Összeomlott a rettenthetetlen hadsereg

2016.08.03. 16:49

Súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás és más bűncselekmények gyanújával folyt eljárás egy putnoki férfi és családtagjai ellen, írja a Police.hu. Szerdán tartottak sajtótájékoztatót az ügyről: a rendőrök szerint az 54 éves férfi és 13 társa az elmúlt években szervezett formában, egymással együttműködve, összehangoltan és előre kitervelten követték el a bűncselekményeiket. 

A magát "rettenthetetlen hadseregnek" nevező család az elmúlt két évtizedben Putnokon és Sátán tevékenykedett, a megfélemlített áldozatoktól különféle módokon szereztek pénzt. Védelmi pénzt szedtek, vagy másokat vásárlási kölcsönökbe kényszerítettek, illetve uzsorakamatra adtak kölcsön pénzt. Olyan eset is előfordult, hogy az általuk elkövetett garázdaságért kapott büntetést egy életveszélyesen megfenyegetett áldozattal fizettették ki. Egy sátai nő házát úgy kaparintották meg, hogy meggyőzték a nőt, jobb lesz neki, ha hozzájuk költözik, amit a nő meg is tett, de később fokozatosan elvették mindenét, végül pedig rabszolgasorba taszították. 

A család azért tudott ilyen sokáig eredményesen operálni, mert akcióik során kifejezetten törekedtek arra, hogy áldozataikat megalázzák és elhitessék környezetükkel, velük nem lehet szembeszállni. A sértettek hallgatását végül 2015 februárjában sikerült megtörni a rendőröknek. Ahogy írják, a tanúvédelmi program lehetőségeinek maximális kihasználásával biztosították jogaik gyakorlását, így a családi bűnszervezet kártyavárként omlott össze.

Áttört páncél - Összeomlott a putnoki családi ”hadsereg”

A "hadsereg" számlájára írt, összesen 58 rendbeli bűncselekmény közt van rablás, zsarolás, személyi szabadság megsértése, szexuális kényszerítés és okirattal való visszaélés is. Az Ózdi Rendőrkapitányság az iratokat vádemelési javaslattal megküldte az ügyészségnek. A család tagjai közül 11-en már előzetes letartóztatásban vannak, 2-en nem hagyhatják el lakhelyüket, egy férfi pedig börtönben van épp egy korábbi ügye miatt.