Szökőnap
4 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Szétlophattak egy 45 milliárdos uniós programot

2016.08.11. 13:58

 Az LMP-s Hadházy Ákos szokásos csütörtöki Korrupcióinfóján az eddigi egészségügyi, oktatási, roma felzárkóztatós pénzlenyúlások után (TÁMOP) egy NGM által folyósított GOP-os (Gazdaságfejlesztési Operatív Program) projekt gyanús kifizetéseiről beszélt. Az LMP feljelentést is tesz a 45 milliárdos projekt miatt.

Hadházy szerint a kormány - ígérete ellenére - továbbra is hagyja, hogy az uniós forrásokon élősködő cégek folytathassák a lenyúlást. Olyan cégek, amelyek kamu pályázatokat irattatnak ki, majd úgy keresnek pályázót, hogy az átengedje a projektek kivitelezését.

A fent említett 45 milliárdos projektből két céget, és azok furcsaságait emelte ki. 

Az egyik egy üzleti tanácsadással foglalkozó cég, a Corporate Values Szervezetfejlesztési és Vezetési Tanácsadó Kft., amely minden féle szakmai előzmény nélkül egyszer csak 300 millió forintot rántott fel egy rákkutatási pályázat nyerteseként.

Hadházy szerint nem elég, hogy szakértők szerint extrémen túlárazott volt az, amit végül leadott a cég, de ráadásul nagyon úgy tűnik, hogy már korábban elkészült anyagot adtak le eredményként. Annyi csak, hogy ez az anyag először 50 millióból készült el Eurostar-finanszírozásból, ám most valószínűleg ugyanazért kaptak 300 milliót.

Hadházy szerint egy másik gyanús cég az Advanced Network Technologies , amelynek tulajdonosa az amerikai kitiltási botrány egyetlen vádlottja. A számítástechnikai cég 1,8 milliárd forint támogatást nyert a profiljától távol álló, "elsőre tudományosnak tűnő", ugyanakkor kétséges tartalmú kutatásokra. Az LMP közérdekű adatkérésekkel fog utánajárni, hogy valóban megtörténtek-e a fejlesztések, mondta a politikus, aki szerint egyébként Mengyi Roland korrupciógyanús esete bizonyítja azt, hogy az uniós pénzek lenyúlásában nem csak pályázatíró cégek, hanem politikusok is érintettek.