Két robbanás hallatszott Szegeden, de aggodalomra semmi ok

2016.07.30. 15:40 Módosítva: 2016.07.30. 16:01

Egymást követő két óriási hangrobbanás rázta meg Szegedet szombaton nem sokkal 15 óra előtt - írja a Délmagyar. Olvasói tájékoztatások szerint olyan hangosak voltak, hogy néhol még a falak is beleremegtek, illetve ijedt emberek szaladtak a környékbeli falvak utcáin.

Szerencsére gyorsan kiderült, hogy nem történt semmi tragédia: a megyei katasztrófavédelem szóvivője, Molnár Krisztina elmondta, hogy információjuk szerint két vadászgép hagyta el a légteret, ez okozta a zajt.

A rendőrségtől a lap megtudta, hogy egy ismeretlen felségjelzésű gép, ami nem azonosította magát, berepült az ország légterébe, ezért Kecskemétről szállt fel két Gripen, és kikísérték a légtérből.

A Honvédelmi Minisztérium 17:49-kor kiadott közleménye szerint a Boeing 777-es Ausztria felől 14:35-kor lépett be Magyarország légterébe, és bár a repülési tervtől nem tért el, sem Ausztriában, sem pedig hazánk felett nem vette fel a kapcsolatot a légi irányítással. A riasztott Gripenek átlépték a hangsebességet, ezért lehetett hangrobbanást hallani Kecskemét-Makó-Szeged térségében. A Gripenek vizuálisan azonosították az utasszállítót, amit később átadtak a román légirányításnak, a magyar vadászgépek pedig visszatértek Kecskemétre.