Tarol a várprogram: egy tucat védett fát vágtak ki Szigetváron

2016.08.05. 09:59 Módosítva: 2016.08.05. 12:05

A szükséges engedélyek nélkül vághattak ki közel egy tucat védett fát Szigetváron a Nemzeti Várprogram keretében - állítja blogján Berkecz Balázs, az Együtt elnökségi tagja.

Berkecz csütörtökön volt tanúja a szigetvári várban folyó fakivágásnak, amely egy nappal azután kezdődött meg, hogy a Szigetvári Emberekért Egyesület nyílt levelet írt Lázár Jánosnak a fapusztítás megelőzése érdekében. A levél szerint a tervezett fakivágás ellentétes a helyi természetvédelmi rendelettel, ráadásul a Nemzeti Várprogram részeként felújításra kerülő szigetvári vár fejlesztési terveit meg sem mutatták a város tervtanácsának. Az esetről Berkecz videót is feltöltött a Facebookra:

A politikus szerint nagyjából egy tucat lucfenyőt vágtak ki a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. munkásai, akik a várprogramért felelős Forster Központ megbízásából dolgoznak a területen. Az ehhez szükséges engedélyeket azonban a helyszínen nem tudták bemutatni a kiérkező rendőröknek. 

Az eset után a város jegyzője határozatban tiltotta meg a további fakivágást, ennek hatására egyelőre le is álltak a munkálatok. A területen az elpusztított fákon kívül még 15 fa és 40 cserje található. 

Forster Központ: Elfogadott terv alapján folyik a tájrendezés

A Forster Központ azóta közleményt adott ki, amelyben azt írják, a szigetvári várban jelenleg "élt- és balesetveszélyes" állapotok uralkodnak, ennek megszüntetéséhez szükségesek a munkálatok. Fakivágás szerintük csak indokolt esetben történik, vagyis a rossz egészségi állapotú fákat kivágják, a jókat megtartják még annak ellenére is, hogy a faállomány sűrű gyökérzete nem kedvez a régészeti emléknek. 

A közlemény szerint a kivágott fák nagy része tájidegen lucfenyő, amely lucgubacstetűvel fertőzött, ágaik száradtak, balesetveszélyesek voltak, a kivágásukról szóló tervet pedig a helyben illetékes Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság is jóváhagyta, tehát rendelkeznek a szükséges engedélyekkel.