Kémvezérrel, katonai elhárítóval, TEK-es harci kiképzővel erősített Matolcsy

matolcsy maganhadsereg cover.gif
2016.08.08. 09:04

Teljesen tipikus karrierútnak számít ma Magyarországon, ha egy leszerelt vagy nyugdíjas titkosszolga egy állami vállalat vagy egy bank biztonsági osztályán helyezkedik el. A Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank (MNB) titkosszolgálati igazolásainak mértéke mégis meglepőnek tűnik, ugyanis nem akármilyen exkémeket, valamint exkommandóst igazolt le. Ott dolgozik már az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH), azaz a polgári kémelhárítás három volt magas rangú vezetője, illetve a Terrorelhárítási Központ (TEK) egyik legjobbnak tartott harci kiképzője is.

Az Index értesülését az MNB hivatalosan is megerősítette. Ezek alapján a jegybanknál kötött ki

  • Göbölös László, az AH előző főigazgatója (2012-2015)
  • Görög Sándor, az AH volt műveleti főigazgató-helyettese, a Katonai Biztonsági Hivatal (KBH) volt igazgatója,
  • Dobra Tibor, az AH egykori jogi igazgatója,
  • és Bakonyi András, a TEK egykori fegyveres harci kiképző tisztje.

Göbölös és Görög közvetlenül az MNB alkalmazásában állnak, míg Dobra és Bakonyi az MNB Biztonsági Zrt. munkavállalói. Az általuk felhalmozott tudás és tapasztalat azonban messze-messze túlmutat azon, mint ami egy sima banki őrségről egyébként eszünkbe jutna. 

Pintér letolta, Matolcsy leigazolta Göbölöst

A legnagyobb név az MNB biztonsági csapatában kétségtelenül Göbölös László, az Alkotmányvédelmi Hivatal volt főigazgatója, aki 2015 márciusában hagyta ott a Belügyminisztérium felügyelete alá tartozó kémelhárítást. Akkori értesülésünk szerint egy állománygyűlésen „nagyon csúnyán letolták az állomány tagjai előtt, Göbölös ezért még aznap kérte a felmentését". A Hvg.hu arról írt, Pintér Sándor elégedetlen volt Göbölös munkájával, és azért kell távoznia, mert „nem tudta teljesíteni vállalt feladatait a kémelhárítás, gazdaságbiztonság és értékelés-elemzés területein″.

De akkor mégis miért kellhet a jegybanknak? Göbölös MNB-s leigazolásával kapcsolatban egy forrásunk úgy fogalmazott: a kémfőnök „a BM-ből kudarcok után, megalázva jött el, de Matolcsy erőterében a tudása miatt mégis egyből kapott egy helyet. Hatalomtechnikailag teljesen érthető Matolcsy részéről, hogy olyan volt titkosszolgálati vezetőkkel veszi körül magát, akik nagyon sokat tudnak az elitről, így erős pozícióba került a konkurenciájával szemben."

Márpedig kevesen vannak, akik Göbölösnél nagyobb tudással rendelkezhetnek, és nem is csupán azért, mert 2012-től 2015-ig ő vezette az Alkotmányvédelmi Hivatalt. Ezt megelőzően ugyanis Göbölös 1999-től hosszú időn át, a kétezres években végig a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) igazgatója volt. A kormany.hu-ról azóta lekerült hivatalos életrajz szerint az NBSZ Műveleti Koordinációs Igazgatóságát vezette, majd „meghatározóan járult hozzá" a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Információ-Feldolgozó Igazgatóságának megalakításához.

A több mint kétezer dolgozóval rendelkező NBSZ egyfajta szolgáltatóként működik: a szakszolgálathoz fut be minden olyan kérés, ami például lehallgatásra vagy figyelésre vonatkozik. És nem csak a polgári és a katonai titkosszolgálatok, de például a rendőrség, a nyomozó ügyészség, a TEK vagy a NAV lehallgatásra, figyelésre, technikai eszközök vagy fedőokiratok biztosítására vonatkozó igényei is mind ehhez a szakszolgálathoz érkeznek. 

