Egy milliárdos táskahordójából lett politikus a fideszes Voldemort

D VAJ20140328008
2016.08.15. 10:06
  • Hivatalos önéletrajzában szinte semmit nem árul el Mengyi Roland fideszes parlamenti képviselő arról, mivel foglalkozott, mielőtt 2010-ben politikai pályára lépett. 
  • Az előéletével kapcsolatos kérdésekre nem válaszol. És amúgy sem nyilatkozik, amióta egy csúnya korrupciós ügybe keveredett. Ezért utánajártunk a múltjának. 
  • Kiderítettük, hogy bár sehol nem szerepel az önéletrajzában, de dolgozott a Köztársasági Őrezrednél, volt sofőr és egy milliárdos vállalkozó táskahordó strómanja is. 
  • Abban, hogy 2009-ben egy csapásra politikus lehetett, agilis feleségén kívül egy befolyásos fővárosi fideszes játszhatott fontos szerepet.  

Tipikus politikai vállalkozó – az előéletét ismerve így lehetne leginkább jellemezni Mengyi Rolandot, noha éppen az előélete az, amiről szinte semmit nem lehet tudni, legalábbis azok alapján, amit a politikus eddig elárult magáról.

Amikor Mengyi 2009-ben a Fidesz országgyűlési képviselőjelöltje lett, akkor nemcsak a szavazók előtt, de még a pártban is teljesen ismeretlen volt, a semmiből bukkant fel. Arról, hogy Mengyi mivel foglalkozott 2010 előtt, a Parlament.hu-ra feltöltött hivatalos önéletrajzában szó szerint mindössze annyi szerepel egyes szám harmadik személyben, hogy – idézzük –:

Közigazgatás, versenyszféra, egy közhasznú alapítvány elnöke is volt.

Noha próbáltuk Mengyit szóra bírni, hogy a politikai pályája előtti időszakáról kérdezzük, de nem akart nyilatkozni. A Fidesz sajtóosztálya sem tudott segíteni nekünk abban, hogy megismerjük az előéletét, ezért kénytelenek voltunk mi magunk utánajárni annak, honnan is jött a fideszes politikus, és kinek vagy kiknek köszönheti politikai karrierjét. Beszéltünk olyanokkal, akik a régebbi időkben ismerték, üzleti, esetleg baráti kapcsolatban álltak vele. Végül összeállt a kép.

Mengyi Tiszaújvárosban született 1975-ben, de még gyerek volt, amikor a szüleivel a szomszédos Sajóörösre költözött. Iskolába Tiszaújvárosban járt, ott is érettségizett. Szeretett sportolni, az 1994-es junior testépítő bajnokságon 90 kg-os kategóriában Tiszaújváros színeiben tizedik lett. Később felköltözött Budapestre. 

Önéletrajzában meg sem említi, de több forrásból is úgy tudjuk, hogy a kilencvenes évek végén, az első Orbán-kormány idején a Köztársasági Őrezred tagjaként a Parlamentben dolgozott. Az ezzel kapcsolatos kérdéseinkre mindenesetre Mengyi nem válaszolt, a Belügyminisztérium pedig jelezte, hogy nem adhat ki erről információt.

Egyik egykori kollégája az Indexnek azt állította, hogy az őrezredben Mengyi objektumőrként szolgált, de beszéltünk olyan ismerősével is, aki úgy tudta, hogy személyi testőr volt. Egy egykor hozzá közel álló forrás azt mondta, hogy valóban az őrezrednél volt, majd a Legfelső Bíróság akkori elnöke, Solt Pál sofőrje, személyi testőre lett. Akkoriban büszkén dicsekedett egy fotóval, amin Orbán Viktor és Solt Pál volt rajta a háttérben Mengyivel.

Így lett a sofőrből jogász

Mengyi karrierjében fordulópont volt, amikor összejött egy neves budapesti állatorvos lányával. Akkori ismerősei szerint az, hogy a barátnőjén keresztül egy számára addig ismeretlen értelmiségi miliőbe csöppent, hatással volt a későbbi pályafutására is: az egyszerű, falusi, kevésbé intellektuális Mengyi a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karán kezdett el tanulni. Egy szörnyű tragédia azonban felforgatta a család életét, a tragédia miatt megzuhant Mengyit ekkor vette szárnyai alá az állatorvos unokatestvére, az ismert milliárdos vállalkozó, Petrás István.

