Iván
18 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az V. kerülettől kaphatott lakást Rogán feltalálótársa

2016.08.12. 07:42

Belváros-Lipótváros önkormányzata a Királyi Pál utca 18.-ban egy 82 négyzetméteres lakást előlegezhetett meg Csík Balázsnak, a Hunguard Zrt. vezetőjének. A műemléki védelem alatt álló ingatlan tulajdoni lapja szerint a lakásra még 2012-ben terhelt 11,6 milliós jelzálogra az V. kerületi városvezetés jogosult. – írja a Magyar Nemzet, amely szerint így valójában előhitelezték az ingatlant, a törlesztés pedig 25 évig is eltarthat a kerületi szabályozás szerint.

ydf
Fotó: Google utcatérkép

2012-ben a kerületet még Rogán Antal vezette polgármesterként. A kabinetminiszter regnálása alatt több ehhez hasonló gyanús ingatlanértékesítés is volt, emlékeztet a lap. Ezek Juhász Péter, az Együtt kerületi képviselője és Rogán személyiségi jogi perében is előkerült. Portik Tamás, a '90-es évek hírhedt maffiózója azt vallotta, hogy egyszer Pápa Marianne, Habony Árpád nem vérszerinti nagynénjének megbízásából kenőpénzként 10 millió forintnyi eurót kellett vinnie a polgármesternek egy ingatlan áron aluli megszerzéséhez.

A jelenlegi tárcavezetőről a héten írta meg a Népszabadság, hogy kapcsolatban van a rezsicsökkentés bevezetésével helyzetbe hozott Hunguard Kft-vel. Ipari pletykák szerint kormányzati nyomásra ezzel a céggel végeztették a közműszolgáltatók a kötelező auditáltatásukat, amit a Népszabadság július végi cikke szerint direkt a cégre szabtak. A Hunguard mögött van egy máltai bejegyzésű cég, a Javelin Ltd., amely nagyjából 200 millió forintot keresett az ellenőrzéseken. 

A Javelin mögötti bonyolult cégháló végén egy a Panama-iratokban is érintett tulajdonosi kör tűnik fel. A Hunguardot pedig egy a Rogán-körhöz köthető ügyvédi iroda képviseli.

Szerdán a Népszabadság már arról írt, hogy Csík Balázs és a Hunguard másik tulajdonosa, Lengyel Csaba közössen jegyeztek be egy szabadalmat a pénzügyi végzettségű Rogánnal közösen. Az elektronikus aláírási eljárásról a Magyar Nemzet megtudta, hogy azt a Magyar Telekom is megvásárolta.

Rogán Antal szerdai közleményében azt írta, büszke a találmányukra, a szabadalomnak semmi köze a Hunguard Kft.-hez, amelyben egyébként nincs tulajdonrésze, és nem igaz, hogy a Hunguard Kft.-t a kormány helyzetbe hozta volna, mert arra semmi szükség nem lett volna, egyébként is sikeres cég.  Rogán állítja, nem volt bevétele a hitelesítési eljárásból, mert a szabadalom bevezetése felemésztette az addigi bevételeket. A jogokat azóta állítólag a MobilSign informatikai cég vásárolta meg.

Csütörtökön írtunk arról, hogy még nem biztos, hogy valóban találmány Rogán Antalék találmánya, korábban ugyanis már levédtek egy egészen hasonló dolgot. A jogokat használó MobilSign pedig a kutatáshoz még 256 millió forint uniós pénzt is kapott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!