Hat éve a semmiből bukkant fel Mengyi Roland

D VAJ20150924008
2016.08.05. 16:29
Amikor a 2010-es kampányban, 34 évesen színre lépett, még a miskolci fideszesek előtt is teljesen ismeretlen volt Mengyi Roland, mégis villámgyorsan futott be szép karriert: parlamenti képviselő, majd a megyei közgyűlés elnöke lett. Szinte semmit nem lehet tudni arról, hogy a politikai pályája előtt hol dolgozott, és bár kisebb-nagyobb botrányokban eddig is felmerült a neve, a 168 Óra által kirobbantott uniós pénzlenyúlási ügy előtt nem kapott olyan nagy nyilvánosságot, mint most.

„Soha le nem mondani, soha el nem csüggedni, ha kell, mindig újra kezdeni” – ezt a Kossuth Lajostól vett idézetet írta weblapjára Mengyi Roland. Az országosan kevésbé ismert fideszes országgyűlési képviselőről a 168 Óra írta meg lehallgatási jegyzőkönyvekre hivatkozva, hogy százmilliós uniós pénzek lenyúlásában érintett. Mengyi tagadja, hogy köze lenne az ügyhöz, de a Miniszterelnökség már nem állt egyértelműen mellé, úgyhogy akár az sem kizárható, hogy pártja végül elengedi a kezét. 

Egyszer csak politikus lett

A Tiszaújvárosban született, 41 éves politikus a Fidesz 2010-es győzelme előtt szinte teljesen ismeretlen volt a politikában. Nemcsak a nagypolitikában, de abban a régióban is, ahonnan származott. Amikor 34 évesen, 2010-ben ő lett a Fidesz tiszaújvárosi országgyűlési képviselőjelöltje, nemcsak a választók nem tudtak róla semmit, de még a párt nagy öregjei sem. Akkori megszólalásai és a hivatalos, de igénytelenül megírt önéletrajza sem adott és ad ma sem sok kapaszkodót azoknak, akik meg akarják érteni, honnan jött és hogyan lett politikus, hiába készített vele még 2010 márciusában „interjút” a tiszaújvárosi Fidesz-alapszervezet vezetője, Török Dezső. Török személye azért is érdekes, mert úgy tűnik, szerepe lehetett Mengyi politikai karrierjének egyengetésében. 

Mengyi az általános iskolát és a középiskolát is Tiszaújvárosban végezte, tizenévesen a szüleivel Sajóörösre költözött. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karán diplomázott, később cégjogot tanult, aztán a Budapesti Corvinus Egyetemre ment. Hivatalos önéletrajzából szinte semmit nem lehet megtudni arról, hogy a politikai pályája előtt hol dolgozott. Igaz, volt egy 2005-ben alapított cége, a Park Consulting Kft., aminek ő volt a tulajdonosa. Ez a társaság a cégiratok szerint főleg saját tulajdonú ingatlan adásvételével, bérbeadásával foglalkozott. 

Mengyi szakmai életútjáról az önéletrajzában szó szerint csak ennyit írt: „Közigazgatás, versenyszféra, egy közhasznú alapítvány elnöke is volt.” A 2010-es kampányban sem árult el a korábbi munkahelyeiről többet. Az egyetemi évek alatt is mindvégig dolgoztam, így jelentős munkatapasztalatra tettem szert a közigazgatás területén és a versenyszférában is. Jellemzően pénzügyekkel, gazdasággal, gazdasági joggal, beruházásokkal, munkahelyteremtéssel foglalkoztam. Társadalmi megbízatásaim kapcsán egy közhasznú alapítvány elnökekeként is tevékenykedtem” – mondta még a 2010-es kampányban. 

A bullshit mestere

Az viszont már a 2010-es kampányban is kitűnt, hogy a politikai semmitmondás nem áll tőle távol. Mint magánembert is a munka határoz meg, ha éppen nem dolgozom, akkor is azon gondolkodom, hogy mit kellene másnap tennem. Mint mindenki más, a munkámban mindig a legjobbra törekedtem, miközben megismertem a környezetemben a jövőkép nélküli mindennapok nehézségeit is. Büszke vagyok arra a képességemre, hogy a problémákban a kihívásokat lássam és van elég erőm a változásokhoz, az elkezdett feladatok befejezéséhez, valamint ahhoz, hogy soha nem felejtettem el, hogy honnan érkezem és hová tartok” – mondta akkor. 

A kampányban azt hangoztatta, hogy elege van az MSZP korrupt kormányzásából, és tudja, mit akar tenni a térségéért: „Megítélésem szerint a térségnek munkahelyekre, a termőföldek védelmére és a családi gazdaságok, vállalkozások támogatására, valamint a korrupció visszaszorítására van szüksége. Fontos tennivalóink vannak a fiataljaink megtartása és a nyugdíjasaink védelme érdekében is.”