A milliárdos környezete szerint Petrás az elején nem szívlelte Mengyit. Az érintettek visszaemlékezése szerint voltak, akik úgy érezték ebben a körben, hogy az egyszerű sorból származó srác egyfajta ugródeszkának használta az értelmiségi orvoscsaládot. „Roland okos srác, gyorsan tanult, a jogot is éjjelente tanulta, szorgalmas volt” – mondta róla egy régi ismerőse. Más pont az ellenkezőjét állította, egy korábban Petrás környezetéhez tartozó ismerős szerint Mengyire nem a briliáns agya miatt emlékszik.

Mengyi mindenesetre idővel Petrás egyik bizalmi embere lett. 

Petrásnak ekkoriban jól futott a szekér, több milliárd forintra becsült vagyonával szerepelt a 100 leggazdagabb magyar listáján. A bizalom tényleg meglehetett köztük, hiszen 2006 és 2008 között Mengyi tulajdonosként is megjelent a milliárdos egyik cégében. Petrás ismerősei szerint azonban a leendő politikus akkoriban inkább csak egyfajta strómanként kellett a főleg ingatlanbefektetésekben nyomuló nagyvállalkozónak, akire jellemző volt, hogy nem magát helyezte előtérbe. Ez magyarra fordítva annyit jelent, hogy Petrás bár tisztességesen megfizette, valójában egyszerű lótifutinak, táskahordónak használta Mengyit.

Ezzel magyarázható az is, hogy Mengyi kuratóriumi elnöke lett a Petrás által 2006-ban alapított Biatorbágyi Egészségház Alapítványnak. Az alapítványt valójában egy Petrás érdekeltségébe tartozó több százmilliós biatorbágyi PPP-beruházás miatt hozták létre, a projektben a biatorbágyi önkormányzat is érdekelt volt. Az egészségházat végül a Bajnai-kabinet egészségügyi minisztere, Székely Tamás avatta fel 2009-ben. Egy neten is elérhető jegyzőkönyv szerint Mengyi már a Fidesz országgyűlési képviselője volt, amikor az alapítvány nevében járt el az önkormányzatnál.  

De abban, hogy Mengyiből politikus lett, nem Petrás, hanem későbbi felesége játszott kulcsszerepet. Mengyi felesége a kétezres években már az ingatlanbizniszben utazott, így került közelebbi munkakapcsolatba Petrással, rajta keresztül ismerte meg Mengyit. A nő otthonosan mozgott egy olyan üzleti körben, amely sikereit jelentős részben politikai kapcsolatainak köszönhette. Ennek a körnek meghatározó szereplője volt Juharos Róbert, akinek a kétezres években Mengyi leendő feleségével közös cége is volt. 

A józsefvárosi Fidesz egyik alapítójaként ismert Juharos (aki annak idején ügyvédként Rubovszky György KDNP-s képviselő ügyvédi irodájának is dolgozott) 1998 és 2002 között parlamenti képviselő volt, de igazi karriert a VIII. kerületben csinált. Minden, ami kerületfejlesztéssel, ingatlanberuházással volt kapcsolatos, átment a keze alatt. Sokan neki tulajdonítják, hogy a lepukkant kerületből idővel egy biztonságosabb, a befektetők által is kedvelt hely lett.

Mengyi felesége nem egyszerű ingatlanos volt; előző, egyébként ügyvédként dolgozó férjével együtt ipari ingatlanok adásvételében, földek átminősítésében, önkormányzati ingatlanokban utaztak, a Józsefvárosban több, bontásra ítélt önkormányzati ingatlan adásvételében működtek közre. Ez volt az az időszak, amikor olyan kétes hírű cégek és magánszemélyek jutottak piti összegekért kerületi ingatlanokhoz, melyek soha meg nem valósuló fantomberuházások és fejlesztések projektjeit ígérték, sőt garantálták. Csakhogy az ingatlanhoz jutás feltételei sok esetben nem éppen pályázati kiírások precíz mérlegelésének eredményeképpen dőltek el.

