A szigetes agymosásról író dömsödi fideszes képviselőnő nem tud arról, hogy ilyet írt volna

2016.08.16. 14:13 Módosítva: 2016.08.16. 14:46

Sikerült felhívni telefonon Szűcs Juliannát, a Fidesz–KDNP dömsödi önkormányzati képviselőnőjét. Ő egy neten terjedő Facebook-posztban állítólag arról írt, hogy a Szigeten agymosás folyik és kormányváltásra szólítják fel a fiatalokat.

szucs

A titokzatos poszt Szűcs Julianna Facebook-oldalán jelenleg nem látható, de a Tumblren több screenshot is terjed róla. A képek alapján a poszt valamikor élő lehetett, mert 65 hozzászólás és száznál is több like érkezett rá.

– Jó napot kívánok, Szűcs Juliannát keresem.

– Én vagyok az.

– Ön az a Szűcs Julianna, aki önkormányzati képviselő Dömsödön?

– Igen.

– Azért hívtam fel, mert az interneten elterjedt egy facebookos bejegyzése. Ebben azt írja, hogy olyan információkat kapott, hogy a Sziget fesztiválon agymosás folyik, és kormányváltásra szólítják fel a fiatalokat. Honnan származik ez az információja? Mit tud? Hogy megy az agymosás a Szigeten?

– És ezt én írtam?

– Igen! Itt az ön neve és a képe szerepel. Nem ön volt?

- Hát... nem tudom... valaki ki-be jár a gépemen...

– Komolyan mondja, hogy föltörték a Facebook-oldalát, és valaki az ön nevével és képével tesz közzé ilyeneket?

– Igen. Ez általában két hete megtörténik. Nem tudom, ha odaülnék a géphez, meg tudnám nézni, mi ez, de napok óta nem voltam benne.

– Mit gondol róla, a Szigeten tényleg agymosás és kormányellenes propaganda folyik? Ki és milyen módon tudná ezt megtenni?

- ...

(A vonal megszakad)

Szűcs Julianna egyébként elég aktív a Facebookon. Egyetértő kommentjeivel gyakori vendég az egyik legismertebb kormánypárti troll, az Orbán Viktornak verset író Sándor Kinga oldalán. A kormánypárti trollokat követő Szeretlek Viktor Tumblr-oldal itt gyűjtötte ki Szűcs Julianna posztjait. (A fentiek alapján engedjük meg, hogy ezek is úgy keletkeztek, hogy valakik feltörték a Facebook-oldalát).  

Szűcs Julianna 2013-ban kormánypárti ellentüntetőként ott volt a Fidesz Lendvay utcai székházánál, amit az alkotmánymódosítás ellen tüntető egyetemisták foglaltak el. Itt egy blogon megjelent beszámoló szerint azt mondta: „Ez már a garázdasággal, a szabálysértéssel egyenlő! Kérem a rektorokat és mindazokat akik az ifjúságér' felelősek hogy tanítsuk meg őket a történelmünkre! Ha tudni fogják a történelmet, mit jelent 1848, 1956, nem fognak hangosan skandálni. Köszönöm, én ezt szerettem volna. Szűcs Julianna vagyok Dömsödről."

Egyszer a dömsödi képviselő-testület ülésén Bencze István polgármester is szóvá tette, hogy Szűcs Julianna a Facebookon teszi közzé véleményét bizonyos ügyekben. 

Honnan tudhatja az ember, hogy tényleg feltörték a Facebook-fiókját?

A Facebook biztonsági rendszere észleli, ha olyan készülékről, vagy böngészőből akarja valaki – akár mi magunk – elérni a fiókunkat, ahonnan korábban még nem lépett be senki oda. Ilyenkor emailben és/vagy sms-ben kaphatunk értesítést, ezt a Beállítások -> Biztonság -> Belépési figyelmeztetések menüpontban lehet bekapcsolni (alapban ki van kapcsolva). Ha nagyon gyanús az új belépés, a Facebook automatikusan be is fagyasztja a fiókunkhoz való hozzáférést, amíg jelszót nem változtatunk.

Ha olyan gépről jelentkezik be valaki, amit korábban engedélyeztünk, például a saját telefonunkról, annak is marad nyoma. A Beállítások -> Biztonság -> Bejelentkezett helyek menüpont alatt akkurátusan felsorolva láthatjuk, hogy milyen készülékek és honnan léptek be mostanában a Facebookunkra. Ha a felsorolásban van olyan elem, amiről gyanítjuk, hogy semmi keresnivalója ott, a Megszakítás gombbal kidobhatjuk a fiókunkból, majd egy gyors jelszóváltással biztosíthatjuk, hogy ne is jöjjön vissza.