Két jó barát: Orbán Viktor a Dunán motorcsónakozott Kaczynskival

2016.08.09. 15:24
Nem hivatalos látogatásra jött Budapestre a konzervatív lengyel pártvezér, Orbán Viktor és Kövér László pedig elvitték egy körre motorcsónakozni.

Nem hivatalos látogatásra Budapestre érkezett Jaroslaw Kaczynski lengyel politikus, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke. A látogatásról azt megelőzően csak a lengyel média számolt be. 

A lengyel politikus kísérőinek Twitter-fotói alapján elég kötetlennek és jó hangulatúnak tűnik a program: Orbán Viktor a házelnök, Kövér László, illetve külpolitikai tanácsadója, Czukor József társaságában elvitték a lengyel pártvezért egy kis dunai motorcsónakozásra.

Bár nem hivatalos látogatásról van szó, ennek ellenére a lengyel politikus a Parlamentben is látogatást tett a Twitteren megjelent fotók szerint. Elküldtük a kérdéseinket Havasi Bertalannak, a miniszterelnök szóvivőjének, hogy megtudjuk, miről esik szó, illetve azt is megkérdeztük, hogy esetleg Felcsútra is elviszik-e Kaczynskit. Amint kapunk választ, frissítjük cikkünket. 

Egy őszinte Orbán-rajongó Varsóból

Kaczynskit és kormányon lévő pártját hazai ellenzéke azzal vádolja, hogy az Orbán-kormányt némileg másolva leépíti Lengyelországban a fékek és ellensúlyok rendszerét, kikezdi az intézmények – például az alkotmánybíróság – függetlenségét és veszélyt jelent a demokráciára. A tavaly ősszel kormányra kerülő PiS és az Orbán-kormány közötti hasonlóságokat ebben a cikkünkben szedtük össze.

A PiS elnökéről úgy tartják, tényleg őszintén csodálja Orbánt, kapcsolatukban ugyanakkor kisebb megingást jelentett 2014-15 fordulóján, amikor a magyar kormányfő a lengyelek szerint vállalhatatlanul közel került Vlagyimir Putyinhoz és túlzottan oroszbarát külpolitikát folytatott. Kaczynski akkoriban nem is volt hajlandó találkozni a Varsóba látogató magyar miniszterelnökkel, a PiS szóvivője pedig egyenesen kijelentette, hogy az ukrán-orosz konfliktus ügyében Orbán Viktor „megbocsáthatatlan hibát követett el azzal, hogy lerombolta az európai szolidaritást".

Azóta viszont láthatóan rendezték az ellentéteiket, szent a béke és a barátság.

A közösségi médiában többen kiszúrták, hogy az Orbán-Kaczynski találkozóra véletlenül pont egy napon került sor a Putyin-Erdogan találkozóval. Anne Applebaum amerikai-lengyel újságíró, a PiS-kormányzat rendszeres bírálója így kommentálta az egybeesést:

Világ illiberálisai, egyesüljetek!