Juharosnak olyannyira jól futott a szekere, hogy egy időben még a Fidesz egyik leendő nagyágyújaként is emlegették a nevét, ám pártbeli karrierjét kissé megtépázta, amikor a kétezres évek közepén Simicska Lajos megorrolt rá. Ettől függetlenül a mai napig meg tudta őrizni a befolyását a ma már Kocsis Máté vezette kerületben. Ő a Fidesz józsefvárosi elnöke, Kocsis tanácsadója, ügyvédi irodája pedig 2011 és 2014 között szerződésben is állt az önkormányzattal. 

Titokban kezdte a politikát

Nem sokkal azután, hogy Mengyi és a leendő felesége összejött, Petrás és Mengyi között megromlott a viszony. Akkori ismerősei szerint Petrás azért veszett össze „nagyon csúnyán” Mengyivel, mert utóbbi eltitkolt előle olyan dolgokat, amit a milliárdos szerint neki igenis tudnia kellett volna. Például azt, hogy a pártfogoltja a nagypolitika felé vette az irányt. Ez csak akkor derült ki, amikor Mengyi odébb akart állni. Roland el akart jönni Petrástól. Kérte tőle a pénzét, a beígért százalékát, mire Petrás úgy reagált, hogy azt nem kapja meg, mert nincsenek befejezve a projektek, nem jöttek be a pénzek. Csúnyán összevesztek, bár úgy tudom, azóta rendezték a kapcsolatukat” – mesélte az Indexnek egy, a kettejük viszonyára akkoriban rálátó forrás. 

Mengyi környezetében úgy tudják, hogy Juharos sokat segített abban, hogy a milliárdos lótifutijából politikus legyen. Sokak szerint a Fidesz józsefvárosi elnöke volt az, aki beavatta Mengyit abba, hogy a pártban hogyan működnek a dolgok, hogyan lehet egyről a kettőre jutni.

Ez nagyban segíthette Mengyit, hogy noha teljesen ismeretlen volt a Fideszben, egyből pozícióhoz jusson. 

Ebben a politikust nemcsak Juharos, de egy olyan ügyvéd is segítette, akivel annak idején éppen Petrás hozta össze. Az ügyvéd személyesen ismerte az egyik vezető fideszes politikust, akinek döntő szava volt a jelöltállításban. A borsodi fideszesek mindebből csak annyit érzékeltek, hogy egyszer csak a semmiből felbukkan egy ember a Fidesz tiszaújvárosi jelöltjeként, noha korábban egyáltalán nem volt jelen sem a város, sem a párt életében, Tiszaújvároshoz pedig mindössze annyi köze volt, hogy ott született és járt iskolába. Ahogy egy korábbi cikkünkben írtuk, a 2010-es parlamenti választások után az addig ismeretlen Mengyi politikai karrierje szépen ívelt felfelé. Még az év nyarán eldőlt, hogy ő lesz a Borsod megyei közgyűlés fideszes elnökjelöltje az őszi választásokon, miután az addigi elnöknek, Ódor Ferencnek mennie kellett. Mengyit a Fidesz frakcióvezetőjeként a már említett Török Dezső jelölte Ódor utódjának. Kerestük Török Dezsőt, hogy Mengyiről kérdezzük, de szabadságon van, egyúttal jelezte, hogy szerinte nem ő az illetékes, hogy politikustársáról nyilatkozzon. 

Miután politikus lett, Mengyi önbizalma is nagyobb lett. Egykori ismerősei szerint életszerű, hogy a 168 Óra által kiszivárogtatott lehallgatási jegyzőkönyvek szerint Voldemort nagyúrnak szólíttatta magát, mert már 2010-ben, egy tiszaújvárosi étteremben megtartott családi rendezvényen is „főispán uramnak” szólították a pincérek – és a jelenlévők szerint nem úgy tűnt, hogy brahiból. 

