Matolcsyék titkolják exkémekkel megerősített őrségük dokumentumait

2016.08.11. 08:44

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos már kétszer figyelmeztette a Magyar Nemzeti Bankot (MNB) arra, hogy nyilvánosságra kell hoznia a biztonsági szolgálatával kapcsolatos dokumentumokat, eddig hiába, írja az atv.hu.

A jegybanki őrség működésével kapcsolatos kérdések hétfői cikkünk után csak tovább szaporodtak, amikor is megírtuk, hogy a jegybank biztonsági csapatába Matolcsyék magas beosztású exkémeket, kémelhárítókat, TEK-eseket igazoltak le. Közvetlenül a jegybanknak dolgozik Göbölös László, az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) előző főigazgatója (2012-2015) és Görög Sándor, az AH volt műveleti főigazgató-helyettese, a Katonai Biztonsági Hivatal (KBH) volt igazgatója; ezen kívül a jegybank biztonsági szolgálatánál van Dobra Tibor, az AH egykori jogi igazgatója, és Bakonyi András, a TEK egykori fegyveres harci kiképző tisztje.

A szocialisták most azt remélik, legkésőbb szeptemberben belenézhetnek a biztonsági szolgálat működéséről szóló iratokba, ha nem, akkor perre mennek azokért. 

Harangozó Tamás MSZP-s képviselő még tavasszal kezdeményezte a személyes betekintést az MNB Biztonsági Szolgáltatások Zrt. működésébe, miután kiderült, hogy 112 Parabellumot és 200 ezer lőszert vásárolt a jegybanki őrség. A jegybank az ellenzéki politikus kérését megtagadta, Harangozó ezután fordult állásfoglalásért Péterfalvihoz, aki neki adott igazat. Péterfalvinak ez már a második ilyen állásfoglalása volt, januárban egyszer már megállapította, hogy a jegybanki biztonsági szolgálat hiányosan teszi közzé adatait.

Nyikos László, az MNB felügyelőbizottságának egyetlen ellenzéki (jobbikos) delegáltja az ATV-nek azt mondta, korábban még nem foglalkoztak a biztonsági szolgálat ügyével, de most megfontolja, hogy indítványozza-e a téma napirendre vételét.

MNB: személyesen fogadják Harangozót a biztonságiak vezetői

A cikk megjelenése után az MNB egy közleményben reagált a szocialisták állítására: ebben az áll, hogy az MNB Biztonsági Zrt. és Harangozó Tamás képviselője megállapodott abban, hogy – figyelemmel a nyári szabadságolásokra – augusztus 20. utáni időpontban fogadja majd a Zrt. vezetősége Harangozó Tamást. Ezt követően a Zrt. július 22-én három konkrét időpontra tett javaslatot, amelyek közül Harangozó Tamás képviselője elfogadta a 2016. augusztus 31-i időpontot, áll a jegybanki közleményben. 

Nem felel meg tehát a valóságnak Burány Sándor és Harangozó Tamás nyilatkozatainak azon állítása, hogy a Magyar Nemzeti Bank másodszor is megtagadta a bankbiztonsági rendszer megismerésére vonatkozó képviselői igény teljesítését. 

– írta az MNB sajtóosztálya. A nagy betekintésre tehát augusztus 31-én kerülhet sor.