Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rogán minisztériuma nekiment az Élet és Irodalom főszerkesztőjének

2016.08.05. 15:47

Szokatlan, hogy a kormány nyíltan nekimegy egy újság főszerkesztőjének. Ráadásul nem is egy lapjában megjelent cikk miatt, hanem egy műsorban elhangzott véleményét kifogásolja.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ - ez Rogán Antal minisztériumán belül működik - nem törődött a szokásokkal, és közleményben ment neki Kovács Zoltánnak, az Élet és Irodalom főszerkesztőjének. Kovács ugyanis hétfőn az ATV-ben Farkasházy Tivadarral az oldalán azt sérelmezte, hogy az ATV leadja a kormány népszavazással kapcsolatos hirdetéseit. 

Kovács olyanokat mondott Kálmán Olgának, hogy "állatira nem tetszik, hogy leadják ezeket a hirdetéseket", "visszataszítónak tartom", "a televízió ezzel sokat ront a hitelén", "ilyeneket biztos nem fog hirdetni az ÉS-ben, hazug hirdetés, akkor se kell, ha kifizetik". Illetve: "ilyeneket mentális okokból nem közöl egy orgánum".

Kálmán Olga ezt annyival intézte el, hogy a nézők nyilván el tudják dönteni, higgyenek-e a hirdetésnek. Rogán Antal minisztériuma viszont most, négy nappal lésőbb keményebben kiosztotta Kovácsot. "Tudomásul vesszük, hogy a médiapiaci szereplők között egyre kiélezettebb a verseny. Véleményünk szerint azonban 

az egyes médiumok hirdetési gyakorlatával kapcsolatos bármilyen - akár főszerkesztők közötti -, politikai célú nyomásgyakorlás elfogadhatatlan.

A kormány továbbra is fontosnak tartja, hogy "minél több állampolgár tájékozódhasson a 2016. október 2-án sorra kerülő népszavazásról, és minél többen mondhassák el véleményüket a kényszerbetelepítés kérdésében". Ezért hirdetett tehát az ATV-n is.