Szegény gazdagok

Ha Mengyi Roland vagyonnyilatkozataiból indulunk, akkor a politikus nem tartozik éppen a vagyonos emberek közé. Mengyi vagyonnyilatkozata szerint 2011-ben már tízmillió forintja volt, azaz 9 millió 200 ezer forintot tudott félretenni egy év alatt, ami azt jelenti, hogy havonta átlagban több mint 760 ezer forintot. Egy évvel később egy lakóházat és egy lakást is örökölt (ezeknek felerészben lett a tulajdonosa), de már nem volt tulajdonos a cégében, megtakarításai pedig a felére csökkentek. Legutóbbi, a 2015-ös évet mutató vagyonnyilatkozata szerint sem autót, sem lakást nem vásárolt tavaly, a megtakarítása pedig a 4 millió forintot sem éri el, a gyermekeinek sincs önálló vagyonuk.

Ugyanakkor ismerősei szerint a feleségének már akkor több budapesti ingatlana volt, amikor megismerkedtek, ráadásul a politikus egyik korábbi cége, a Park Consulting saját tulajdonú ingatlanok bérbeadásával foglalkozott. Úgy tudjuk, a Mengyi család 2010 óta több olyan ingatlant is megszerzett, ami nem a képviselő tulajdonában van. 

Botrányos ügyek

Azóta, hogy Mengyi 2010-ben politikai pályára lépett, két kisebb-nagyobb botrányban is felmerült a neve. A legemlékezetesebb ügy talán az volt, amikor a Blikk 2011 decemberében közölte azoknak a kormánypárti politikusoknak a  névsorát, akik az Európai Régiók Gyűlésének éves közgyűlésének apropóján tölthettek el néhány kellemes napot az Azori-szigeteken. Mengyi is köztük volt, mondhatni, központi szerepet kapott. A fideszes politikusok ugyanis azzal védekeztek, hogy Mengyi Roland megyei elnök páneurópai romastratégiája miatt utaztak ennyien több mint 4 ezer kilométert. 

2013 őszén egy Népszabadság által feltárt különös földpályázati ügyben került reflektorfénybe. A 2011-es borsodi földpályázat azért volt érdekes, mert noha az összes állami illetékes példaszerűnek ítélte, a beadási határidő után, felsőbb nyomásra az egész kiírást visszavonták, hogy aztán a földek a második körben fideszes figurák környezetében kössenek ki. A  Népszabadság  akkor arról írt, hogy a pályázat megfúrásában szerepe volt Mengyinek is, állítólag ő utasította először a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának vezetőjét a pályázat visszavonására. A földet elnyerők között volt később Mengyi kampányfőnöke is, akinek az égvilágon semmilyen gazdálkodási tapasztalata nem volt korábban.   

A legnagyobb botrányt, ami Mengyi politikai karrierjébe, sőt akár a szabadságába is kerülhet, a 168 Óra robbantotta ki nemrég. Az ügy lényege, hogy szociális szövetkezetek szerettek volna tavaly uniós pénzre pályázni, ehhez pedig állításuk szerint az elosztásánál bennfentes Mengyi segített volna nekik, ha visszaadják a megnyert pénz először 50, végül 90 százalékát. De nem egy meglévő pályázatra történő pályázásnál segített volna, hanem konkrétan a Mengyit megkereső szövetkezetekre írtak ki egy 500 milliós pályázatot. Mengyi tízmillió forint „alkotmányos költségnek” hívott kenőpénzt is kért a bemutatott lehallgatási jegyzőkönyvek szerint, ötöt meg is kapott, emellett végig Voldemort nagyúrnak szólíttatta magát. 

Mengyi Roland tagadta az egész Voldemort-sztorit és azt mondta, hogy áll bármilyen vizsgálat elé. Futó Barnabás, Mengyi ügyvédje azt állította, hogy a lehallgatási anyagokban csak utalnak Mengyire, de ő maga nem beszél, a 168 Óra legfrissebb cikkében azonban olyan lehallgatási jegyzőkönyvet is mutat, ahol Mengyi a telefonbeszélgetés egyik résztvevője.

(Borítókép: Mengyi Roland Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke beszédet mond a Digép Miniacél- és Hengermű projektjének indítása alkalmából tartott ünnepségen a diósgyőri gyártelepen 2014. március 24-én. Ismét acélt gyártanak majd Diósgyőrött. Még az idén megkezdődik egy úgynevezett miniacélmű és a hozzá kapcsolódó hengermű építése a beruházás 55 millió euróba kerül. Vajda János / MTI/MTVA)  • Tippek
  • Hírek