Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Matolcsyék titkolják exkémekkel megerősített őrségük dokumentumait

2016.08.11. 08:44

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos már kétszer figyelmeztette a Magyar Nemzeti Bankot (MNB) arra, hogy nyilvánosságra kell hoznia a biztonsági szolgálatával kapcsolatos dokumentumokat, eddig hiába, írja az atv.hu.

A jegybanki őrség működésével kapcsolatos kérdések hétfői cikkünk után csak tovább szaporodtak, amikor is megírtuk, hogy a jegybank biztonsági csapatába Matolcsyék magas beosztású exkémeket, kémelhárítókat, TEK-eseket igazoltak le. Közvetlenül a jegybanknak dolgozik Göbölös László, az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) előző főigazgatója (2012-2015) és Görög Sándor, az AH volt műveleti főigazgató-helyettese, a Katonai Biztonsági Hivatal (KBH) volt igazgatója; ezen kívül a jegybank biztonsági szolgálatánál van Dobra Tibor, az AH egykori jogi igazgatója, és Bakonyi András, a TEK egykori fegyveres harci kiképző tisztje.

A szocialisták most azt remélik, legkésőbb szeptemberben belenézhetnek a biztonsági szolgálat működéséről szóló iratokba, ha nem, akkor perre mennek azokért. 

Harangozó Tamás MSZP-s képviselő még tavasszal kezdeményezte a személyes betekintést az MNB Biztonsági Szolgáltatások Zrt. működésébe, miután kiderült, hogy 112 Parabellumot és 200 ezer lőszert vásárolt a jegybanki őrség. A jegybank az ellenzéki politikus kérését megtagadta, Harangozó ezután fordult állásfoglalásért Péterfalvihoz, aki neki adott igazat. Péterfalvinak ez már a második ilyen állásfoglalása volt, januárban egyszer már megállapította, hogy a jegybanki biztonsági szolgálat hiányosan teszi közzé adatait.

Nyikos László, az MNB felügyelőbizottságának egyetlen ellenzéki (jobbikos) delegáltja az ATV-nek azt mondta, korábban még nem foglalkoztak a biztonsági szolgálat ügyével, de most megfontolja, hogy indítványozza-e a téma napirendre vételét.

MNB: személyesen fogadják Harangozót a biztonságiak vezetői

A cikk megjelenése után az MNB egy közleményben reagált a szocialisták állítására: ebben az áll, hogy az MNB Biztonsági Zrt. és Harangozó Tamás képviselője megállapodott abban, hogy – figyelemmel a nyári szabadságolásokra – augusztus 20. utáni időpontban fogadja majd a Zrt. vezetősége Harangozó Tamást. Ezt követően a Zrt. július 22-én három konkrét időpontra tett javaslatot, amelyek közül Harangozó Tamás képviselője elfogadta a 2016. augusztus 31-i időpontot, áll a jegybanki közleményben. 

Nem felel meg tehát a valóságnak Burány Sándor és Harangozó Tamás nyilatkozatainak azon állítása, hogy a Magyar Nemzeti Bank másodszor is megtagadta a bankbiztonsági rendszer megismerésére vonatkozó képviselői igény teljesítését. 

– írta az MNB sajtóosztálya. A nagy betekintésre tehát augusztus 31-én kerülhet sor.