Egymilliárdot nyert Szijjártó minisztériuma ötvenhatos programok szervezésére

2016.08.05. 09:41

A kormány összesen 13,5 milliárd forintot szán az '56-os emlékévre, ebből most sikerrel pályázott meg egymilliárdot a Külgazdasági- és külügyminisztérium - írja a Népszabadság pénteki számában. 

A pénzek odaítéléséről a kormány által létrehozott 1956-os Emlékbizottság dönt, melynek elnöke Balog Zoltán, és az emlékév kormánybiztosává is kinevezett Schmidt Mária. Eddig sikerrel pályázott többek között a Sziget Kft., a Koltay Gábor vezette Esztrád Színház 300 illetve 100 millió forintra, de olyan nagy összeget, amit Szijjártóék kaptak, korábban nem ítéltek oda senkinek. A pályázatot a biztosság megbízásából Schmidt alapítványa, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány írta ki, ebben a kategóriában nem volt felső határa a nyerhető összegnek. 

A Népszabadság elkérte a minisztériumtól a pályázatát, ami alapján ilyen sok pénzt nyert, de azt csak közérdekű adatigénylésre adják ki 15 napos határidővel, így egyelőre az anyag részletei nem ismertek. Az emlékbizottság által nyilvánosságra hozott ismertető alapján a következőre számíthatunk: 

A külképviseleteken és a külföldi magyar intézetekben a programok azzal a szándékkal kerülnek megszervezésre, hogy az antikommunista hősök emlékezetének ápolását és példaként a világ elé állítását az országimázs-építés szolgálatába állítsák.

A Népszabadság szerint egyébként a beküldött több mint 1200 pályázat mintegy fele nyert, de nem az Emlékbizottság az egyetlen, amitől pénzt lehet pályázni 1956-os programok szervezésére. A Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda is kiírt az emlékév kapcsán egy 1,4 milliárdos pályázatot, amelyen a Világgazdaság cikke szerint egy Leslie Mándoki és Csetényi Csaba cégeiből álló konzorcium lett a befutó.

Mándoki részéről a Red Rock Musikproduktion GmbH, a Rogán szomszédjaként elhíresült Csetényi részéről pedig a Network 360 Reklámügynökség alkotja az egyesülést, amely a forradalom évfordulója kapcsán többek között Berlinben, Londonban és Párizsban szervez kulturális eseményeket 1,4 milliárd forintért.