a 24.hu vette videóra:

A szlovák rendszámú porschés azért támadt neki a két nőnek, mert feldühítette, hogy felvettek a kocsijukba egy, az autópálya mellett gyalogló menekült családot, két felnőttet és három kisgyereket, akik lemaradtak a többiektől. Azt üvöltötte:

Segítesz egy menekült családot? Megöllek!

A vádemelésről szóló közlemény szerint a porschés "a migránsokkal szemben érzett gyűlölettől fűtve" átkiabált a sofőrnek, aztán párt perc múlva kiszállt az autójából, és elindult feléjük. A sofőrnek nem sikerült elég gyorsan bezárnia az ajtókat, így a porschés fel tudta tépni az autó bal első ajtaját, benyúlt az utastérbe, üvöltözött, és megpróbálta elérni, hogy a menekültek kiszálljanak. Ekkor kiabálta, hogy kézigránátot fog az autóba dobni (ő utólag tagadta, hogy ilyet tett volna). A helyzettől a két nő és a menekült család is nagyon megrémült. A menekültek végül kiszálltak, és gyalog mentek tovább, sírva.

Először megszüntették az eljárást

A porschést feljelentették, és a rendőrségnek sikerült is napokon belül megtalálnia. Az akkor 40 éves biatorbányi férfit a XII. kerületben fogták el, a kommandósok egy 30-40 milliós értékű Mercedes S Coupe sportkocsiból rángatták ki. A TEK felvételét az elfogásról közzé is tették. Először garázdaság miatt indítottak eljárást. Előzetes letartóztatásba azonban nem került a férfi, 72 óra sem telt el, és már szabadlábon volt. Februárra aztán kiderült, hogy a rendőrség meg is szüntette az eljárást.

Azzal indokolták a nyomozás lezárását, hogy Sz. Attila "a sértett járművében rongálást, másnak sérülést nem okozott, így az erőszak a magatartásából hiányzik, ezért a garázdaság vétsége nem valósult meg". A jogvédők kiakadtak a döntésen, a Legfőbb Ügyészséghez fordult felülvizsgálatért a Gyűlölet-bűncselekmények Elleni Munkacsoport. Amellett érveltek, hogy gyűlölet-bűncselekménynek, közösség tagja elleni erőszaknak kellene minősíteni az esetet. A nyomozás megszüntetésével azonban, ahogy májusban kiderült, először a Budaörsi Járási Ügyészség is egyetértett.

Ilyen előzmények után érkezett most a közlemény a vádemelésről. A Magyar Helsinki Bizottság korábbi beszámolója alapján az történt, hogy a Legfőbb Ügyészség beavatkozott. Hatályon kívül helyezték az eljárást megszüntető határozatot, és folytatásra utasították az illetékeseket.

A porschést most, hogy mégis vádat emeltek ellene, egészen komoly büntetés fenyegeti, a bírósági sajtóközlemény szerint a halmazati szabályok miatt 1-től 7,5 évig terjedő szabadságvesztés járhat azért, amit tett. Az ügyben soronkívüliséget rendeltek el.