Aliz
6 °C
14 °C

Fordulat: Mégis vádat emeltek a menekülteket ócsárló porschés ellen

2016.07.29. 10:54

Váratlan fordulat történt annak a fehér porschés férfinak, Sz. Attilának az ügyében, aki tavaly szeptember 4-én, amikor menekültek tömegei indultak útnak gyalogosan az osztrák határ felé, az autópályán ordított, tombolt, és megfenyegetett két nőt, hogy kézigránátot dob a kocsijukba.

A Budapest Környéki Törvényszék a héten közölte, hogy a Budaörsi Járási Ügyészség július 4-én vádat emelt Sz. A. ellen kényszerítéssel elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntette miatt.

A nagy vihart kavaró esetet annak idején a 24.hu vette videóra:

A szlovák rendszámú porschés azért támadt neki a két nőnek, mert feldühítette, hogy felvettek a kocsijukba egy, az autópálya mellett gyalogló menekült családot, két felnőttet és három kisgyereket, akik lemaradtak a többiektől. Azt üvöltötte:

Segítesz egy menekült családot? Megöllek!

A vádemelésről szóló közlemény szerint a porschés "a migránsokkal szemben érzett gyűlölettől fűtve" átkiabált a sofőrnek, aztán párt perc múlva kiszállt az autójából, és elindult feléjük. A sofőrnek nem sikerült elég gyorsan bezárnia az ajtókat, így a porschés fel tudta tépni az autó bal első ajtaját, benyúlt az utastérbe, üvöltözött, és megpróbálta elérni, hogy a menekültek kiszálljanak. Ekkor kiabálta, hogy kézigránátot fog az autóba dobni (ő utólag tagadta, hogy ilyet tett volna). A helyzettől a két nő és a menekült család is nagyon megrémült. A menekültek végül kiszálltak, és gyalog mentek tovább, sírva.

Először megszüntették az eljárást

A porschést feljelentették, és a rendőrségnek sikerült is napokon belül megtalálnia. Az akkor 40 éves biatorbányi férfit a XII. kerületben fogták el, a kommandósok egy 30-40 milliós értékű Mercedes S Coupe sportkocsiból rángatták ki. A TEK felvételét az elfogásról közzé is tették. Először garázdaság miatt indítottak eljárást. Előzetes letartóztatásba azonban nem került a férfi, 72 óra sem telt el, és már szabadlábon volt. Februárra aztán kiderült, hogy a rendőrség meg is szüntette az eljárást.

Azzal indokolták a nyomozás lezárását, hogy Sz. Attila "a sértett járművében rongálást, másnak sérülést nem okozott, így az erőszak a magatartásából hiányzik, ezért a garázdaság vétsége nem valósult meg". A jogvédők kiakadtak a döntésen, a Legfőbb Ügyészséghez fordult felülvizsgálatért a Gyűlölet-bűncselekmények Elleni Munkacsoport. Amellett érveltek, hogy gyűlölet-bűncselekménynek, közösség tagja elleni erőszaknak kellene minősíteni az esetet. A nyomozás megszüntetésével azonban, ahogy májusban kiderült, először a Budaörsi Járási Ügyészség is egyetértett.

Ilyen előzmények után érkezett most a közlemény a vádemelésről. A Magyar Helsinki Bizottság korábbi beszámolója alapján az történt, hogy a Legfőbb Ügyészség beavatkozott. Hatályon kívül helyezték az eljárást megszüntető határozatot, és folytatásra utasították az illetékeseket.

A porschést most, hogy mégis vádat emeltek ellene, egészen komoly büntetés fenyegeti, a bírósági sajtóközlemény szerint a halmazati szabályok miatt 1-től 7,5 évig terjedő szabadságvesztés járhat azért, amit tett. Az ügyben soronkívüliséget rendeltek el.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?