A 2010-es parlamenti választások után az addig ismeretlen Mengyi politikai karrierje szépen ívelt felfelé. Még az év nyarán eldőlt, hogy ő lesz a Borsod megyei közgyűlés fideszes elnökjelöltje az őszi választásokon, miután az addigi elnöknek, Ódor Ferencnek mennie kellett. Mengyit a Fidesz frakcióvezetőjeként a már említett Török Dezső jelölte Ódor utódjának. Ódor régi motoros volt, igazából sosem derült ki, miért dobták. Egyesek szerint azért, mert támogatta Molnár Oszkár edelényi polgármestert, mások szerint egyszerűen elégedetlen volt vele a Fidesz országos vezetése. Ódor mindenesetre nem esett nagyot, később az Encsi Járási Hivatal vezetője lett. 

Mengyit az elnökválasztáson titkos szavazással a 30 tagú közgyűlés 23 igen szavazattal, ellenvoks nélkül és 7 tartózkodással választotta meg a megyei közgyűlés elnökének, az új pozíciójához havi bruttó 579 ezer forint fizetés járt, de erre még rájött egy 177 ezer forintos havi költségtérítés is. Ezenfelül Mengyi parlamenti képviselőként is kapott fizetést. 

Sok gyerek, takarékos életmód

A ma már ötgyermekes politikus 2010-es vagyonnyilatkozata szerint abban az időszakban egy, még 1993-ban nekiajándékozott 2900 négyzetméteres sajóörösi szántónak volt felerészben tulajdonosa, valamint a már említett Park Consultingnak. Bár a cég ingatlanokkal foglalkozott, Mengyinek a vagyonnyilatkozata szerint ekkor sem lakása, sem autója nem volt, csak 800 ezer forintnyi megtakarítása.

A jelenleg kényszertörlés alatt álló Park Consulting saját tőkéje elég magas, eredménytartalékból adódóan, ami azt jelenti, hogy a 2009-et megelőző üzleti évben vagy években pozitív eredménnyel zárt, azaz nyereséges volt. 2010 óta viszont nem adtak be beszámolót. Ráadásul az utolsó aktív évben igencsak sántít az eredménykimutatásuk: különös, hogy 18 millió forint volt a bevétel, és abból le is írtak költségként 17 millió 992 ezer forintot. (Különös az is, hogy a kényszertörlés alatt álló cégnek most egy betéti társaság a tulajdonosa, de ez a bt. szintén 2010-ben adott be utoljára beszámolót, és ellene szintén megszüntetési eljárás van tavaly ősz óta.)

Mengyi vagyonnyilatkozata szerint 2011-ben már tízmillió forintja volt, azaz 9 millió 200 ezer forintot tudott félretenni egy év alatt, ami azt jelenti, hogy havonta átlagban több mint 760 ezer forintot. Egy évvel később egy lakóházat és egy lakást is örökölt (ezeknek felerészben lett a tulajdonosa), de már nem volt tulajdonos a cégében, megtakarításai pedig a felére csökkentek. Legutóbbi, a 2015-ös évet mutató vagyonnyilatkozata szerint sem autót, sem lakást nem vásárolt tavaly, a megtakarítása pedig a 4 millió forintot sem éri el, a gyermekeinek sincs önálló vagyonuk.

Azóta, hogy Mengyi 2010-ben politikai pályára lépett, két kisebb-nagyobb botrányban is felmerült a neve. A legemlékezetesebb ügy talán az volt, amikor a Blikk 2011 decemberében közölte azoknak a kormánypárti politikusoknak a névsorát, akik az Európai Régiók Gyűlésének éves közgyűlésének apropóján tölthettek el néhány kellemes napot az Azori-szigeteken. Mengyi is köztük volt, mondhatni, központi szerepet kapott. A fideszes politikusok ugyanis azzal védekeztek, hogy Mengyi Roland megyei elnök páneurópai romastratégiája miatt utaztak ennyien több mint 4 ezer kilométert. 

Megmondták ott fent

A következő évben újabb lendületet vett Mengyi karrierje: az ekkor még gazdasági miniszterként funkcionáló Matolcsy György a Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdasági fejlesztését koordináló miniszteri biztossá nevezte ki. 2013 őszén egy Népszabadság által feltárt különös földpályázati ügyben került reflektorfénybe. A 2011-es borsodi földpályázat azért volt érdekes, mert noha az összes állami illetékes példaszerűnek ítélte, a beadási határidő után, felsőbb nyomásra az egész kiírást visszavonták, hogy aztán a földek a második körben fideszes figurák környezetében kössenek ki. A Népszabadság akkor arról írt, hogy a pályázat megfúrásában szerepe volt Mengyinek is, állítólag ő utasította először a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának vezetőjét a pályázat visszavonására. A földet elnyerők között volt később Mengyi kampányfőnöke is, akinek az égvilágon semmilyen gazdálkodási tapasztalata nem volt korábban. 

Sem a Blikk által megírt azori kiruccanás, sem a földpályázat körüli botrány nem érinthette nagyon kényelmetlenül, 2014-ben megint képviselőjelölt lett. Bele is adott apai-anyait, legismertebb húzása az volt, amikor a kampányban a tiszapalkonyai óvodásoknak – „felsőbb utasításra” – Mengyit reklámozó kakaós csigákat kellett kiosztaniuk az óvónőknek. A Facebook-oldala arról árulkodik, hogy most is nagyon aktív, járja a régióját, és közben a kvótanépszavazás mellett kampányol.    • Tippek
  • Betét