Ezek a rakoncátlan biciklik mindig megbírságoltatják magukat

Untitled-2
2016.08.15. 21:07
Prizma nélküli biciklizésért, rossz lámpa miatt, tiltott helyen átkelésért 10-20 ezres, de előfordul az is, hogy 150-200 ezres büntetéseket osztanak a rendőrök, és főként cigányokra utaznak több civil szervezet szerint. Segítsen kiválasztani, hogy öt budapesti, nem cigány ember közül vajon kinek sikerül legügyesebben egy korábban megbírságolt kerékpárral ugyanolyan szabálysértést elkövetnie, ezúttal bírság nélkül?

A videókban a sárgacsekk-halmozó, rakoncátlan kerékpárok megszelídítésén munkálkodik öt nem-roma biciklis: egy pszichológushallgató, egy tanár, egy sejtkutató, egy matematikus és egy bölcsész. Mindegyikük olyan biciklin teker a rendőrség közelében, aminek roma gazdáját korábban megbüntették valamilyen apró-cseprő szabálytalanság miatt. 

Melyik kerékpár-szelídítő kerüli el a bírságot legügyesebben?

A Magyar Helsinki Bizottság, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda, a Roma Sajtóközpont, a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete, a Társaság a Szabadságjogokért és az Utcajogász a szabálysértési szabályozás és a gyakorlat megváltoztatásáért fogott össze és kampányol a videókkal, mert szerintük a gyakorlat nem hatékony, értelmetlen, megtorló és pazarló.

A rendőrség szerint szó sincs arról, hogy a romákra utaznának

Amikor a civil szervezetek korábban a rendőrséget szembesítették az értelmetlen, és tapasztalataik szerint a cigányokra utazó bírságolási gyakorlattal, akkor a rendőrség kategorikusan visszautasította, hogy a bírságolt személyek etnikai hovatartozása bármilyen módon befolyásolná a rendőrség gyakorlatát. Viszont amikor pár éve a bírságolási gyakorlatot rejtett kamerával teszteltük, ugyanazzal a biciklivel ugyanazok előtt a rendőrök előtt előbb nem cigány, majd cigány ember tekert el, akkor csak az utóbbit bírságolták meg.

"Célunk, hogy a hatóságok és a kormányzat meghallja végre a problémákat és tegyenek egy méltányos, hatékony, igazságos és olcsóbb szabálysértési rendszer kialakításért” - fogalmaz az öt civil szervezet. Augusztus 18-án, kisfilmekkel, kerekasztal beszélgetéssel, stand-up-pal, tombolával mutatják be kampányukat a Grundon.

Most pedig egy rövid intró után jöjjön az öt videó, nézze meg ezeket és szavazzon a legügyesebb kerékpár-szelídítőre!

Intro:

Bogi, a pszichológushallgató:

Péter, a tanár:

Bringarodeo #2

Laura, a sejtkutató:

Gábor, a matematikus és Gyula, a bölcsész:

Az apokalipszis lovasai:

Bringarodeo #5


  • Hírek
  • Hitelkártya