Rudolf
1 °C
13 °C

Ma lett hivatalos, hogy tök fölösleges volt a kopaszos népszavazási balhé

2016.08.10. 17:18

Szerdán délután négykor lejárt a vasárnapi boltzárra vonatkozó népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtésének határideje, de a szocialisták már korábban felhagytak azzal, így nem is vitték be az összegyűjtött aláírásokat a választási irodába, írja az MTI.

A népszavazási kérdést Nyakó István szocialista politikus nyújtotta be hitelesítésre a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB) emlékezetes módon: február végén kopaszok akadályozták meg, hogy elsőként adja le a kérdést, de végül a jogorvoslatok a szocialista politikusnak adtak igazat.

A kérdés úgy szólt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?"

Az NVB február 29-én megtagadta ennek a kérdésnek a hitelesítését, azonban a Kúria felülbírálta a döntést, és április 6-án hitelesítette az aláírásgyűjtő ívet. A gyűjtést a határozatnak a Magyar Közlönyben történő közzététele és az aláírásgyűjtő ív mintapéldányának kiadása után, április 12-én kezdhette Nyakó István. A 200 ezer érvényes aláírás összegyűjtésére a kezdeményezőnek 120 napja volt, ez a határidő járt le szerda délután 16 órakor.

Földügyekben is elbukták

Az MSZP az állami földek privatizációjához összegyűjtött és leadott ugyan aláírásokat, de kevesebbet, mint a szükséges 200 ezer.

Emiatt látványosan bánkódott a párt, de a felszín alatt nem biztos, hogy ez olyan rosszul jött nekik.

Az Országgyűlés április 12-én visszavonta a boltok vasárnapi zárva tartását előíró szabályozást a kormány javaslatára, mivel az a kabinet szerint megosztó kérdésnek bizonyult, és hasznosságáról az elért eredmények ellenére sem sikerült meggyőzniük az embereket.

A döntés után Tóbiás József, az MSZP akkori elnöke bejelentette, a párt elkezdi az aláírások gyűjtését a vasárnapi boltzár elleni népszavazáshoz, mert szerintük a kormány nem tett le arról, hogy ismét bevezesse az intézkedést.

Május közepén Gőgös Zoltán, a szocialisták elnökhelyettese viszont már arról számolt be: két-három héttel korábban felhagyott a vasárnapi boltzárral kapcsolatos aláírásgyűjtéssel az MSZP, mert már látnak arra garanciát, hogy a kormány nem vonja vissza a vasárnapi nyitvatartást.