A gyámhatóság is hibás a recski csecsemő halálában

2016.08.04. 12:24

A gyámhatóság és a család- és gyermekjóléti szolgáltató is hibázott a június elején a szülők gondatlansága miatt meghalt recski csecsemő ügyében – állapította meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI).

A két hónapos csecsemő azért halt meg, mert az apja nyugtató hatása alatt elejtette őt. A gyerek hassal a kályha szélének, fejjel a kályha tetejének esett, majd a földre esve feje egy téglának csapódott. A gyanúsított és időközben hazaért élettársa úgy ítélte meg, hogy a gyereket nem kell orvoshoz vinni. A hajnali órákra a kisfiú rosszul lett, ekkor már orvoshoz mentek vele, de az életét már nem tudták megmenteni. Az elsődleges orvosi szakvélemény szerint a halál oka koponyatörés Az apa később előzetes letartóztatásba került, az anya szabadlábon védekezhet.

Az ügyben viszont az EMMI Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága is vizsgálódni kezdett, és megállapították, hogy mind az elsőfokú gyámhatóság, mind a család- és gyermekjóléti szolgáltató helytelenül értékelte a gyermek veszélyeztetettségének mértékét: nem mérlegelték megfelelően a kialakult helyzetet, és nem jártak el kellő körültekintéssel. A vizsgálat alapján a tárca kezdeményezte az érintettek munkajogi felelősségre vonását.

Az EMMI nem részletezi, milyen hiányosságokat tártak fel, de ahogy a csecsemő halálakor írtuk, a szülők ellen már akkor is folyamatban volt egy eljárás gyerekbántalmazás miatt, és egy másik gyereküket már el is vették tőlük.