46 milliárdból épít börtönöket a kormány

2016.08.11. 10:10

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt státust kap az az új, 46 milliárd forintos börtönépítési program, amellyel a kormány a börtönök túlzsúfoltságán és a munkaerőpiaci helyzeten akar javítani – írja a Magyar Idők. A programot tavaly tavasszal indította el a programot:

Az augusztus 12-ig véleményezhető rendelettervezetben a kormány nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a 2016–2019 között kilenc településen (Bátonyterenye, Békés, Csenger, Heves, Kemecse, Komádi, Komló, Kunmadaras, Ózd) megvalósuló büntetés-végrehajtási férőhelybővítéssel, illetve új bv.-intézmények építésével összefüggő ügyeket. Így nem kell építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt beszerezni, településképi véleményezési eljárást lefolytatni, és a településképi eljárásra sincs szükség.

A börtönprogram kiemelt státusát az ütemezett megvalósítás indokolja, ezzel a gyorsítással biztosítható a beruházások határidőben történő megvalósítása. Az új objektumok összesen ötezer fogvatartott elhelyezésére lesznek alkalmasak, ezzel a büntetés-végrehajtási intézetek zsúfoltságának megszüntetése mellett új munkahelyeket is teremtenek, várhatóan 2500 embernek adnak munkát.

A rendelettervezet szerint a férőhelybővítéshez 2016-ban 1,2 milliárd, 2017-ben 30,4 milliárd, 2018-ban 51,3 milliárd, 2019-ben 20 milliárd forint áll rendelkezésre a költségvetés Belügyminisztérium fejezetében büntetés-végrehajtás címen.

A beruházások megvalósítására a költségvetés összesen 46 milliárd forint felhalmozási forrást biztosít. Ezek átadásával összesen ötezer új férőhely jön létre, amelynek működtetéséhez 17,7 milliárd forint dologi kiadás, a szükséges személyzet felvételéhez felvételéhez 30 milliárd forint személyi kiadás fedezete áll majd rendelkezésre.

Kedden a Magyar Nemzet egy ombudsmani jelentésre hivatkozva azt írta, hogy nemcsak a fogvatartottak élnek elfogadhatatlan körülmények között, de az őröket is borzasztó állapotok várják a pihenőkben és az irodákban a Belügyminisztérium által fenntartott Gyorskocsi utcai fogdában, ami emberi tartózkodásra alkalmatlan.