Schiffer: Aki önként választott társául egy ávós gyilkost, azt nem jelölheti a kormány

2016.08.17. 15:57

Hiába vonult vissza a parlamenti politizálástól és mondott le az LMP vezetéséről Schiffer András, a közéleti események kommentálgatásában továbbra is elég aktív. Szerdán kora délután egy Facebook-posztjában például elég keményen nekiment Szijjártó Péter azon döntésének, miszerint a kormány Eörsi Mátyás volt SZDSZ-es, jelenleg DK-tag politikust jelöli a Demokráciák Közössége nevű nemzetközi szervezet főtitkári pozíciójára.

A jelölést Szijjártó az Indexnek adott interjújában jelentette be, Eörsi pedig szintén Facebook-oldalán magyarázta el, hogy a jelölése ellenére ő ugyanolyan kormánykritikus marad, mint addig volt. Egyes baloldali ellenzékiek rögtön nekiestek Eörsinek, amiért szerintük lepaktált a kormánnyal, a Jobbik és egyes fideszesek viszont a volt SZDSZ-es politikus rehabilitálását tartották vállalhatatlannak. Ebbe a vitába szállt most be az LMP volt társelnöke is, teljesen más érveléssel:

Eörsi Mátyásnak a kilencvenes években is üzlettársa volt bizonyos Bauer Miklós. Márpedig Magyarországot soha, sehol ne képviselje olyan személy, aki önként választott társául egy ávós gyilkost. Pont. Bauer Miklós ugyanis- többek között - a börtönben meggyilkolt Ries István, korábbi szociáldemokrata igazságügyi miniszter vizsgálótisztje volt. 

– írja Schiffer, aki szerint „legalább annyival tartozunk a meggyilkolt, megkínzott, meghurcolt, kisemmizett honfitársaink emlékének, s azoknak is, akiknek simán „csak” a gyerekkorát rabolta el a rendszer, hogy a véreskezű pribékeknek még a kései üzlettársait sem emeljük piedesztálra."

Bauer Miklós egyébként Eörsi volt párttársának, az SZDSZ-ből szintén a Demokratikus Koalícióba átlépő Bauer Tamásnak az édesapja. A '90-es évek elején Grezsa Ferenc hírhedt Apák és fiúk c. cikke tette közismertté az ÁVH-s családi kapcsolatot (Pető Iván és az ő édesapja volt a másik példa), az "apákésfiúkozás" pedig annak a közéleti gyakorlatnak az elnevezése lett, amikor valakit egy családtagja viselt dolgai miatt vonnak – igazságtalanul – felelősségre. Schiffer érvelése azonban más: ő direkt azt hangsúlyozza, hogy Eörsi önként választotta üzlettársának Bauer Miklóst, Bauer múltjának az ismeretében.

Az 1921-ben született Bauer Miklós 2008-ban halt meg, a rendszerváltozás után alapított ügyvédi irodát Eörsi Mátyással Eörsi és társa néven. Wikipédia-oldala szerint az '50-es években, ÁVH-s tisztként írt jelentései alapján Péter Gábor, Rákosi Mátyás és Gerő Ernő hozott súlyos döntéseket, de Ries István esetében személyesen is részt vett a kínvallatásban. Jelentéseiből az oldal olyan mondatokat idéz, mint hogy „beismerés előtt a sírás, a piszkosság okozta megalázottságot leszidással, leköpéssel és néhány pofonnal igyekeztem fokozni”.