Miből futotta Vizoviczkinek 250 milliós óvadékra?

2016.08.02. 14:57
A vállalkozó korábban azt írta az ügyészségnek, hogy minden vállalkozása tönkrement, és 500 millió forint tartozást halmozott fel. Így még inkább adja magát a klasszikus kérdés, amit a korábban a Vizoviczki-klubokban születésnapi bulikat tartó Fidelitas ezúttal elfelejt feltenni: mibű?

Megérkezett a 250 millió forint a Fővárosi Ítélőtáblához, ezért Vizoviczki László most már ténylegesen házi őrizetbe kerülhet az előzetes letartóztatásból. 

Felmerülhet a kérdés, hogy honnan lehet pénze Vizoviczkinek a magyar viszonylatban gigarekordnak számító óvadékra (a korábbi legmagasabb összeg 60 millió forint volt), főleg annak fényében, hogy 2012-es letartóztatásakor zárolták a vagyonát.

A kérdésre a gyors válasz, hogy nem Vizoviczki tette le az óvadékot, hanem valaki más. A hírhedt diszkókirályért valószínűleg a családja fizetett, de az ügyészség nem árulja el, hogy kinek ért meg ennyi pénzt a vállalkozó. A törvényszék korábbi tájékoztatása szerint azt sem vizsgálják meg, hogy mi a pénz forrása, pedig 250 millió forint azért nem kevés pénz. 

Az óvadék mértékét egyébként a vádlott vagyoni helyzetének vizsgálata után állapítják meg, a negyedmilliárd forintból az is következik, hogy a Fővárosi Törvényszék szerint Vizoviczki László rendkívül vagyonos ember. Igaz,

Vizoviczki is úgy van a vagyonával, mint néhány magyar politikus: nem a saját nevén tartja.

De elvileg még ez is megnehezíthetné a Vizoviczki-család számára 250 millió forint kicsengetését, ugyanis az ügyészség azt a több százmilliós vagyont is lefoglalta, amelyet a vállalkozó élettársa a diszkókirály letartóztatása után próbált egy liechtensteini offshore-cégbe menekíteni. (A műveletben F. Noéminek az V. kerületi könyvvizsgáló, Szebellédi István segített, aki néhány hónappal később fejbe lőtte magát zuglói házának pincéjében – írta korábban az Átlátszó.)

Az ügyészség ugyancsak zár alá vette a Vizoviczki élettársa, F. Noémi nevére bejegyzett budai kertvárosi luxusingatlant, így azt nem tudták megterhelni.

Nem egyértelmű, hogy Vizoviczki családjának lehetett-e 250 millió forintja óvadékra, de ha ők is fizettek, az a valószínűbb, hogy kölcsönkértek ismerősöktől. A vállalkozó letartóztatása után ugyanis a diszkó- és étterembirodalom gyakorlatilag szétesett, a Hajógyári-szigeten üzemeltetett helyek bezártak, és az V. kerületből is kiszorultak a Vizo-érdekeltségek. Maradtak még azért olyan értékes vállalkozások, amelyek Vizoviczkihez köthetőek, például a Flyerz magazin, vagy egy-egy klub az ország különböző pontjain, de nem az ő, hanem korábbi munkatársai nevén vannak.

De valószínűleg még ezek a megmaradt vállalkozások is kevesek ahhoz, hogy 250 millió forintot saját zsebből ki tudjon fizetni a család, főleg, mert 2013 szeptemberében maga Vizoviczki is arról számolt be az ügyészségnek tett alkuja során, hogy 

mára az összes cégem tönkrement, közel 500 millió forintos tartozást felhalmozva. 

Nem igazán mutatnak arra jelek, hogy a vállalkozó az elmúlt három – javarészt előzetes letartóztatásban töltött éve alatt – kijött volna a pénzügyi gödörből, és a családtagjai sem fogtak nagy terjeszkedésbe, szóval nem kizárt, hogy a 250 milliót Vizo korábbi barátai, ismerősei dobták össze.

Vizoviczki ügyvédje, Szabó Zsolt kérdésünkre kijelentette, hogy az óvadék kifizetésének részleteiről nem tud nyilatkozni.