Noha a technikai segítségnyújtáson és a terepmunka elvégzésén kívül nincs más dolga a szervezetnek, az NBSZ igazgatói elméletileg elég sok folyamatban lévő ügyről tudomást szereznek. 

Göbölössel érkezett a helyettese is

A jegybank közel sem csak Göbölöst igazolta le, hanem volt helyettesét, az egykor katonai területen kezdő Görög Sándort is, aki a ranglétrán először a Katonai Biztonsági Hivatal (KBH) 2. Igazgatóságának igazgatói tisztségéig jutott el, mielőtt átment polgári vonalra. Kevés nyilvános információ érhető el róla, de a nevére keresve rögtön a romagyilkosságokat követő belső vizsgálatokról szóló cikkek ugranak elő.

Csontos István, a 2008-2009-es rasszista gyilkosságsorozat negyedrendű vádlottja a KBH, vagyis a katonai elhárítás beszervezett ügynöke volt, amit a KBH jó ideig próbált tagadni. Csontos az ötödik rasszista támadás, vagyis a tiszalöki gyilkosság után találkozott egykori tartótisztjével, és vallomása szerint a nyomravezetőnek járó százmillió forintra célozgatott neki. Ezt a találkozót és magát a kapcsolatot a KBH és a tartótiszt a nyomozások, majd a belső- illetve parlamenti vizsgálatok során végig elhallgatta és letagadta.

Mikor mégis fény derült rá, a tartótiszt ellen bírósági feljelentésre hamis tanúzás miatt eljárás indult, de a belső vizsgálat során végül csak fegyelmit kapott. A Népszava 2013-as cikkében az áll, azért nem bocsátották el, mert valójában felsőbb utasításra, nem saját akaratából tagadta le a kapcsolatot – ahogy azt a tartótiszt maga is állította a későbbi vizsgálat során. A tisztet így gyakorlatilag azért hurcolták meg, mert parancsot teljesített. Ennek a tartótisztnek volt „közvetlen parancsnoka″ a lap szerint Görög Sándor ezredes 2009-ben; az ő szerepét firtató kérdésekre a lap nem kapott választ, de a későbbi híradások alapján nincs nyoma annak, hogy Görög felelőssége felmerült volna.

Görög később a KBH-tól átkerült az AH-hoz, ahol a kormányváltás után már főigazgató-helyettes lett, majd pedig egykori főnökével, Göbölössel együtt most ő is a Matolcsy vezette jegybanknál kötött ki. A volt főigazgatónak és helyettesének a leigazolását az MNB így indokolta az Indexnek: 

Görög Sándor és Göbölös László a Magyar Nemzeti Bank alkalmazásában állnak, akik szakmai tapasztalatukból adódóan segítik a jegybank biztonságpolitikai munkáját. 

Mint ismert, az állam működése és a lakosság ellátása szempontjából kiemelkedően fontos tevékenysége miatt a jegybankot fegyveres biztonsági őrséggel és megfelelő biztonsági protokollal kell védeni, amely teljes mértékben megfelel az uniós jegybankok által követett és a korábbi hazai jegybanki gyakorlatnak. Egyebek mellett e feladatok megfelelő szintű ellátásához járul hozzá a két munkavállaló″ – írták.

112 Parabellum, 200 ezer lőszerrel

Idén februárban a Közbeszerzési Értesítőben megjelent pályázatokból derült ki, hogy a jegybank egyik biztonsági cége nagy tételben vásárolt maroklőfegyvert (112 Parabellum szolgálati pisztolyt és tartozékait), valamint hozzá 200 ezer éleslőszert. Ekkor csodálkozott rá a közvélemény egyáltalán arra is, hogy az MNB-nek hirtelen lett egy, sőt rögtön két saját biztonsági cége. Az ellenzék a jegybank militarizálásáról beszélt és megkérdőjelezte a lépés indokoltságát, az MNB viszont közleményben úgy védekezett, törvényi előírás, hogy fegyveres őrséggel védjék az intézményt.

