Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ezek a rakoncátlan biciklik mindig megbírságoltatják magukat

Untitled-2
2016.08.15. 21:07
Prizma nélküli biciklizésért, rossz lámpa miatt, tiltott helyen átkelésért 10-20 ezres, de előfordul az is, hogy 150-200 ezres büntetéseket osztanak a rendőrök, és főként cigányokra utaznak több civil szervezet szerint. Segítsen kiválasztani, hogy öt budapesti, nem cigány ember közül vajon kinek sikerül legügyesebben egy korábban megbírságolt kerékpárral ugyanolyan szabálysértést elkövetnie, ezúttal bírság nélkül?

A videókban a sárgacsekk-halmozó, rakoncátlan kerékpárok megszelídítésén munkálkodik öt nem-roma biciklis: egy pszichológushallgató, egy tanár, egy sejtkutató, egy matematikus és egy bölcsész. Mindegyikük olyan biciklin teker a rendőrség közelében, aminek roma gazdáját korábban megbüntették valamilyen apró-cseprő szabálytalanság miatt. 

Melyik kerékpár-szelídítő kerüli el a bírságot legügyesebben?

 • 403
  Az apokalipszis lovasai
 • 291
  Bogi, a pszichológushallgató
 • 148
  Laura, a sejtkutató
 • 120
  Gábor, a matematikus és Gyula, a bölcsész
 • 95
  Péter, a tanár

A Magyar Helsinki Bizottság, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda, a Roma Sajtóközpont, a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete, a Társaság a Szabadságjogokért és az Utcajogász a szabálysértési szabályozás és a gyakorlat megváltoztatásáért fogott össze és kampányol a videókkal, mert szerintük a gyakorlat nem hatékony, értelmetlen, megtorló és pazarló.

A rendőrség szerint szó sincs arról, hogy a romákra utaznának

Amikor a civil szervezetek korábban a rendőrséget szembesítették az értelmetlen, és tapasztalataik szerint a cigányokra utazó bírságolási gyakorlattal, akkor a rendőrség kategorikusan visszautasította, hogy a bírságolt személyek etnikai hovatartozása bármilyen módon befolyásolná a rendőrség gyakorlatát. Viszont amikor pár éve a bírságolási gyakorlatot rejtett kamerával teszteltük, ugyanazzal a biciklivel ugyanazok előtt a rendőrök előtt előbb nem cigány, majd cigány ember tekert el, akkor csak az utóbbit bírságolták meg.

"Célunk, hogy a hatóságok és a kormányzat meghallja végre a problémákat és tegyenek egy méltányos, hatékony, igazságos és olcsóbb szabálysértési rendszer kialakításért” - fogalmaz az öt civil szervezet. Augusztus 18-án, kisfilmekkel, kerekasztal beszélgetéssel, stand-up-pal, tombolával mutatják be kampányukat a Grundon.

Most pedig egy rövid intró után jöjjön az öt videó, nézze meg ezeket és szavazzon a legügyesebb kerékpár-szelídítőre!

Intro:

Bogi, a pszichológushallgató:

Péter, a tanár:

Laura, a sejtkutató:

Gábor, a matematikus és Gyula, a bölcsész:

Az apokalipszis lovasai: