Vona: El kell menni a kvótanépszavazásra, és nemmel kell szavazni

2016.08.13. 16:09

Vona Gábor szerint a kvótanépszavazáson részt kell venni, nemmel kell szavazni, és mindenkit arra kell buzdítani, hogy ezt tegye - írja az MTI a Jobbik elnökének szombati, gyergyószentmiklósi beszéde alapján. Vona az Erdélyi Magyar Ifjak egyesület által szervezett tábor pódiumbeszélgetésén közölte pártja álláspontját a referendummal kapcsolatban.

A pártját éppen a mérsékeltebb jobboldal felé pozicionáló politikus szerint "az ehhez hasonló nemzeti ügyekben felül kell emelkedni a pártpolitikai szempontokon", de azt is megjegyezte, hogy a Fidesz az alkotmány módosításával egyszerűbben is megvédhette volna az országot a betelepítési kvótáktól − ehhez a Jobbiktól parlamenti támogatást kapott volna.

Vona szerint ha nem lesz meg az érvényességhez szükséges, 50 százalékos részvétel a népszavazáson, az eredmény Brüsszel kezében válik fegyverré a magyar kormány álláspontjával szemben. Azt is kifejtette, a baloldali pártoknak a népszavazás bojkottjára vonatkozó felhívása "a hazaárulással egyenértékű".

Vona úgy véli, Kelet-Európa még eldöntheti, hogy

akarja-e azt a multikulturalizmust, amelyik arra kéri az európai többséget, hogy adja fel az identitását, és arra kéri az Európán kívüli kisebbséget, hogy jöjjön Európába, és őrizze meg az identitását.

Mivel a Jobbik elnöke úgy gondolja, a migráció kérdése nem annyira vallási, mint kulturális kérdés, a közép-afrikai fekete keresztények esetleges bevándorlását sem támogatná, mert "nem az európai kultúrkörben szocializálódtak, és nem tudnának beilleszkedni". Vona azt mondta, elfogadja a kultúrák egyenlőségét, de minden kultúra maradjon domináns a maga helyén.