„Az MNB-Biztonsági Szolgáltatások Zrt. látja el a jegybank központi épületeinek élőerős őrzés-védelmét, így az MNB felügyeleti tevékenységének helyt adó épület, valamint az MNB Logisztikai Központ élőerős őrzés-védelmét is. A jegybank ez utóbbi helyszínen végzi minden készpénzzel kapcsolatos feladatát, vagyis a készpénzellátást, a bankjegyek feldolgozását és tárolását" – magyarázták akkor, hogy miért alapított a jegybank 2014-ben egy saját biztonsági céget. 

Az MNB-Biztonsági Zrt. 156 dolgozóval és Sólyom László volt köztársasági elnök testőrének, Marosán Attilának a vezetésével kezdte meg a működését, majd még külön létrehozott egy második biztonsági céget, a Qualitas-Védelmi Kft-t is. Az RTL Klub február eleji tudósítása szerint az MNB-Biztonsági Zrt. összesen 132 millió forintot költött autókra (12 millió), fegyverekre (36 millió), formaruhára (16 millió), informatikai eszközökre (21 millió), bútorokra (24 millió) és vállalatirányítási rendszerre (23 millió). 

Az Index értesülése szerint a jegybank a jelentős ráfordítással létrehozott őrség működtetését és ellenőrzését sem akárkikre bízta. Az MNB Biztonsági Zrt. munkavállalója lett az a Dobra Tibor, aki korábban szintén az Alkotmányvédelmi Hivatal egyik vezetője volt a kémelhárítás jogi igazgatójaként, alezredesi rangban. Dobra még Göbölös előtt, Balajti László főigazgató (2010-11) idején került az AH-hoz, azt megelőzően a Központi Nyomozó Főügyészség ügyészeként dolgozott. A jegybank kérdésünkre megerősítette, hogy „Dobra jogi végzettsége alapján a Zrt. Belső Ellenőrzési területén dolgozik".

Lövészbajnok TEK-es képzi ki Matolcsy őreit

A jegybank nem csak titkosszolgálati, hanem kommandós-vonalról is elég ismert neveket tudott megszerezni magának. Közülük a legérdekesebb talán a Terror Elhárító Központtól (TEK) érkező Bakonyi András, akinek tudása messze meghaladja a pocakos biztonsági őrök alapkiképzését:

Bakonyi a TEK-nél a kommandósok fegyveres harci kiképző tisztje volt, szakmája egyik legjobbjának tartják. Ez már csak saját rövid bemutatkozása alapján sem tűnik túlzásnak:

Több, mint 20 évet szolgáltam a hadseregnél és a rendőrség különleges egységeinél. 2015-ben szereltem le a Terrorelhárítási Központtól. 16 éve foglalkozom sportlövészettel, ez idő alatt 30 Országos Bajnoki címet szereztem

IPSC, IDPA, Steel Challenge, Rapid Shooting valamint Rendőri Szolgálati Pisztoly számokban, valamint sok nemzetközi versenyen szerepeltem eredményesen. Többször vettem részt a SWAT Round-Up speciális rendőri egységek versenyén, ahol egyéni lövész számokban szereztem első helyezést. Jelenleg a Magyar Nemzeti Bank Biztonsági Zrt. lőkiképzőjeként dolgozom, ami mellett csoportos és egyéni lövész oktatással foglalkozom" – írja Bakonyi. 

Bakonyi András
Bakonyi András
Fotó: consciouspractice.eu

Az MNB az ő alkalmazását is megerősítette: „Bakonyi András a MNB Biztonsági Zrt.-hez tartozó fegyveres őrség kiképzésért felel", válaszolták kérdésünkre. Az MNB még egyszer megismételte azt is, hogy az általuk alkalmazott bankbiztonsági gyakorlat teljes mértékben megfelel az uniós jegybankok által követett gyakorlatnak. Egy név nélkül nyilatkozó biztonsági szakértő szerint azonban a jegybank körüli ex-titkosszolga, ex-kommandós csapatra lassan már jobban ráillik a különítmény vagy bandérium megnevezés.

(Címlap és borítókép illusztráció: szarvas / Index)